Slim energie besparen en meer smart home tips

  • 3 mei 2023
  • Max Roodhoed
  • Trends, Tips

Gemak dient de mens, vind je niet? Maar wist je dat je door je huis slim in te richten comfortabeler, veiliger en energiezuiniger kan wonen (en werken)?

Wat is een smart home?

In een smart home worden apparaten aangestuurd via wifi vanuit huis, zodat ze centraal te bedienen zijn, dus ongeacht de kamer waar je je bevindt. Ook als je niet thuis bent, kun je per apparaat voor bepaalde tijdsschema’s zorgen of vanaf je vakantiebestemming je huisapparaten bedienen.

Een belangrijk onderdeel van het netwerk van apparaten is een smart home hub: een apparaat dat ervoor zorgt dat je alle apparatuur kunt bedienen met smartphone, computer of tablet. Een hub is het centrale punt van jouw smart home. Het doel van een smart home is dus gemak, maar wist je dat je er ook geld, tijd én energie mee kunt besparen?

Luxaflex® Rolgordijnen Luxaflex® Rolgordijnen

Slimme verlichting

De meest bekende optie in een smart home is slimme verlichting. Deze is dimbaar, op tijd programmeerbaar en reageert op beweging, zodat je de indruk kunt wekken dat er iemand thuis is, ook als je zelf niet thuis bent. Maar er is meer. Je verlichting kan zich qua kleur en warmte aanpassen aan je stemming, de muziek van het moment of je (gemeten) bioritme. Een goed voorbeeld zijn de lampen van Philips Hue, waarmee je kunt spelen met licht en jouw huis binnen en buiten kunt verlichten, zowel functioneel als qua ambiance.

Luxaflex® Horizontale Jaloezie Luxaflex® Horizontale Jaloezie

Automatische raambekleding

Een andere slimme, veilige innovatie voor in huis is ons automatische bedieningssysteem voor je raambekleding: PowerView® Automation. Hiermee kun je met je smartphone, tablet of met de Pebble®-afstandsbediening je raambekleding bedienen en aanpassen op licht- en privacybehoefte. Dit kan op elk gewenst moment van de dag en vanaf iedere locatie – zelfs in het buitenland! Op deze manier heeft jouw slim interieur altijd de perfecte sfeer, zowel overdag als wanneer de zon is ondergegaan. Via bepaalde protocollen (bv. IFTTT) kan je je slimme verlichting, raambekleding en thermostaat samen laten werken en maak je je huis een comfortabele, energiezuinige en veilige haven. Veel warmte ontsnapt namelijk via de ramen en door de raambekleding naar beneden te laten houd je de warmte binnen en de koud buiten, zodat je optimaal stookt. Wil je extra isoleren? Kies dan voor Duette® Architella® Shades. Of speel in op de layering trend, door meerdere soorten raambekleding te combineren.

Luxaflex® PowerView® Automation

Energiezuinige thermostaat

In een smart home staat verantwoord omgaan met energie vaak centraal. Juist nu, met de hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

Met een slimme thermostaat, zoals bijvoorbeeld Toon®, kun je (natuurlijk) automatisch en op afstand je verwarming regelen via een app. Stel je weekprogramma in en pas deze aan vanaf iedere locatie, zodat je huis lekker warm is wanneer jij dat wilt. Ook als je weekritme varieert, omdat je bijvoorbeeld deels thuiswerkt is dit mogelijk. Ook kun je de verwarming nog even uit laten als je later thuis bent dan verwacht en voorkom je onnodig stoken. Een bijkomend voordeel: doordat deze innovatie continu inzicht biedt in je stroom- en gasverbruik, kun je je gedrag daar op aanpassen zodat je (nog) zuiniger kan stoken, zonder op comfort te besparen.

Luxaflex® Gordijnen en Vouwgordijnen Luxaflex® Gordijnen en Vouwgordijnen

Saved by the bell

Heb jij al een slimme deurbel? Natuurlijk werkt de klassieke deurbel prima, maar wist je dat de slimme deurbel met je kan communiceren door een berichtje op je smartphone of door je slimme speaker? Je hoeft hiervoor niet eens thuis te zijn; verbind simpelweg je deurbel met je smartphone en videobel met de persoon bij je voordeur. Staat de postbode voor een dichte deur? Dan kun je hem dus laten weten dat hij het pakketje bij de buren kan afleveren. Handig! Bekende, slimme deurbellen zijn de Nest Hello van Google en Ring van Amazon. Of ga een stap verder en kies voor een Home Security oplossing, met camera’s en bewegingsdetector.

Luxaflex® Plissé Shades Luxaflex® Plissé Shades