Verrijk je interieur met antiek

  • 12 mei 2023
  • Eline van Dijk
  • Trends, Tips

Het gebruik van antieke meubelen in een hedendaags interieur kan een fantastische manier zijn om meer karakter en stijl toe te voegen aan een ruimte.

Het kan een uitdaging zijn om antieke meubelen te combineren met moderne meubels en accessoires, maar als het goed wordt gedaan, kan het een unieke en interessante sfeer creëren. Maar… ‘antiek’ bestaat natuurlijk niet. Antieke meubelen zijn er in vele stijlen en periodes, van barok tot art deco, van brocante en boerenleven tot Victoriaans en mid-century modern. Kies daarom voor een stijl die bij jou en je huis past.

Balans

Eén van de belangrijkste dingen om in de gaten te houden bij het gebruik van antieke meubelen in een hedendaags interieur is balans. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de antieke stukken en de moderne elementen. Een goed uitgebalanceerd interieur voelt comfortabel en samenhangend aan, zonder dat het lijkt alsof er twee stijlen botsten. Dit kan worden bereikt door antieke meubelen te combineren met moderne kunst, verlichting en accessoires, zodat er een mix ontstaat van oud en nieuw. Een goede tip is om te beginnen met één antiek stuk en dat te combineren met eigentijdse meubels en accessoires. Op deze manier kunnen er geleidelijk meer antieke stukken worden toegevoegd, totdat de juiste balans is bereikt.

Luxaflex® Shutters Luxaflex® Shutters

Size matters

Een andere factor om te overwegen is schaal en proportie. Antieke meubelen zijn vaak groot en zwaar en kunnen een ruimte snel domineren. Het is belangrijk om te overwegen of het antieke stuk past bij de afmetingen van de kamer en of het de juiste schaal heeft ten opzichte van andere meubels. Als een antiek meubelstuk te groot is, kan het de ruimte benauwend maken en de balans verstoren. Een oplossing hiervoor kan zijn om een ​​paar kleine antieke stukken te gebruiken in plaats van één groot stuk.

Luxaflex® Vouwgordijnen

Kleur

Ook een goed kleurenschema is belangrijk bij het combineren van antieke en moderne meubelen. Houd de basis (vloer, muren en ramen) neutraal en laat de meubels spreken.

Het is verder belangrijk om goed te controleren of de kleuren van de verschillende meubelstukken matchen. Antieke meubelen hebben vaak een patina of een verkleuring die kan contrasteren met moderne kleuren en materialen. Kijk dus goed of de kleuren van de antieke meubelen en de moderne elementen complementair zijn en samenwerken om een ​​gebalanceerd en samenhangend geheel te creëren.

Raambekleding

Kies voor tijdloze, neutrale kleuren en subtiele dessins, zoals gestileerde bloemen of takken. Ook grafische, moderne dessins kunnen werken, mits ze de meubels niet domineren. Het is een beetje afhankelijk van de overige interieuritems, maar in het algemeen werkt textiele raambekleding (gordijnen, vouwgordijnen, Plissé en Duette® Shades, Rolgordijnen) beter bij antiek dan raambekleding van aluminium of kunststof. Ook hier bevestigt de uitzondering de regel: in een interieur met een landelijk rustieke uitstraling zijn Houten Jaloezieën de perfecte raambekleding.

Luxaflex® Houten Jaloezieën Luxaflex® Houten Jaloezieën

Volg je eigen smaak

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van antieke meubelen in een hedendaags interieur vooral gaat om het creëren van een persoonlijke stijl en sfeer. Durf daarom te experimenteren en te spelen met verschillende combinaties van antieke en moderne elementen, totdat je de juiste balans hebt gevonden die past bij jouw persoonlijke smaak en stijl.

Door antieke meubelen te gebruiken, voeg je niet alleen geschiedenis en erfgoed toe aan je interieur, maar het is ook een duurzame manier om meubelen opnieuw te gebruiken en een unieke sfeer te creëren en bv. je familiegeschiedenis te eren.

Mid-century vintage - Luxaflex® Jaloezieën (1960) Mid-century vintage - Luxaflex® Jaloezieën (1960)