Laag voor laag, mooi en warm voor je raam!

  • Eline van Dijk
  • Trends

Layering: het combineren van meerdere type raambekleding voor het raam is hartstikke in. Het is stijlvol en isolerend.

Trendforecaster Monique van der Reijden schreef het al in deze blog, de raambekleding me een (kamerhoog) gordijn als tweede laag geeft luxe en comfort. Het gordijn kan dan semi-transparant zijn voor het laten doorfilteren van daglicht. Deze trend ‘layering’ genoemd, is niet alleen maar hartstikke hip, maar ook energiebesparend!

Wat is layering?

Simpel gezegd: layering is het toepassen van meerdere ‘ lagen’ raambekleding tegelijk. oftewel het combineren van raambekleding en gordijnen. Zo heb je vele extra mogelijkheden op het gebied van flexibele licht- en privacycontrole. Je combineert de functionaliteit van raambekleding, zoals bijvoorbeeld de toepassing op draai-kiepramen of de privacy controle van Top-down/Bottom-up opties, met de uitstraling van gordijnen.

Een ander belangrijk voordeel: meerdere lagen voor het raam hebben bovendien een isolerend effect en dragen daarmee bij aan energiebesparing; dat is goed voor het milieu en het helpt je de energierekening te beheersen. Tot slot draagt het spelen met verschillende lagen bij aan een betere akoestiek in de ruimte.

Luxaflex® Gordijnen en Vouwgordijnen Luxaflex® Gordijnen en Vouwgordijnen

Mix of match?

Bedenk van te voren welke sfeer je wil. Met een ‘harde’ vorm van raambekleding (aluminium jaloezieën, shutters, houten jaloezieën) en een uni transparant gordijn, bereik je een heel ander effect dan met een zachte basis (Plissé en Duette® Shades, rol- en vouwgordijnen of bv. Silhouette® en Twist® gordijnen) en een subtiel gedessineerd overgordijn. Natuurlijk: alles mag, maar een bloemetjesgordijn met een witte horizontale jaloezie, doet je wellicht meer aan oma denken dan aan een interieur van nu.

Vuistregels:

  • Neutrale kleuren mogen met een wat uitgesprokener tint worden gecombineerd.
  • Gelijksoortige materialen (bv. hout en linnen, of aluminium jaloezie en een metalic stof) versterken elkaar.
  • Zorg dat de meest dominante kleur raambekleding matcht met je vloerbedekking en meubels.
Luxaflex® Gordijnen met PowerView® Automation

Dessineer bewust

Meestal kiest men bij layering voor twee uni stoffen, of een uni en een gedessineerde variant. Wil je meer? Natuurlijk kun je twee prints mixen, maar zorg er dan voor dat de ene opvallend is en de andere delicater. Combineer bijvoorbeeld een uitgesproken bloemdessin met een delicate krijtstreep.

Strak en vlak versus rond en vol

Niet alleen met kleuren en dessins kan je spelen, ook met vormen is er variatie mogelijk. Een strak Luxaflex Lightline® Rolgordijn en een mooie, volle draperie geeft weer een heel ander effect dan een Silhouette® Shade met twee rijke velours ‘ fopbanen’ opzij. Ook hier geldt: alles mag, maar beperking is vaak goed. Houdt rekening met de grootte van het kozijn en de kamer.

Luxaflex Lightline® Rolgordijnen

Formidabel verticaal

Bij grote glaspartijen of ramen waar veel zon op staat kunnen verticale jaloezieën in combinatie met bijvoorbeeld verduisterende (rol)gordijnen een uitkomst zijn. In de ramen wordt de ergste warmte of het felste zonlicht weggehouden en de verticale jaloezieën bepalen de sfeer en regelen de lichtinval.

Luxaflex® Verticale Jaloezieën Luxaflex® Verticale Jaloezieën

Bespaar op energie – houdt warmte binnen

Ook al heeft het grootste deel van de woningen inmiddels minimaal dubbel glas, toch gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren. Er valt dus flink wat te besparen op de energievraag of stookkosten en te verbeteren voor het milieu en de portemonnee.

Enkel glas kun je sowieso het beste laten vervangen door dubbel- of HR glas. Maar als dat niet kan, kun je met goede gordijnen, binnen- of buitenzonwering ook aardig wat warmte in huis houden.

Belangrijk is ‘s avonds en 's nachts de gordijnen en binnenzonwering dicht te doen. Omdat er twee lagen voor je raam zitten ontstaat tussen raam en leefruimte een soort ‘vacuüm’ dat isoleert.

  • Hang gordijnen of andere raambekleding niet direct voor de verwarming, dan gaat er veel warmte verloren. Het perfecte van layering: omdat de primaire zon- en warmtewering in of op het raam plaatsvindt, kan je dit prima naleven.
  • Zorg ervoor dat je ramen en deuren goed bestand zijn tegen het weer.
  • Houd de ramen dicht wanneer je de verwarming of airconditioning hebt ingeschakeld. Maar… frisse lucht is belangrijk: vergeet niet regelmatig goed door te luchten.
  • Sluit je raambekleding tijdens zomerdagen om de hitte buiten te houden en lucht door na zonsondergang.

Enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding heeft een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas (niet HR), volgens de vereniging Milieu Centraal. Zo bespaar je tot wel 270 m3 gas per jaar als je je raambekleding sluit als het donker wordt. Dat is € 220,- per jaar (prijspeil 2021). Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.

Rolgordijnen met PowerView® Automation

Tip: Layering met PowerView® Automation

Wist je dat je niet alleen je raamdecoratie maar ook je gordijnen kan aansturen met Luxaflex® PowerView® Automation? Als je kiest voor gordijnrails of roede die word aangedreven met dit systeem kan je, naast alle stoffen uit de Luxaflex® gordijncollectie ook stoffen van andere leveranciers kiezen. Je Luxaflex® specialist geeft je graag advies.