Raambekleding omlaag, energierekening omlaag!

Het wordt steeds belangrijker om duurzaam om te gaan met energie. In deze blog delen we daarom tips hoe jij de energierekening dit najaar lager houdt met behulp van raambekleding en isolatie.

De energiecrisis wordt groter en daarmee loopt de energierekening steeds verder op. En in deze tijden is het sowieso belangrijker dan ooit om milieuvriendelijk te leven. Tijd om in huis nog duurzamer om te gaan met energie. Wist je dat de manier waarop het huis is ingericht en hoe goed het geïsoleerd is, invloed heeft op het energieverbruik? In deze blog delen we daarom graag tips hoe jij de energierekening in het najaar en de winter lager houdt met behulp van raambekleding en isolatie.

Wat is de rol van (geautomatiseerde) raambekleding bij koel- en stookkosten?

Veel van de opgebouwde warmte in huis verdwijnt via het raam. Ondanks dat de meeste huizen dubbel glas hebben, gaat er nog altijd 20 procent van de warmte verloren op deze manier. Bij oudere huizen met enkel glas is dit zelfs 50 procent. Raambekleding speelt dus een grote rol in energie-efficiënt omgaan met je huis. Het heeft tenslotte geen zin om de verwarming (onnodig) hoog te zetten als de helft van deze warmte weer via het raam naar buiten verdwijnt. Goede zonwering en raamdecoratie helpen het binnenklimaat te verbeteren en te besparen op de kosten voor koeling en verwarming. Daarmee is goede raambekleding niet alleen sfeervol, maar vooral ook heel functioneel.

Houd de gordijnen gesloten

Kamerhoge gordijnen geven elke kamer een warme sfeer en accentueren de ramen. Bovendien bevordert deze raambekleding de akoestiek in huis. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Dikke gordijnen zorgen daarnaast ook voor minder tocht, waardoor je in de winter je verwarming een graadje lager kunt zetten. Dat kan op jaarbasis tot zo'n zes procent op de verwarmingskosten schelen. Met goede raambekleding die je dichtdoet zodra het donker wordt, bespaar je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar. Dat is met de huidige gasprijzen een flinke besparing. Als je minder hard hoeft te stoken, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.

Honing weet raad

Duette® Shades (ook wel dubbele plisségordijnen genoemd) hebben een bijzondere honingraatstructuur, waardoor er een stilstaande luchtlaag ontstaat die isolerend werkt. Dit zorgt ervoor dat de kamertemperatuur gereguleerd wordt. Doordat deze altijd op maat gemaakt zijn, sluiten deze nauw aan in het kozijn en houden ze in de winter de warmte binnen en de kou buiten, terwijl in de zomer de warmte wordt geweerd door de zonwerende functie. Daarnaast zorgen ze voor het dempen van omgevingsgeluiden, een subtiele natuurlijke lichtfiltering en verlagen ze dus het energieverbruik. Dankzij het unieke design van de Duette® Shades kan de warmte die wordt verloren door het raam met bijna de helft worden verminderd!

De perfecte sfeer, de gehele dag door met geautomatiseerde raambekleding

Om het huis nog energie-efficiënter te maken, kunnen de gordijnen en Duette® Shades worden geleverd met PowerView® Automation: een draadloos smarthome-systeem waarmee je alle raambekleding bedient via een Pebble®, spraakbesturing of de gebruiksvriendelijke app. Hiermee kun je de raambekleding automatisch laten openen als je wakker wordt en ook ’s avonds weer automatisch laten sluiten. Zo is de raambekleding gedurende de hele dag afgestemd op jouw voorkeuren en past de raambekleding zich automatisch aan, aan de sfeer in de ruimte. Handig als je bijvoorbeeld nog niet thuis bent of gewoon geen zin hebt om van de bank af te komen.