Leef- en woontrends voor 2022

Een nieuw jaar geeft nieuwe ontwikkelingen en nieuwe voornemens. In deze blog zetten we een paar woontrends onder elkaar die 2022 gaan bepalen.

Zuinig met energie

Milieu Centraal, dé vereniging voor milieubewuste consumenten, is er duidelijk over: sommige soorten raambekleding isoleren beter dan andere. Met de juiste keuze zorg je voor een besparing op de stookkosten die (op jaarbasis) varieert van € 10 voor een appartement met dubbelglas en (rol)gordijnen, tot wel € 220 per jaar (prijspeil 2021) voor een vrijstaand huis met enkelglas en dubbele plisségordijnen met inwendige aluminium coating. Het is dus de moeite waard om te letten op de isolerende werking als je gordijnen koopt. Vooral dubbele plisségordijnen met een speciale warmte reflecterende aluminium coating isoleren goed.

De dubbele plissé gordijnen van Luxaflex®, Duette® Shades, kunnen je een woning duurzamer maken. De nieuwste stoffen bieden een nog betere warmteafvoer en isolatie, waarbij sommige stoffen een A++-energielabel classificatie hebben. Deze duurzame raamdecoratie houdt ’s winters de warmte binnen en de kou buiten, terwijl de warmte in de zomer wordt geweerd door de zonwerende functie. Dit zorgt op natuurlijke wijze voor verlaging van het energieverbruik, in deze tijden van stijgende energiekosten een belangrijk voordeel.

Wil je extra stijlvol, extra bezuinigen? Combineer je raambekleding dan met mooie overgordijnen, en creëer een extra laag isolatie. Let er in dat geval wel op dat de verwarmingsradiator niet wordt afgedekt en deze vrij de warmte kan afgeven.

Frisse lucht

Om gezond en fris te blijven is voldoende verse, frisse lucht in huis van groot belang! Daarom zien we meer en meer draai-/kiep ramen Het fijne aan een draaikiepraam is dat deze halfgeopend kan worden, zodat er een constante frisse luchtstroom mogelijk is. Door deze kiepstand is echter niet alle traditionele raambekleding geschikt. Luxaflex® heeft met TruFit® en FrameFix® profielen dé oplossing voor deze ramen.

Kies je voor FrameFix® dan wordt je raambekleding middels een magnetisch frame naadloos op het kozijn geplaatst. Hierdoor is het systeem zeer geschikt voor kunststof en aluminium raamkozijnen en draai-kiepramen. Het systeem is eenvoudig te verwijderen als je bv. de ramen wilt wassen. Ook is het met FrameFix® niet meer nodig om gaten te boren, aangezien het systeem met een magnetisch frame op het raamkozijn wordt geplaatst. Het is dus zonder boren en schroeven te monteren en te demonteren. Het frame sluit af en geeft je optimale daglichtbeheersing.

Luxaflex® TruFit® is een super handige, zelfklevende en makkelijke oplossing voor de raamdecoratie. De raamdecoratie wordt rechtstreeks op het raam geplakt/gemonteerd en is hierdoor zeer geschikt voor draai-kiepramen. Door de minimale inbouwdiepte hangt de raamdecoratie dicht op het raam, waardoor je een strakke look krijgt. Als het profiel eenmaal bevestigd is, dan is de raambekleding makkelijk en eenvoudig te bedienen door de handgreepbediening. Doordat de raambekleding zeer makkelijk uit het profiel kan worden geklikt, kunnen de ramen makkelijk gereinigd worden.

Beide typen profielen kunnen toegepast worden op bijna alle kozijnentypes en bij Luxaflex® Duette® Shades 25 mm en Plissé Shades 20 mm en 16 en 25 mm jaloezieën.

Frisse kleur

Bracht de vorige trend letterlijk frisse lucht, de Flexa Kleur van het Jaar 2022, Bright Skies™, brengt een figuurlijke frisse wind in elk huis. Het is een luchtige, lichtblauwe tint die een nieuw begin uitstraalt. De kleur weerspiegelt de grenzeloze lucht om ons heen, haalt een vleugje natuur naar binnen en brengt elke leefruimte tot leven. Daarnaast is het ook een kleur die goed past bij veel andere kleuren: van zachte neutrale tinten tot vrolijke felle kleuren.

Hergebruik

Samen proberen we allemaal wat duurzamer te leven. Ga je vaker met de fiets op pad, in plaats van de auto? Of misschien eet je al heel bewust en rijdt je elektrisch. Ook in je interieur kun je verschil maken. Denk aan producten gemaakt van hergebruikt papier, plastic afval of hergebruikte oude meubels.

Zowel onze horizontale als verticale jaloezieën zijn een duurzame optie voor in huis. De lamellen zijn namelijk gemaakt van 98 procent gerecycled aluminium. Daarnaast wordt in het productieproces energie bespaard, waardoor er 95 procent minder CO2-uitstoot is. Jaloezieën passen bovendien bij vrijwel iedere woonstijl!

Passen rolgordijnen beter in jouw interieur? Vorig jaar lanceerden wij Sea-Tex™, ’s werelds eerste zonweringsweefsel gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Hiermee worden duurzame GreenScreen Sea-Tex™ rolgordijnen geproduceerd. Greenscreen® Sea-Tex™ garen is gemaakt van afval dat door de Waterkeeper Alliance, een internationale organisatie met 300 afdelingen in 35 landen, wordt verzameld. De lokale Waterkeeper Alliance afdelingen organiseren strand schoonmaakacties. Bijna 100% van dit verzamelde plastic kan worden gebruikt om er Greenscreen® Sea-Tex™ garen van te spinnen. Door gebruik van Greenscreen Sea-Tex™ materiaal wordt het plastic dat het zeeleven zo beschadigt uit de oceaan gehouden. Sea-Tex™ is pvc-vrij en recyclebaar.

Verantwoord hout

Hout is een prachtige en natuurlijke grondstof, waar we echter heel erg verantwoord mee om moeten gaan. Luxaflex® is aangesloten bij de Forest Stewardship Council® (FSC®) en veel producten in de collectie Houten Jaloezieën dragen het FSC®-label. Een FSC-gecertificeerd bos blijft bos, wordt niet omgezet in bijvoorbeeld soja- of oliepalmplantages of mijnbouw. Bovendien benutten we door het toepassen van dit hout alle kansen voor een klimaatvriendelijke, circulaire economie.

Ook is in de collectie het type Bamboe beschikbaar, het meest ecologisch verantwoorde “hout” (eigenlijk is bamboe gras) afkomstig van speciale plantages.

Ook in onze collectie Shutters staat verantwoord materiaalgebruik voorop. De Elements Shutter is gemaakt van kunststof met een hout look, waardoor deze geschikt is voor de badkamer of keuken. De Essentials Shutter is volledig gemaakt van mdf en de Supreme editie is een houten shutter met keuze uit 24lakkleuren van Abachi-hout of 23beitskleuren van Paulownia-hout.

Het hout van de Supreme Shutters wordt op een speciale manier gezaagd, waardoor kwalitatief hoogwaardige shutters met stabiele lamellen gegarandeerd worden. De houtsoorten ondergaan een drogingsproces van zes maanden om ze bestand te maken tegen de condities van de gebruiksomgeving. Daarnaast worden de shutters voorzien van uv-remmers om kleurvervaging tegen te gaan en ze extra lang te laten meegaan.