INretail Woontrends 2024: de vier trends die jouw interieur transformeren

  • 10 november 2023
  • Eline van Dijk
  • Trends

De experts van woonbranche vereniging INretail hebben hun visie op dé woontrends voor 2024 uitgebracht. Omdat we weten dat raamdecoratie een grote rol speelt in je interieur, hebben we ons hier goed in verdiept. We geven je graag een overzicht van de vier belangrijkste trends, en tips om ze in jouw huis te verwerken.

Meaningful earth: terug naar de natuur

De eerste trend is Meaningful earth. Deze trend draait om de verbondenheid met de natuur. We zien een toenemende aandacht voor natuurlijke materialen, zoals hout, steen en wol. Ook kleuren die doen denken aan de natuur, zoals groen, bruin en beige, zijn populair. Deze kleuren zie je bijvoorbeeld terug in onze collectie houten jaloezieën.

In de praktijk betekent dit dat je kiest voor natuurlijke materialen voor je meubels, vloeren en raambekleding. Werk met rustgevende kleuren die je het “buitengevoel” geven en natuurlijk… voeg planten en bloemen toe aan je interieur!

Beeld: Moodboard van INretail en houten jaloezieën van Luxaflex®

New cocooning: gezelligheid en comfort

De tweede trend is New cocooning. Deze trend draait om gezelligheid en comfort. We zien een toenemende vraag naar zachte, warme materialen en kleuren. Ook vormen die doen denken aan de jaren 70 zijn populair.

De woontrend New Cocooning gaat over een warme comfortabele binnenruimte waarin kleur een belangrijke rol speelt. Deze trend valt op door het gebruik van zachte materialen, zoals wol, fluweel en velours en kleuren die in de seventies populair waren, zoals okergeel, terracotta en bruin. Maak je interieur af met accessoires: voeg veel kussens, plaids en andere accessoires toe voor een knusse sfeer.

Beeld: Gordijnen en Twist® rolgordijnen van Luxaflex® en moodboard van INretail

Gentle paradox: dromerig en zacht

De derde INretail trend is Gentle paradox. Deze trend draait om contrasten. We zien een combinatie van zachte, dromerige vormen met harde, industriële materialen. Ook kleuren die contrasteren met elkaar, zoals roze en blauw, zijn populair. Voeg accessoires toe met een speelse of verrassende vormgeving.

Met deze trend komt het helemaal goed, wanneer jij en je partner nogal verschillen op het gebied van voorkeuren in het interieur. Geen discussie, maar een compromis: de boel kan gewoon gecombineerd worden!

Beeld: Moodboard van INretail en horizontale jaloezieën van Luxaflex®

Playful construction: vrolijk en speels

De vierde en laatste trend is Playful construction. Deze trend draait om speelsheid en creativiteit. We zien opvallende vormen en kleuren die een verrassend effect hebben. Ook materialen die op een originele manier worden toegepast, zijn populair. De accessoires hebben een speelse of humoristische touch.

Met deze interieurtrend stap je echt wel af van de wat veiligere woonstijlen, dus denk daar goed over na. Gaat dit je iets te snel? Door accessoires zoals vazen, lampen en kandelaren in felle kleuren en speelse vormen toe te voegen aan je huidige interieur, dat misschien iets meer basic is, haal je de trend Playful construction op een subtielere manier in huis. Zo is je interieur tóch helemaal 2024-proof!

Beeld: horizontale jaloezieën van Luxaflex® en moodboard van INretail