Woonkamer inspiratie: Groen, groener, groenst

  • 20 september 2023
  • Eline van Dijk
  • Trends

De kleur groen heeft in het interieur een rustgevend effect en staat voor ontspanning en kalmte, maar tegelijkertijd ook voor levendigheid. Reden genoeg dus om een vleugje groen aan je huis toe te voegen!

De kleur groen heeft in het interieur een rustgevend effect. De natuurtint staat voor ontspanning en kalmte, maar tegelijkertijd ook voor levendigheid. Reden genoeg dus om een vleugje groen aan je huis toe te voegen! Het fijne is dat de kleur in verschillende woonstijlen past – van landelijke tot industriële interieurs. Lees verder en laat je inspireren door de kleur groen in je woonkamer!

Groen op de muur in je woonkamer

Misschien komt groen al in jouw interieur terug in de vorm van planten, botanische prints en andere accessoires. Groen op de muren heeft echter een heel ander effect. Zo zorgt de kleur in de slaapkamer bijvoorbeeld voor een goede nachtrust. De mogelijkheden zijn eindeloos: ga voor een opvallende accentmuur of verf een muur gedeeltelijk voor een speels effect. En heb je er weleens aan gedacht om een plafond te verven? Het klinkt misschien spannend, maar het geeft een uniek effect!

Welke tint je moet kiezen, kan een lastige keuze zijn. Probeer de kleur af te stemmen op de overige tinten in de kamer. Als je interieur veel warme tinten en hout of bamboe bevat, dan kan olijfgroen juist een hele mooie kleur zijn. Een neutralere, frisse optie is de kleur mintgroen. Maar overweeg ook eens de kleur Quiet Clearing, die Histor uitriep tot trendkleur van het jaar 2019. Deze donkergroene tint roept iets mysterieus op en lijkt uit het diepste hart van de bossen te komen. Deze kleur staat prachtig in industriële interieurs met beton of een gietvloer.

Plisse gordijnen vrijhangend en in een draai-/kiepraam

Begin met accessoires

Vind je een geverfde muur een te grote stap, dan kun je natuurlijk ook kleiner beginnen. Denk aan een groene stoel, bijvoorbeeld dit mooie exemplaar van het Amsterdamse designmerk FEST. Een bank in een zachtgroene tint is ook een prachtige toevoeging aan je groene woonkamer. Ook met kussens in groentinten zit je ook altijd goed.

Met accessoires kun je verschillende effecten creëren. Als je een donkerdere stoel of een donkere plant voor de muur plaatst, creëer je bijvoorbeeld een mooi ton-sur-ton effect. Je kunt ook juist contrast aanbrengen, door te combineren met kleuren als terracotta en okergeel. Tip: groen combineert ook erg mooi met accessoires in goudtinten – denk aan een opvallende gouden lamp of spiegels aan de muur.

Sfeervolle raambekleding

Heb je weleens groene raambekleding overwogen in je woonkamer? Dan bedoelen we in een subtiele groene tint, zoals de horizontale jaloezieën uit de Pure Sense-collectie. Deze lamellen hebben een speciale coating waardoor de raambekleding een warme en stijlvolle uitstraling krijgt én minder stof vangt. Hou je van een botanische print, dan kun je voor een iets opvallender rolgordijn kiezen.

Urban jungle

Tenslotte zijn planten natuurlijk onmisbaar in het hedendaagse interieur. Planten brengen je weer in contact met de natuur en zijn zelfs goed voor de gezondheid, want sommige zuiveren de lucht. Of je nu groene vingers hebt of niet, er zijn altijd wel planten die makkelijk te onderhouden zijn. Een Sanseveria of cactus is al snel blij!

Ben je op zoek naar meer kleurinspiratie? Lees dan onze blogs over de trendkleuren geel, grijs en spiced honey.