Back to the seventies - retro woongenot

  • 8 mei 2024
  • Max Roodhoed
  • Trends, Tips

De jaren 70 zijn terug van weggeweest. Interieurs uit deze periode worden gekenmerkt door felle kleuren, geometrische vormen en rijke texturen. Ook raambekleding speelt een belangrijke rol in een 70's interieur.

Kenmerken van een 70's interieur

De jaren 70 waren een tijd van experimenten en creativiteit. Felle kleuren zijn dan ook een must in een 70's interieur. Denk aan oranje, groen, geel en rood. Dit mag als uitgesproken eyecatcher, accentmuur of aandacht vragende raamdecoratie. Ook geometrische vormen waren erg populair in de jaren 70. Hexagonen, driehoeken en cirkels, alles kan. Ze worden gecombineerd met uitgesproken, hallucinante bloemdessins en kleurvlakken en met uitgesproken, zoals ausbrenners, maar ook stoer hout, leer en velours.

Voor de juiste look is het belangrijk niet bang te zijn om verschillende kleuren en patronen te mixen en matchen. Denk aan een oranje bank met bloemmotiefkussens, gecombineerd met een bruine shaggy tapijt. Durf gewaagd te zijn en speel met deze retro-elementen om je ruimte tot leven te brengen.

Hout is de basis

Het gebruik van houten meubels, waarbij de nerfstructuur goed zichtbaar is, zoals eiken, teak en walnoot, is een typisch kenmerk van deze tijd. Kies wel voor organische vormen en eenvoudige lijnen, niet te hoekig om de juiste vibe te houden.


Natuurlijk stijl je de boel af met retro-accessoires zoals een lavalamp, zonnespiegel, hangende – eigen gehaakte - plantenbakken en rotan meubilair. Deze elementen voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan je interieur, wat typerend was voor deze tijd. Overal ‘nieuw’ verkrijgbaar maar nog leuker om ze zelf te scoren bij de kringloop of, als je budget wat groter is, bij de (Dutch) design store.

Luxaflex® plissé shades

Verlichting

Verlichting maakt of breekt elk interieur, dus zorg voor een goed lichtplan. Kies lampen met (mat) glazen of kleurrijke lampenkappen van glas of stof. Deze lampen zorgen voor een warme, diffuse gloed en dragen bij aan de gezelligheid van de ruimte.

Tip: kies in die lampenkap de juiste (led)lamp. Wat voor jouw interieur de beste lichtkleur is, is afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren. Kies voor de woonkamer een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. Kies je voor licht met een lage Kelvin waarde (2200K of lager) dan is dat minder prettig is tijdens het lezen of werken en meer als sfeerverlichting bedoeld.

Kies voor je (thuis)werkplek een helderde lichttint, tussen de 3000 en 4000 Kelvin. Licht met een hogere Kelvin waarde dan 4000K wordt ervaren als fel en is allesbehalve goed voor de concentratie.

Voordat je een lichtkleur kiest, is het belangrijk om de sfeer te bepalen. Hierbij is het belangrijk om de inval van eventueel daglicht mee te nemen in je overweging. Kunstlicht en daglicht kunnen elkaar vertekenen en samen zelfs een oranje gloed veroorzaken. Probeer dus op plekken waar je veel daglichtinval hebt niet te veel kunstlicht te gebruiken.

Raambekleding

Velours, jute en raffia katoen… interieurstoffen waren beeldbepalend in de jaren ‘70. Juist daarom passen plissé shades van Luxaflex® perfect in een 70's interieur. De verschillende stoffen en (retro)dessins bieden de mogelijkheid om een statement te maken van je raam. Zo biedt de nieuwe collectie Luxaflex® Plissé shades veel rijke structuren en dikkere stoffen met een echte luxe textiel uitstraling. De prachtige, uitgesproken vormen van de seventies zijn terug te vinden in de dessins Soria, een aquarelblad, het all-over doek Terrazzo en structuurdessin Corwen.

Ook rolgordijnen zijn een ideale keuze. Luxaflex® biedt je meer dan 500 stoffen, in vele kleuren, dessins en texturen. Door het brede aanbod kan je eindeloos variëren met een palet dat uiteenloopt van felgeel tot chique terra en klassiek zwart, naar gewassen wit. En de dessins? De keuze varieert van strak geometrisch tot kleurrijke bloemen en alles wat daartussen zit.


Natuurlijk heb je bij de look & feel van 50 jaar geleden, wel de mogelijkheden van nu. Zowel rolgordijnen als plissé shades zijn leverbaar met PowerView® automation, een draadloos smarthomesysteem waarmee je alle raambekleding bedient via een Pebble®, spraakbesturing of de gebruiksvriendelijke app.

Ontdek onze raambekleding

Vraag de gratis digitale brochure aan

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Bedankt voor je aanvraag!

Houd je mailbox in de gaten

Luxaflex® rolgordijjnen. Luxaflex® rolgordijjnen.

Planten en natuurlijke elementen

Het echte jaren 70 interieur is nauw verbonden met de natuur. Door het plaatsen van grote kamerplanten zoals varens en ficussen in je interieur zorg je voor sfeer, zuurstof en een aangenaam woonklimaat. Hangende plantenbakken met macramé hangers zijn ook een geweldige toevoeging. En natuurlijk: cactussen. De cactusfamilie biedt maar liefst 1500 tot 1800 soorten, waarvan de meeste als kamerplant makkelijk in leven te houden zijn. Cactussen hebben verder vaak grillige, afwijkende vormen en passen daarom perfect in het uitgesproken interieur van de jaren ’70.

Daarnaast is het gebruik van natuurlijke materialen zoals mos, kiezels hout en rotan in meubels en decoratie een must. Deze elementen zorgen voor een harmonieus en aards gevoel.

Retro sfeerbeeld van Luxaflex® en plissé shades

Do’s and dont’s

  1. Kies voor felle kleuren en geometrische vormen. Dit zijn de kenmerkende elementen van een 70's interieur. Dat hoeft natuurlijk niet overal doorgevoerd worden, maar wel op één van de stijlbepalende plekken: de vloer, de wand of het raam.
  2. Voeg een luxe touch toe met rijke texturen. Dit geeft een 70's interieur een meer chique uitstraling.
  3. Laat je adviseren door een interieurstylist. Zo wordt je kleurgebruik geen ratjetoe maar een statement en wordt je lichtplan en je raambekleding afgestemd op je behoefte zodat werken en wonen optimaal kunnen plaatsvinden.
  4. Laat je raambekleding meten en monteren door een professional. Zo weet je zeker dat ze goed worden opgehangen en lang meegaan en/of kan je deze integreren in een home automation oplossing.
Luxaflex® rolgordijn en sfeerpresentatie op InCoDa 2023