Duurzame interieurcadeaus voor de feestdagen

Op zoek naar (duurzame) cadeauinspiratie voor de feestdagen? Hier vindt je de leukste duurzame interieuraccessoires voor op je verlanglijstje.

Duurzame interieurcadeaus voor de feestdagen

De dagen worden weer donkerder en dat kan maar één ding betekenen: de feestdagen komen dichterbij. Voor de meesten is het de tijd van gezelligheid, lekker eten en cadeautjes, maar ook de tijd om iets goeds te doen voor een ander of de aarde. En hoewel het misschien nog ver weg lijkt, hebben Sint en Piet al door de ramen gekeken om te zien of er op 5 december cadeautjes kunnen worden gebracht. Weet jij al wat jij op je verlanglijstje gaat zetten? Hierbij wat cadeautips voor op de verlanglijst die goed zijn voor zowel jouw interieur als de aarde.

Soja- en bijenwaskaarsen

Heb je een kleiner budget, maar wil je toch een leuk interieurcadeautje geven? Dan zijn kaarsen altijd een goed idee! Kaarsen brengen naast warmte ook sfeer. Wat veel mensen niet weten, is dat niet alle kaarsen duurzaam zijn. De meesten worden gemaakt van de grondstof paraffine, een bijproduct van aardolie. Deze fossiele brandstof stoot bij verbranding schadelijke broeikasgassen de lucht in, die de aarde verder opwarmt, de lucht in je huis vervuilt, en op lange termijn dus ook je gezondheid kan schaden. Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven! Zet bijvoorbeeld kaarsen gemaakt van soja- of bijenwas op je verlanglijst. Deze zijn onder andere te koop bij Dille & Kamille, The Giftlabel of Secrets by Nature. Net zo gezellig, maar toch iets beter voor de natuur.

Duurzaam beddengoed

We besteden bijna een derde van ons leven in dromenland. Goed beddengoed is daarom heel belangrijk en is bepalend voor je interieur. Let bij het uitzoeken van beddengoed (voor jezelf of een ander) erop dat de kleur mooi matcht met de muren en raambekleding. Kies bij de aanschaf van nieuw beddengoed voor de duurzame optie: beddengoed van ecologisch katoen bijvoorbeeld. Goed voor de boeren en de planeet. Er zijn tegenwoordig een hoop merken die investeren in duurzaam beddengoed wat op een eerlijke manier wordt geproduceerd, denk hierbij bijvoorbeeld aan Yumeko, Crisp en Swiss Sense.

Beeld: Yumeko & sfeerbeeld van Luxaflex®

Luchtzuiverende kamerplant

Nog een lege plek in je kamer? Zet een luchtzuiverende kamerplant op je verlanglijstje! Kamerplanten, zoals de Drakenboom, goudpalm of gatenplant, zuiveren de lucht en zien er gezellig uit. Daarnaast verhogen kamerplanten de luchtvochtigheid in huis en breken zij schadelijke stoffen af, doordat ze kooldioxide omzetten in zuurstof. Een goede luchtvochtigheid helpt tegen allergieën, zorgt voor een betere nachtrust en draagt bij aan een groener milieu.

Warmtekussens

Heb je het in de winter ook altijd zo koud? Met een warmtekussen of -deken kun je de verwarming iets minder hoog zetten en dat is fijn voor je portemonnee én het milieu. Met een Ploov of Big Hug van Stoov® kruip je op de bank en verwarm je jezelf binnen no time. Je maakt direct contact met de warmtebron, waardoor er geen energie verloren gaat en je urenlang warm blijft. Een aanrader voor op de verlanglijst!

Beeld: Stoov® Beeld: Stoov®

Geef iets uit de kringloop

Wil je een nieuw kastje of een nieuwe lamp cadeau geven of krijgen? Ga eens langs de kringloopwinkel voor een vintage parel of tweedehands liefde. Een tweedehands product is uniek, vaak goedkoper en ook nog eens duurzamer. Als je iets tweedehands koopt hoeft het product niet opnieuw gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken. Bij Rataplan kan je nu ook online een kijkje nemen.