Inspiratie: 3x duurzame kerstdecoratie

  • Tips

Wees deze kerst ook lief voor de aarde. Met deze tips versier je jouw huis dit jaar op een duurzamere manier!

Sinterklaas is met zijn stoomboot terug naar Spanje, wat betekent dat de kerstmuziek officieel op de radio te horen is. Voor velen het moment om het huis te versieren voor kerst. De bekendste kerstdecoratie is natuurlijk de kerstboom: het liefst gevuld met (led)lampjes, kerstkransjes en een hoop gekleurde ballen. Maar sta je er ook bij stil of jouw decoratie duurzaam is? Eerder deelden we al tips voor duurzame kerstcadeaus, nu vertellen we hoe je dit jaar jouw huis duurzamer kunt versieren voor de kerst.

Beeldmateriaal Luxaflex®: Duette® Shades Beeldmateriaal Luxaflex®: Duette® Shades

Adopteer een kerstboom

Ben jij team echte kerstboom of team kunstkerstboom? Voorstanders van de echte kerstboom noemen vooral de geur en de extra zuurstof die de boom brengt in huis als voordelen, terwijl tegenstanders zich irriteren aan alle naalden in huis. Het grootste voordeel van een kunstboom is toch dat hij meerdere seizoenen kan worden gebruikt, terwijl een echte kerstboom vaak maar één seizoen meegaat. Zo verdwijnen er per jaar duizenden kerstbomen in verbrandingsovens, maar wist jij dat je ook een kerstboom kunt adopteren? Het werkt heel simpel: je kiest een boom, gebruikt deze tijdens de feestdagen en dan wordt de boom na gebruik weer teruggeplant in de natuur. Dezelfde boom kun je dan de volgende kerst weer komen ophalen. Zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee en dat is een stuk beter voor de natuur. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Adopteer een kerstboom voor de mogelijkheden.

Nog een duurzame tip: wil je toch een ‘eigen’ boom, maar heb je niet de ruimte om hem in de tuin te verpotten? Breng je boom dan naar je lokale dierentuin of kinderboerderij (in overleg). De dieren zijn er dol op!

Kies bewust voor led-lampjes

Tijdens de donkere dagen voor kerst hangen mensen graag wat extra kerstlampjes op. Hoewel dat onschuldig lijkt, slurpen deze stiekem een hoop energie door hun lange brandtijd en hoge verbruik. Kies daarom voor energiezuinigere-led lampjes voor in de boom. Deze zijn lager in verbruik, wat niet alleen beter is voor de aarde, maar ook weer scheelt op de energierekening. Hang je de lampjes op een plek waar overdag veel zonlicht is, zoals in de tuin of op het balkon, kies dan voor kerstlampjes die werken op zonne-energie. Voor deze solarlampjes heb je geen stopcontact nodig en deze kun je dus op elke gewenste plek (in de zon) neerzetten. Zo heb je ‘s avonds urenlang lichtplezier, zonder dat dit stroom uit de muur kost. Een solarlichtsnoer koop je bijvoorbeeld via Fonq of bij merken als Grundig of Homélle.

Beeldmateriaal Luxaflex®

Kerstornamenten en tafeldecoratie

De bekendste vorm van kerstdecoratie zijn natuurlijk de ballen in de boom. Deze zijn helaas niet zo duurzaam, want doordat kerstballen worden gemaakt met verschillende lagen verf kunnen deze niet worden gerecycled. Er zijn echter steeds meer duurzame alternatieven voor in de kerstboom, zoals deze beschermengelen van Return to Sender. Of zoek mooie vintage exemplaren bij de kringloop! Ook is het de moeite waard om zelf je kerstdecoratie te maken. Vouw bijvoorbeeld engeltjes van papier of ga het bos in op zoek naar mooie takken of dennenappels. Je kunt deze in een mooie gouden of zilveren kleur spuiten voor het echte kerstgevoel. Leg deze vervolgens op tafel als tafelstukken of hang ze in de boom als duurzame kerstornamenten.

Denk je tenslotte aan kerst, dan denk je aan eten. Hierbij is de aankleding van de tafel vaak net zo belangrijk als het eten zelf. Als je vrienden of familie op bezoek krijgt voor een gezellig etentje, dan wil je dat de tafel er ook op z’n best uitziet. Laat een duurzaam tafelkleed dan ook niet het missende ingrediënt zijn tijdens jouw kerstdiner dit jaar. Kies voor een tafelkleed van een stevige kwaliteit, dat je kunt wassen en dus niet na elk diner hoeft weg te gooien. Wil je het duurzaam maken? Let bij het kopen van een tafelkleed erop dat het gemaakt is van biologisch of organisch materiaal (zoals biologisch katoen, zijde, vlas (linnen) en wol). Deze tafelkleden worden namelijk geproduceerd met respect voor milieu en dierenwelzijn. Kies bijvoorbeeld voor dit stijlvolle exemplaar van Dille & Kamille.

Beeldmateriaal: Dille & Kamille