Zo richt je de hal het beste in

  • Sophie de Keijzer
  • Tips

De hal is meestal niet zo groot en heeft vaak weinig natuurlijk lichtinval. Het is daarom belangrijk om de ruimte slim te decoreren.

Je maakt maar één keer een eerste indruk. Datzelfde geldt voor je huis: de binnenkomst in de hal zet de toon. Dit is namelijk de eerste ruimte in huis waar mensen binnenkomen en ze een indruk van jouw leefruimte geeft. Geef je hal daarom dezelfde aandacht als bijvoorbeeld de woonkamer of de slaapkamer

Maak de hal optisch groter

De hal is meestal niet zo groot en heeft vaak weinig natuurlijk lichtinval. Het is daarom belangrijk om de ruimte slim te decoreren. Laat de hal optisch groter lijken door bijvoorbeeld te kiezen voor lichte muren en een lichte vloer. Lichte kleuren geven de hal namelijk een ruimtelijke indruk, terwijl donkere kleuren de ruimte juist kleiner doen lijken.

Een andere makkelijke manier om de hal wat groter te doen lijken, is door het ophangen van een spiegel aan het einde van de gang. Dit is niet alleen handig en stylish, maar heeft ook veel invloed op de ruimte. Een lange spiegel doet de ruimte hoger lijken en een ronde spiegel geeft juist een speels effect. Heb je geen ruimte voor een spiegel in de hal? Kies dan voor een spiegeldeur om hetzelfde effect te creëren.

Beelden: sfeerbeeld van FEST Amsterdam en crème Horizontale Jaloezieën van Luxaflex®

Kies voor goede verlichting

Het kiezen van de juiste verlichting voor in de hal is net zo belangrijk. Hierbij speelt de hoogte van het plafond een belangrijke rol. Heb je bijvoorbeeld een laag plafond, dan kun je het beste kiezen voor spots, zodat de ruimte optisch hoog blijft. Heb je een hoger plafond, dan is een blikvanger zoals een kroonluchter een goede optie. Je kunt je lampen op deze manier ook meteen gebruiken als decoratie. Daarnaast maakt licht een ruimte ook heel sfeervol. Breng warmte aan door de verlichting te dimmen of licht een schilderij of meubelstuk uit door de verlichting erop te laten schijnen.

De juiste raamdecoratie

Heb jij een hal of een deur met een raam? Dan heb je te maken met een voordeel en nadeel: deze ramen zorgen voor daglicht in de gang, maar je levert wel in op je privacy. Je wilt natuurlijk niet dat iedereen zo maar naar binnen kan kijken, dus raamdecoratie mag in de hal dan ook niet ontbreken. Horizontale of verticale jaloezieën zijn hiervoor erg geschikt. Deze kunnen verduisterend zijn als het nodig is, maar ook zo opengezet worden zodat het licht naar binnen schijnt wanneer jij dat wilt. Op zoek naar verduisterende raamdecoratie? Kies dan voor Duette® Shades met handige Top Down / Bottom Up-functie. Overdag zet je ze in het midden ‘vast’ zodat inkijk wordt gehinderd, maar er wel licht naar binnen schijnt.

Beelden: koraalrode Rolgordijnen en grijze Duette® Shades van Luxaflex®

Verberg de rommel

Een andere tip om de hal ruimtelijker te laten lijken, is door zo min mogelijk rommel in de hal te hebben. Kies bijvoorbeeld voor een dichte kast voor alle jassen in plaats van een kapstok. Een andere goede opbergplek is de ruimte onder de trap. Dit is de ideale plek voor bijvoorbeeld het opruimen van jassen en schoenen, maar ook dingen die je niet dagelijks gebruikt, zoals paraplu’s, kun je hier makkelijk kwijt.

Beelden: grijze Duette® Shades en sfeerbeeld van Luxaflex® Beelden: grijze Duette® Shades en sfeerbeeld van Luxaflex®