Zo haal je 2022 in je interieur!

Online, in de bladen en op TV: de woontrends voor 2022 vliegen je om de oren! In deze blog zetten we even op een rijtje wat ons opviel.

Constant veranderende wereld

De tijdgeest van 2022 is "CALIBRATE", vanuit deze trend wordt uitgelegd hoe de behoefte van de mens constant verandert. We leven in namelijk een onvoorspelbare tijd en constant veranderende leefomstandigheden zorgen voor onzekerheid en onregelmatigheid bij de mens. Deze onregelmatigheid leidt tot nieuwe ideeën op het gebied van o.a. digitalisering, hybride werken, de verhouding privé/zakelijk en de afstand tot de wereld. Mensen moeten zich continue aanpassen en proberen een nieuwe, eigen weg te vinden om met die veranderingen om te gaan. Dit is voor de één makkelijker dan voor de ander.

Consumenten die graag willen dat alles hetzelfde blijft, zoeken veiligheid in tradities en nostalgie. Ondanks de zoektocht naar deze veiligheid is daar ook innovatie te zien. Oude vormen kunnen in een nieuw jasje gestoken worden, zolang deze, maar herkenbaar blijven. Bekende, vertrouwde en klassieke producten en rituelen geven een gevoel van veiligheid. Binnen deze trend zijn interieurs warm, rijk van kleur en zorgen ze voor een feest van herkenning. Bekende ruitpatronen krijgen door kleine veranderingen een nieuwe uitstraling. Vintage en nieuw leveren samen een verrassend beeld op. Producten met een verhaal worden hier gewaardeerd en gekoesterd.

Natuurlijke kleuren, materialen, licht en lucht

De onregelmatigheid van het bestaan zien we niet alleen terug op het gebied van politiek, cultuur en in het sociale domein. Ook de natuur gedraagt zich onvoorspelbaar. Denk aan de aanhoudende pandemie, het toegenomen aantal natuurrampen en de opwarming van de aarde. Al deze ongrijpbaarheid zorgt voor verwarring, angst en stress, maar ook voor bewustzijn en keuzes voor natuurlijke materialen en verantwoorde producten.

Dit verklaart ook de tijdloze populariteit van de zogenoemde Noord-Europees of Scandinavische interieurs. Natuurlijke materialen afgewisseld met lichte kleuren en moderne vormen: een gouden combinatie die zorgt voor rustig en stijlvol interieur, juist in deze hectische tijden van groot belang.

Omdat het Scandinavisch interieur licht en clean is, geef je je huis met natuurlijke en pure materialen een rustige en warme uitstraling. Of het nu op de vloer, het plafond of juist met decoratie is: hout is onmisbaar. Ook in verschillende ruimtes is een Scandinavische stijl met hout erg geschikt: kies voor houten keukenkastjes of decoreer je badkamerraam met houten of bamboe jaloezieën in een natuurtint.

Omdat het een groot deel van het jaar zo donker is in de Scandinavische landen, is natuurlijk licht een belangrijk onderdeel van het interieur. Men geeft daarbij de voorkeur aan grote ramen en lichte, zonlicht-doorlatende raambekleding. De moderne ontwerpen van onze Twist® Rolgordijnen bijvoorbeeld geven middels de reflectie van het daglicht een optisch streepeffect. Ben je meer fan van een opvallende structuur in je raambekleding? Met Plissé Shades creëer je zelf een subtiel spel van licht en schaduw.

Kleur van 2022

Je kunt jezelf het gevoel geven van een oneindige en frisse lucht door je slaapkamer door de omhullend blauwe kleur te gebruiken van Flexa. De kleur van het Jaar 2022 is Bright Skies™. Gebruik dezelfde kleur voor de muren en het plafond om de grenzen van een kamer te vervagen en deze ruimte groter te laten lijken. Voeg accessoires in natuurlijke tinten en texturen toe en maak de look compleet.

The nineties

In de jaren 90 kwam met de komst van de technologie, dit betekende ook een automatisering in huis, en de afgelopen twee jaar hebben ons duidelijk gemaakt hoezeer we hier inmiddels aan gewend zijn. Ons hele huis, inclusief onze raambekleding is “Smart”. Er wordt thuis gewerkt met vrijwel evenveel gemak als op kantoor en we “reizen” voor een internationale meeting met Zoom of Teams de hele wereld over in ons thuiskantoor of vanaf de bank.

De digitalisering vindt plaats in de jaren 90 van de vorige eeuw. Voor die tijd was technologie iets voor techneuten, maar door de invoering van het World Wide Web (www) in 1991 werd het mogelijk tekst en beeld gemakkelijk via internet over te brengen. Toen in 1993 Windows-computers met een webbrowser werden geïntroduceerd was het hek van de dam. Er ontstonden interieurs met homecomputers, beeldschermen en zelfs laptops. Tegelijkertijd gingen we allemaal mobiel bellen met een Nokia of Motorola gsm.

Deze hele tijd eren we nu in het interieur, met de terugkomst van marmer, messing en chroom. We zijn op zoek naar vertrouwde stijlen en koesteren vroeger. Daarom kiezen we voor vrolijke kleuren en traditionele vormen maar dan helemaal van nu. Grafische prints, uitgesproken kunst en stijlvolle, maar aanwezige accessoires, laten je je jeugd herbeleven.