Zes top tips tegen hooikoorts!

  • 11 mei 2023
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Last van hooikoorts? Dan zijn niesbuien en tranende, pijnlijke ogen je herkenbaar! In je huis kies je voor horren met pollenwerend gaas. Maar er zijn meer remedies tegen hooikoorts.

1) Plan je dag

Vrijwel elke weerapp heeft een hooikoorts kalender. Met een cijfer of icoon wordt de ‘allergieverwachting’ van de dag aangegeven en of de weersverwachting gunstig of minder gunstig is. Als je weet voor welke planten je allergisch bent kun je daar rekening mee houden. Meestal is de hoeveelheid pollen in de lucht in de middag en avond het hoogst. In de ochtend zal je minder overlast ervaren dus kan je je buitenactiviteiten beter dan plannen.

2) Spuiten en slikken

Dit is geen oproep tot ongebreideld medicijngebruik, maar bij ernstige klachten kun je (via de huisarts) antihistaminica tabletten, oogdruppels en neussprays krijgen om de klachten te onderdrukken. Of… eet uien. Hierin zit de natuurlijke kleurstof quercetine en die stof quercetine tempert de hevigheid van hooikoortsverschijnselen. Bang voor mondgeur? Zowel rauw als gekookt doet de ui zijn heilzame werk.

Hou je niet van uien? Ook in rode wijn, groene thee, broccoli en kool, vooral boerenkool en bloemkool is quercetine aanwezig. Ook elke dag een lepel honing eten schijnt een probaat middel te zijn tegen hooikoorts. Immers… bijen gebruiken stuifmeel om honing van te maken. Als je elke dag een beetje honing eet, raakt je immuunsysteem gewend aan stuifmeel. Kies bij voorkeur ongepasteuriseerde honing direct van de imker, het liefst in je directe omgeving. Want zo bouw je immuniteit op voor de specifieke pollen in je directe buurt.

3) Hou jezelf en je omgeving fris en schoon

Douche voor je naar bed gaat en was vooral je haren. Zo blijft je beddengoed en je kussen schoonen voorkom je dat je in je slaap last hebt van ‘oude’pollen. Was ook je kleding regelmatig, want buiten verzamel je veel stuifmeel op je kleren. Het is daarom belangrijk om regelmatig te wassen en je was niet in de buitenlucht te drogen.

4) Bescherm je ogen en neus

Draag je een bril? Dan heb je mazzel, want die bril zorgt ervoor dat minder stuifmeel in je ogen terecht komt. Ook met een zonnebril voorkom je jeukogen!

Je neus bescherm je door een dun laagje ongeparfumeerde vaseline in en rond je neusgaten te smeren. Je kan dit eventueel ook doen boven je ogen, op je wimpers. De microscopisch kleine stuifmeelkorrels blijven namelijk ‘hangen’ in de vaseline en kunnen dus niet in je ogen en neus komen.

5) Kies voor de juiste planten in je tuin en op je balkon

Het is daarom belangrijk dat er in je directe omgeving geen planten staan die bij jou klachten opwekken. En nee.. het volledig betegelen van je tuin is (gelukkig) niet nodig. Normaal gras is bij de meerderheid van de mensen met hooikoorts de grootste veroorzaker van klachten, als het bloeit. Hou je gazon daarom kort. Een kort gemaaid gazon heeft echter geen bloeiend gras en produceert geen pollen. Maai het gras dus minimaal een keer per week. Kom je bv terug van vakantie en zijn er pluimen met pollen zichtbaar? Blijf even uit de tuin en laat indien mogelijk iemand anders het gras maaien. Vermijd sowieso hoog siergras met mooie aren. Dit produceert veel sterk allergene pollen. Verder is het verstandig om onkruid zo veel mogelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat hoog allergene planten zoals weegbree of andere grassoorten ongevraagd in je tuin beginnen te greien.

Planten met felgekleurde bloemen hebben in het algemeen zwaardere pollen die niet snel in de lucht komen. Het stuifmeel van deze bloemen wordt namelijk door insecten verspreid en niet door de wind. Ook zijn de pollen vaak niet of nauwelijks allergeen. Ook waterplanten veroorzaken amper hooikoortsklachten, maar let op.. een waterpartij in je tuin kan zorgen voor meer insecten, zoals muggen (zie ook tip 6).

6) Kies voor Horren met pollenwerend gaas

Horren van Luxaflex® zijn duurzaam, op maat gemaakt en verkrijgbaar in verschillende profiel- en gaaskleuren. Ze werken dus prima tegen muggen, bijen, vliegen en andere insecten. Heb je hooikoorts? Kies dan voor horren met Poll-Tex® gaas. Dit houdt pollen en schadelijke luchtdeeltjes buiten en zorgt voor frisse lucht binnen.

Dankzij de elektrostatische coating houdt het materiaal bijna 100% van de pollen tegen. Het gaas heeft een relatief hoge mate van luchtdoorlaatbaarheid en transparantie, maar is ook zeer duurzaam. Je kunt je huis nu moeiteloos ventileren en genieten van frisse lucht zonder vervuilende stoffen van buitenaf.

Poll-Tex® gaas kan eenvoudig worden gereinigd met een stofzuiger of door het af te spoelen met water. Het materiaal is zeer duurzaam en vertoont geen afname in effectiviteit of verkleuring, zelfs na jaren gebruik als je het zorgvuldig onderhoudt en reinigt.