Vijf interieurtips om energie te besparen

  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Heb jij last van kou in huis? Geen zorgen: wij hebben 5 energiebesparende wintertips op een rijtje gezet, waardoor de thermostaat wat lager kan en je tóch een warm huis creëert! Ook fijn voor je portemonnee!

De winter is in aantocht. Een koude vloer, tocht langs de kozijnen of een frisse kamertemperatuur: heb jij in de winter last van kou in huis? Wij hebben in deze blog vijf handige én energiebesparende interieurtips op een rijtje gezet waarvoor geen grote ingrepen nodig zijn en waardoor de thermostaat wat lager kan. Zeker in deze tijd met stijgende gasprijzen en energietarieven geen overbodige luxe.

Gezellige accessoires tegen de kou

Heeft jouw huis helaas geen dubbel, maar enkel glas? Geen paniek, zonder veel te investeren of de hele dag met de raambekleding dicht te zitten, kun je ook met enkel glas een hoop doen om de kou buiten te houden. Kleed je vensterbank aan met bijvoorbeeld een aantal grote vazen en planten. Hierdoor bedek je delen van het raam, wat niet alleen voor een deel de kou tegenhoudt, maar er ook nog eens gezellig uitziet. Maak het helemaal af met een paar gezellige kaarsen en verwarm jezelf met een stijlvol warmtekussen. Zo creëer jij die fijne, warme sfeer in huis.

Beeld: sfeerbeelden van Luxaflex® en Tielly.com

Isolerende raambekleding

Wist je dat ramen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 50% van het warmteverlies uit woningen, zelfs met dubbel glas? Zonde! Bedek je ramen daarom met de juiste isolerende raambekleding, zodat je minder warmteverlies creëert. Denk aan gordijnen, die je ook weer kunt combineren met andere raamdecoratie, zoals vouwgordijnen in dezelfde stof, wat de isolatie nog meer versterkt.

Een ander mooi voorbeeld zijn onze stijlvolle Duette® Shades, die ook perfect zijn in situaties waarbij dubbel glas geen optie is. Deze raambekleding met een bijzondere honingraatstructuur regelt op een duurzame manier de kamertemperatuur, omdat de stilstaande lagen werken als een isolatiedeken. ’s Winters blijft de warmte binnen en de kou buiten, terwijl in de zomer de warmte wordt geweerd door de zonwerende functie. Ze kunnen ervoor zorgen dat je 6 tot 10 procent kan besparen op de energierekening . Tip: bekijk ook eens onze extra isolerende Duette® Architella Shades!

Beeld: Duette® Shades en Gordijnen van Luxaflex®

Zonnetje in huis

Je kunt veel warmte vasthouden als je de ramen optimaal benut. Zonlicht is gratis verwarming, ook in de herfst en winter. Van warmte uit zonlicht profiteer je het meest als je overdag de gordijnen of jaloezieën opent, zodat de warme zonnestralen je huis kunnen binnendringen. Zodra het donker of bewolkt wordt, houd je de warmte in huis het beste vast door de ramen weer te bedekken met isolerende raambekleding. Door goede raambekleding te plaatsen en die ook te sluiten zodra het donker wordt, kan de energiebesparing oplopen tot wel 270 m3 gas. En dat is in deze tijd van stijgende gasprijzen al snel een hele duit!

Vloerkleden neerleggen en tochtstrips plaatsen

Tegels of houten vloeren opwarmen hoeft niet per se met vloerverwarming, maar kan al gemakkelijk met een groot, zacht kleed. Dit isoleert je huis een beetje meer, omdat de warmte niet verloren gaat door de vloer. Ga daarnaast op zoek naar de tochtgaten bij je raam- en deurkozijnen en breng daar tochtstrips aan.

Beeld: sfeerbeelden van ferm LIVING en Luxaflex®

Houd de radiator vrij

Als je radiatoren onder het raam hebt zitten, is het belangrijk dat raambekleding de radiator niet helemaal afsluiten. Je wilt namelijk niet dat de warme lucht hierachter blijft hangen en daardoor onnodig stoken. Hetzelfde geldt voor grote meubels zoals een zitbank: haal deze weg van de verwarming, zodat het niet de warmte absorbeert die je huis juist zou moeten opwarmen. Zo haal jij het meest uit je warmtebron.