Bruin als basis: durf jij het aan?

Het ‘nieuwe bruin’ in huis voelt zó anders aan dan in de jaren zeventig. In haar nieuwe trendblog vertelt Monique van @trendcompass_nl hoe je deze kleur toepast in het eigentijdse interieur.

Bruin als basis: durf jij het aan?

Het ‘nieuwe bruin’ in huis voelt zó anders aan dan in de jaren zeventig. Het trendadvies hier is om chocoladebruin als basiskleur in het interieur te kiezen.

Door Monique van der Reijden - trendwatcher & journalist

Het is zéker een gedurfde stap, maar het vernieuwende woonbeeld ontstaat pas als je bruin op meerdere grote oppervlaktes toepast. Denk aan een wand, dressoirkast of raamdecoratie. De nieuwe collectie houten en aluminium jaloezieën van Luxaflex® sluit hier goed op aan. Mix met verschillende houtsoorten, natuursteen of een grof geweven bruine stof.

Bruin & zwart

Een ijzersterke combinatie in het bruine interieur creëer je met zwarte accenten en meerdere soorten hout; van donker verweerd hout tot licht beuken voor een scandi look. Deze horizontale jaloezieën hebben een voelbare craquelé structuur voor een meer artisanale uitstraling.

Almost Black

De belangrijkste keukentrends laten donkere en natuurlijke materialen zien die naadloos doorlopen in de zitkamer. Bruin marmeren keukeneilanden, donkerbruin gebeitste keukenkasten en serviezen die doen denken aan de kleuren van versgemalen koffie en pure chocola. Voeg wel hier en daar ook wat glans optieken toe. Denk bijvoorbeeld aan hoogglans zwarte houten jaloezieën voor een vleugje glamour.

Verticale lijnen

Het spelen met verticale lijnen, ribbelstructuren en strepen is een actueel trendsignalement. Er is bijna geen nieuw interieur waar niet een ribbeltje in zit. Voor een avant-garde retro look in het interieur zijn deze nude-roze verticale jaloezieën elegant en heel hip.

Kalk & karamel

Het zijn de naturellen kleuren en natuurlijke materialen die een interieur een tijdloos karakter geven. Een rustgevende sfeer waar comfort en een gevoel van luxe centraal staan. Na een decennia van veel grijs- en antracietkleuren is een duidelijke verschuiving naar warme kalk, karamel en bruintinten gaande. In accessoires zien we vooral unieke stukken, vintage kruiken en handgemaakte vazen en schalen die als een stilleven gestyled worden.

Stylingtip: hout tegen de wand

Tover de slaapkamer om in een boutique hotelsuite en maak een strakke houten lambrisering over de gehele breedte van de muur achter het tweepersoonsbed. Je maakt zo optisch een luxe hoofdeinde dat veel breder is dan het bed zelf, wat een ruimtelijk effect heeft. Combineer met losse bijzettafels, een gouden retro hanglamp gedessineerde sierkussens en vergeet het ‘shaggy’ vloerkleed niet. Want alle elementen samen maken de sfeer.

Wellness moment

Meer tijd thuis doorbrengen geeft ons de gelegenheid ook de badkamer gezelliger te maken. Een ambachtelijke tegel als wanddecoratie doet wonderen. Of denk aan een terrazzo wasbakje in combinatie met een bronskleurige kraan. Het zijn kleine details die een groot verschil maken. Het is niet voor niets dat er nu zoveel organische zeepjes in de mooiste kleuren en structuren zijn; een lust voor het oog en een weldaad voor de huid.