Twist® en Silhouette® Shades – veelzijdig voor je raam

  • Eline van Dijk
  • Trends, Tips

Twist® Rolgordijnen en Silhouette® Shades zijn een prachtige en functionele blikvanger voor je raam. Het grote voordeel van beide producten dat je kan spelen met de inkijk en lichtinval dankzij de dubbele stofbanen. Zo profiteer je optimaal van natuurlijk daglicht.

Twist® Rolgordijnen van Luxaflex® Twist® Rolgordijnen van Luxaflex®

Haal daglicht in huis

Daglicht is van groot belang voor je gezondheid en welzijn. Het is onder andere essentieel voor je bioritme, je humeur en immuunsysteem. De juiste mix van daglicht en duisternis is belangrijker dan je wellicht denkt. Licht zorgt ervoor dat we overdag wakker blijven en kunnen functioneren en 's nachts beter slapen. Daglicht verbetert namelijk de kwaliteit van je slaap, omdat dit het niveau van het slaaphormoon melatonine verhoogt, dat we afscheiden als het donker wordt en we willen slapen.

Twee uur minder daglicht per dag leidt tot een 40% hoger risico om je somber en depressief te voelen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Aarhus University Hospital uit 2021. Zo belangrijk is het dus het is om daglicht in je huis te halen.

De rol van raambekleding bij daglicht

Het klinkt misschien vreemd, omdat raambekleding vaak wordt gezien als een manier om ruimtes donkerder te maken, zodat je bijvoorbeeld goed kunt slapen. Maar het speelt eigenlijk ook een grote rol bij de inval van daglicht in huis.

De hoeveelheid daglicht in huis varieert afhankelijk van uit welke richting het komt en in welk seizoen het is. In kamers op het noorden is het daglicht gedempt en koel, waarbij blauw overheerst. Als het daglicht uit het westen of oosten komt, is meestal geel of oranje de dominante tint, terwijl bij kamers op het zuiden de dominante tint warm en geel is.

Als je woonkamer, keuken of de werkkamer direct zonlicht ontvangt, kan het een goed idee zijn om te kiezen voor een transparante raambekleding die fel licht filtert, zonder het daglicht te dimmen. Het maakt de ruimte aangenaam en zorgt voor beter daglicht.

Spelen met lichtinval

Twist® Rolgordijnen en Silhouette® Shades laten je optimaal profiteren van daglicht, omdat je bij beide producten kan spelen met de inkijk en lichtinval dankzij de dubbele stofbanen. Beide doeken kennen een afwisseling van dichte stofbanen en transparante stofbanen. Door deze ten opzichte van elkaar te positioneren kan je de lichtinval maximaliseren of vrijwel uitsluiten en alles daar tussen.

De transparante banen zijn gemaakt van mooie, doorschijnende vitragestof. De dichte banen kunnen van alles zijn: dessins, verduisterende stof, zonwerende stof. Je hebt de keuze uit fel gekleurd of juist subtiel harmoniërend. Een topcombi, want hoewel het belangrijk is om het daglicht binnen te laten, is het ook belangrijk om het te kunnen afschermen – voor je privacy, maar ook om meubels en vloeren te beschermen tegen uv-straling en om te voorkomen dat het te warm wordt in huis.

Silhouette® Shades van Luxaflex® Silhouette® Shades van Luxaflex®

Twist® of Silhouette® Rolgordijnen?

Luxaflex® Silhouette® gordijnen (ook wel Silhouette® Shades) helpen om meer aangenaam daglicht in huis te halen. Ze verminderen de intensiteit van de zonnestralen en bieden in de open positie tot 78% UV-bescherming, die uw meubels, tapijten en vloeren beschermt. Wanneer de lamellen gesloten zijn, krijg je 99% UV-bescherming. Silhouette® Shades hebben een klassiek en neutraal kleurenpalet, je kiest zelf de kleur van de ondoorzichtige lamellen.

Twist® Rolgordijnen, elders ook roljaloezieën, duo rolgordijnen of multishades genoemd, hebben een iets strakkere uitstraling en een moderner, meer uitgesproken kleurenpalet. Omdat de Twist® Rolgordijnstoffen hoogwaardig polyester zijn, kan je ze ook toepassen in badkamers en andere ruimtes waar het vochtig is, mits het doek niet direct nat wordt en er voldoende ventilatie mogelijk is.

Twist® Rolgordijnen en Silhouette® Shades van Luxaflex®

Geschikt voor PowerView® Motorisation

Twist® Rolgordijnen en Silhouette® Shades zijn verkrijgbaar met het slimme bedieningssysteem PowerView® Automation en dus te bedienen met een smartphone, tablet of afstandsbediening, maar ook met slimme Domotica en Smarthome assistenten als Google Home, Apple, HomePod en Amazon Alexa.