Trend: Warm minimalisme

  • Trends

Japans design en Scandinavisch design hebben zoveel overeenkomsten dat het niet vreemd is dat ze perfect met elkaar kunnen worden gecombineerd. In deze blog lees je meer over de synthese tussen het Verre Oosten en het Hoge Noorden.

Japans design en Scandinavisch design hebben zoveel overeenkomsten dat het niet vreemd is dat ze perfect met elkaar kunnen worden gecombineerd. De twee zorgen voor een totale nieuwe woonsfeer in het moderne interieur. De esthetiek van simpele eenvoud in vormgeving, de aandacht voor verstilling en de liefde voor natuurlijke materialen en ambachtelijke handwerk staan hier centraal. De perfecte balans tussen strakke lijnen en organische vormen komt in dit interieur mooi tot zijn recht. Dit nieuwe minimalisme met een warme uitstraling werkt rustgevend en verhoogt het gevoel van well-being. Een Scandinavische draai aan de Japanse woonstijl.

Door Monique van der Reijden - Trendwatcher & journalist

Oost meets west

De woonstijl uit Scandinavië wordt in dit trendsignalement gemixt met Japanse ‘wabi-sabi’ accenten. De imperfectie van handgemaakte accessoires maakt de sfeer menselijk en uniek. De nieuwe eetkamerstoel N01 van Fritz Hansen is ontworpen door de beroemde Japanse Sato Oki van designstudio Nendo en past perfect in deze warme en minimalistische sfeer.

Japanse woonsfeer

Door een verzameling van ‘oosterse’ accessoires geef je snel richting aan een Japanse woonsfeer in huis. De nieuwe collectie servies van de beroemde modeontwerper Issey Miyake voor iitala is de ultieme decoratie voor op tafel. Een ander idee is om met Japanse houten panelen te werken als ruimteverdeler of een mooi kamerscherm. Het gebruik van natuurlijke materialen is de basis voor dit serene en strakke interieur. Mix met houten jaloezieën voor de ramen.

Stilleven

Het lijkt wel een klein altaar, zo verstild is de opstelling van meerdere organische gevormde vazen op het dressoir van Westelm. Net als in de Japanse woonstijl is het maken van een stilleven met accessoires een zorgvuldig en precies werkje. Zoek sculpturale vazen van hout en steen en gebruik een mooie bloesemtak voor dat oosterse gevoel in het interieur.

Monochroom interieur

De opkomst van het monochrome interieur als reactie op deze Warm Minimalisme trend is overal zichtbaar. Als in een wellness ruimte worden felle kleuren gemeden en ontstaat een kalmerende sfeer van lichte naturellen en handgemaakte meubelen en accessoires. Het rustgevende effect versterk je met raamdecoratie waar het felle daglicht perfect mee te sturen is. Horizontale jaloezieën met een ladderband in een beige of iets hippere, zachte gele tint versterkt de landelijke uitstraling van het interieur.

Raamdecoratie en behang

Het zijn de twee belangrijkste sfeermakers in het interieur: raamdecoratie en behang. In dit trendsignalement laten we zien dat de trend Warm Minimalisme niet ‘leeg en saai’ oogt maar een mooie mix is van de Scandinavische en Japanse woonstijl. Er mag best wat extra gedecoreerd worden met een trendkleur zoals blauw en een hip dessin zoals de hippe tie-dye optiek in het behang van Murals Wallpaper. In een rustgevende ruimte kan een behang een eyecatcher zijn en met denimblauwe vouwgordijnen verbeter je meteen de warme sfeer en de akoestiek.

Stylingtip voor de slaapkamer

In plaats van witte wanden is de stylingtip voor de slaapkamer om de wanden én het plafond te verven in zachte zand- en kiezeltonen. Decoreer je bed met meerdere laagjes in de hippe trendkleur indigoblauw. Kies bijvoorbeeld twee unikleurige dekbedden in blauw en grijs en zoek daar een sprei en een meer luchtige katoenen doek bij met verschillende tie-dye dessins. Combineer met strakke houten jaloezieën voor de ramen, want zo ontstaat meteen een Japanse sfeer.

Stoer met denim

Lichte naturellen en de nieuwe nude kleuren combineren goed met denim blauw voor een stoerdere sfeer. Dit kan heel subtiel door de ramen te decoreren met raambekleding in denimstof of door een katoenen denimblauwe plaid of handdoek nonchalant te stylen. Bij Zara Home ontdek je de leukste stylingtips en betaalbare accessoires waarmee je deze Japanse woonstijl in huis haalt. Door her en der wat blauwe accenten toe te voegen krijgt je interieur een jongere en modische uitstraling. Stoer met denim is het motto!