Kies je voor raamdecoratie in kleur of juist natureltinten?

  • 20 mei 2023
  • Souraya Hassan
  • Trends, Tips

In deze blog geeft interieurontwerpster Souraya Hassan van Binti Home tips en vertelt ze of je bij raamdecoratie juist voor natureltinten of juist voor kleur kan gaan.

Welke raamdecoratie kies je?

Steeds meer mensen zien hoe belangrijk raamdecoratie voor de ruimte is. Niet alleen praktisch gezien, maar ook qua sfeer. Het kiezen van de juiste raamdecoratie voor jouw interieur heeft enorm veel impact op de uitstraling. Het is dan ook zonde als je, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, pas op het allerlaatst aan raamdecoratie denkt. Juist door deze keuzes op tijd mee te nemen bij het inrichten van jouw interieur zul je zien dat je wellicht tot andere (en betere) keuzes komt.

Of je voor raamdecoratie in natureltinten of kleur kiest, heeft te maken met jouw kleurenpalet en wat je met de rest van de ruimte wilt doen. Om weg te blijven bij ‘doe maar antraciet of naturel, want dat is áltijd goed’, is het fijn om met een kleurenpalet te werken. Door de kleuren voor de ruimte te kiezen, bijvoorbeeld naturellen maar ook kleuraccenten, creëer je al een goede basis waarmee je verder kan werken. Uiteraard is het vervolgens belangrijk een keuze te maken welk type raamdecoratie het beste bij jou past. Ga je voor Duette® Shades voor fijne privacy, in combinatie met de Top Down / Bottom Up-functie die licht perfect reguleert? Of kies je voor horizontale jaloezieën in aluminium of hout om zo prachtig strijklicht binnen te laten? Of ga je toch voor gordijnen van Luxaflex® voor die ultieme luxe sfeer (mét wave plooi)? Nadat je de praktische keuze hebt gemaakt voor het type raamdecoratie en wat het beste bij jouw situatie past, heb je heel veel kleurmogelijkheden.

Beeldmateriaal: Binti Home Inspiratiehuis Beeldmateriaal: Binti Home Inspiratiehuis

Out of the box

Ik wil je eens vragen om out of the box te denken. Dus ga niet meteen voor naturelkleuren, maar kijk eens naar de mogelijkheden. Je kan hiervoor het beste een collectieboek doorbladeren. Je oog viel misschien eerst op de natureltinten, maar je ziet meteen dat er zoveel meer mogelijk is in kleur, materiaal of dessin. Hierbij is het dus goed om weer even dat kleurenpalet in gedachten te hebben. Misschien heb je wel een moodboard gemaakt of al daadwerkelijk de kleurstalen van je muur, bank of vloerkleed. Neem dit zeker mee als jij dus een keuze gaat maken voor de kleur van de raamdecoratie. Kijk eens welke kleuren passen bij jouw kleurenpalet. Het is erg verrassend hoe er soms toffe combinaties kunnen ontstaan!

Beeldmateriaal: Binti Home Inspiratiehuis Beeldmateriaal: Binti Home Inspiratiehuis

Balans en harmonie

We zijn allemaal opzoek naar balans en harmonie in een ruimte. Het goed verdelen van kleur draagt bij aan die harmonie. Door de kleuren uit jouw kleurenpalet goed te verdelen over een ruimte ontstaat er balans. Je ziet de kleuren op meerdere plekken terugkomen, wat een gevoel van rust geeft, ondanks dat je wellicht met veel kleur werkt. Maar ook als je juist voor natureltinten kiest, kan je een prachtig ton sur ton effect creëren en dus met iets donkere en lichtere tinten werken.

Beeldmateriaal: Binti Home Inspiratiehuis Beeldmateriaal: Binti Home Inspiratiehuis

Naturel of kleur

Het mooie is dat de keuze voor naturellen of kleur erg persoonlijk is. Natureltinten brengen een oase van rust, maar kunnen ook soms wat vlak ogen. Om dit te voorkomen, kun je met ton sur ton tinten werken. Hou je van beige en bruintinten? Combineer dan een licht beige gordijn met een donkerbruine stof van de bank om net even dat contrast te geven. Of laat de bamboe jaloezieën terugkomen in de eettafel. Hou je juist van kleur, maar ben je bang dat het een circus wordt? Dan is het belangrijk dat je zorgt voor die goede verdeling van kleuren. Kies je voor een gordijnstof in een blauwtint? Laat dit dan terugkomen in bijvoorbeeld de eetkamerstoelen en kussens op de bank. Voilà, de eerste stappen naar meer balans zijn gemaakt!

En nu ben ik natuurlijk wel erg benieuwd welke sfeer jouw voorkeur heeft: naturel of toch kleur?

Bekijk de video

Als je eenmaal de juiste raamdecoratie gevonden hebt, dan komt het volgende dilemma: voor welke kleur kies je? Het maken van deze keuze is best een uitdaging. Er is namelijk veel mogelijk en het is soms best lastig om raamdecoratie in een bepaalde kleur voor je te zien in je eigen woning. Souraya Hassan van Binti Home geeft je in één van haar handige video's drie tips voor het kiezen van de juiste kleur gordijnen in de woonkamer.

Bekijk de video en laat je adviseren door haar handige tips!