Go green! Tips voor een duurzaam interieur

  • 21 juli 2023
  • Sophie de Keijzer
  • Trends, Tips

Probeer je duurzamer te leven? Misschien eet je al heel bewust of rijd je elektrisch, maar ook in je interieur kun je verschil maken. Denk aan producten gemaakt van bv. plastic afval of hergebruikte meubels.

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven. We gebruiken groene stroom, laten zonnepanelen plaatsen of streven naar een geheel energieneutraal huis. Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook nog eens zorgen voor een fijne kostenbesparing. Wij geven je graag een aantal handige tips waardoor jij op een simpele manier je een duurzaam interieur creëert.

Niet stand-by, maar uitzetten

Ons hele huis is gevuld met elektrische apparaten, veel van dit apparatuur wordt gedurende het grootste deel van de dag niet gebruikt. Toch zit het bij de meeste mensen nog niet in het systeem om ook de stekker uit het stopcontact te halen, zodra je de apparaten niet gebruikt. Haal je de stekker er niet uit, dan blijft een apparaat eigenlijk altijd stand-by staan, denk aan game consoles, speakers en dvd-spelers. Hoewel het lijkt alsof de apparaten op deze manier niets doen, verbruiken ze toch nog stroom. Dus, trek de stekker eruit en bespaar de zo meeste energie!

Raamdecoratie met oog voor het milieu

Ook op het gebied van raambekleding zijn er veel opties. Bij ons staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo hebben wij GreenScreen Sea-Tex® gelanceerd, ’s werelds eerste raamdecoratiestof gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Bovendien zijn er binnen de collectie Duette® Shades stoffen beschikbaar die voor 25 procent uit bamboe bestaat. En wist je dat onze klassieke Horizontale Jaloezieën al jaren voor meer dan 98 procent uit gerecycled aluminium bestaan? Ook gebruiken we in onze collectie Houten Jaloezieën FSC® gecertificeerd Hout en bieden we Bamboo lamellen aan, een mooi natuurlijk en hernieuwbaar alternatief voor hout. Daarnaast werkt raamdecoratie überhaupt al energiebesparend, omdat het je huis isoleert.

Houten jaloezieën van Luxaflex®

Duurzaam design

Tegenwoordig vinden steeds meer meubelmerken niet alleen design, maar ook verantwoorde productie belangrijk. Zo staat interieurmerk Vitra®– van de iconische Lounge chair – bekend om zijn focus op duurzaamheid. En wat dacht je van het in 2017 opgestart Aime Té? Zij produceren en verkopen duurzame design meubels van natuurlijk materialen. En zo zie je maar dat eco-vriendelijk gaat perfect gepaard met stijl!

Horren: duurzamer dan je dacht

Horren voor je ramen en deuren zijn onmisbaar en zorgen ervoor dat jij je huis altijd lekker door kunt luchten, zonder dat er ongevraagd insecten zoals muggen, spinnen en vliegen binnen komen. Maar wist je dat horren ook een bijdrage leveren aan de natuur? Bedenk maar eens wat je doet wanneer er een insect in je huis zit. Je probeert het waarschijnlijk te verjagen met een vliegenmepper., maar hierbij vallen (helaas) vaak 'slachtoffers'. Insecten zijn echter zijn hard nodig voor de biodiversiteit. Neem bijvoorbeeld de bij, een klein insect dat van enorm belang is voor natuur, dier en mens. Maar hij dreigt wel uit te sterven. Ook verminderen horren de noodzaak om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, wat zowel goed is voor de gezondheid van bewoners als voor het milieu.

Als je huis voorzien is van goede horren, komen insecten zoals de belangrijke bij niet binnen, maar blijven ze lekker buiten in de natuur, waar ze horen. Zo raak jij niet gefrustreerd, hoef je ze niet te doden en draag je bij aan het intact houden en vergroten van de biodiversiteit. Win-win-win dus!

Luxaflex® plissé hordeur en sfeerbeeld

Wennen aan andere temperaturen

In plaats van het makkelijk aanzetten van de verwarming in de winter en de airco in de zomer, kun je je lichaam ook laten wennen aan extremere temperaturen in huis. Trek 's winters gewoon een warmere trui aan of kruip lekker onder een dekentje, zo hoeft de verwarming niet steeds op 20 graden gezet te worden, maar is een graad of 16/17 ook al voldoende. Let natuurlijk wel op dat het niet té koud wordt, want dat is niet goed voor je gezondheid. In de zomer is het belangrijk om je buitenzonwering, zoals een parasol of zonnescherm 's ochtends vroeg al uit gaat, zodat deze de zon tegen houden en ook kun je je raamdecoratie binnen overdag zoveel mogelijk dichthouden. Qua kleding kun je op warme dagen het beste kiezen voor verkoelende stoffen, zoals linnen.

Luxaflex® Outdoor Luxaflex® Outdoor

Accessoires met een groen verhaal

Wil je jouw meubels en raambekleding pas over een tijdje vervangen? Begin je duurzaamheidsproject dan met kleine accessoires in huis. Denk aan rijkversierde kussens van Palais ff kies in de slaapkamer voor eco-friendly beddengoed, van bijvoorbeeld het Nederlandse merk Yumeko. Dit zijn ook mooie verjaardagscadeaus die een ander meteen bewust maken van hun ecologische voetprint!

Rolgordijnen van Luxaflex® Rolgordijnen van Luxaflex®