Donkere gordijnen - donkere magie

  • Sophie de Keijzer
  • Trends

Donkere gordijnen geven extra sfeer in huis creëert met donkere kleuren en zachte materialen. In deze trendblog geeft Monique van der Reijden stylingtips en interieuradvies voor het toepassen van onze collectie gordijnen

Meer romantiek, warmte en comfort graag! Dat is waar we massaal in huis naar zoeken nu we langer en vaker thuis zijn en werken. Dat donkere gordijnen meteen effect hebben op hoe ons interieur ‘aanvoelt’ in huis is een spannend feit. Met donkergroen, nachtblauw en bruin creëer je een magische sfeer zoals we die al eeuwen beleven op de schilderijen van beroemde Hollandse meesters.

Door Monique van der Reijden - Trendwatcher en journalist

Hollandse Meesters

Nu de feestdagen in aantocht zijn, is stijlvol decoreren een passie voor veel enthousiaste homemade stylisten! We laten we ons deze winter daarbij graag inspireren door de kunstwerken van Hollandse meesters zoals Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn. Van schaduwrijke stillevens en donkere kleurtonen tot de afbeelding van het Meisje met de parel op een zacht sierkussen. Laat de romantische, rustieke sfeer herleven en begin met het decoreren van de ramen met de nieuwe gordijnencollectie van Luxaflex® in een donkere trendkleur.

Stilleven

Laat je inspireren door de ongelooflijke styling die in de 17e eeuw al werd toegepast om een tafel te decoreren en vervolgens te schilderen. Kijk eens naar een schilderij van de Hollandse meesters en maak je eigen ‘stilleven’ thuis. Verras iedereen met een decadente overdaad van servies, tafelkleden, bloemdecoraties en de mooiste verzameling kaarsen.

In the mood

Helemaal in de winter willen we het interieur een warme en magische sfeer geven. Kamerhoge donkere gordijnen zijn daarbij dé stylingtip! Ze maken een enorme comeback in het interieur met blauwe gordijnen als echte ‘klassieker’ onder de raambekleding. Vooral in de slaapkamer is de trend om het blauw overal terug te laten komen op een monochrome manier. De sfeer van de donkere gordijnen werkt zowel verleidelijk als rustgevend.

interieuradvies

Heb jij je oog laten vallen op de nieuwe collectie Gordijnen van Luxaflex® die speciaal op maat wordt gemaakt? Haal dan de trend in huis door de mooie bruine kleur terug te laten komen in bijvoorbeeld één wand die je in een bijpassende bruin tint verft, net één toon lichter dan de gordijnen. Accessoires waarin al die warme chocoladetintjes terugkomen versterken de warme uitstraling.

Verrassing

Ga je voor donkere kleuren in huis, zoek er dan accessoires en meubelen bij die de donkere sfeer versterken. Een mooie bijzettafel in bruin marmer, een fluwelen bank met zachte sierkussens of een vloerkleed van Ligne Roset waarmee je een hippe draai geeft aan de zit- of slaapkamer.

High tech werkplek

Het thuiskantoor vraagt om een serene rust en goede akoestiek. Door zachte materialen toe te voegen aan deze functionele ruimte zoals kamerhoge donkerblauwe gordijnen is het ook meteen sfeervol. Combineer met aluminium optieken, lichtgrijs en zwart voor een meer architectonische richting van de sfeer. Luxaflex® Gordijnen worden overigens uitgevoerd met een gemotoriseerde rail of roede met het slimme PowerView® Automation-systeem. Je kunt de gordijnen met een app of de Pebble®-remote bedienen en door te koppelen aan bijvoorbeeld Google Home, óók met je stem.

Trendkleur: loden groen

De opkomst van het monochrome interieur heeft niet alleen betrekking op lichte naturellen, maar juist ook op de uit één donkere kleur samengestelde interieurs. Groen is al een aantal jaren populair, maar ‘loden groen’ is net weer even anders en een nieuwe trendkleur voor 2021. Deze klassieke jachtkleur geeft een eetkamer meteen een behaaglijk en intiem gevoel. Combineer met tijdloze effen, grijze of donkere gordijnen met een dubbele vlinderplooi voor een traditionele, klassieke look. Prachtig en tijdloos.

Art deco look

In de art-decoperiode waren donkere kleuren in het interieur net zo actueel als nu! De kenmerkende grafische patronen zien we nu ook weer terug in behang, stoffen en tapijten. De cocktailtrolley is zo’n accessoire dat toen en nu weer gebruikt wordt als gezellige en feestelijke eyecatcher.

Mix & Match

Laat in de slaapkamer de kleur van de gordijnen terugkomen in het bedtextiel en in het gestoffeerde hoofdeinde van het bed. Bij de aanschaf van gordijnen is goed advies van een Luxaflex® dealer belangrijk. Zo zijn er allerlei combinaties mogelijk. Wat dacht je van half transparante gordijnen in combinatie met houten jaloezieën? Of heb je liever goed gevoerde, verduisterende gordijnen zodat je zeker weet dat het daglicht wordt buitengesloten? Vergeet niet kleurstalen te vragen van de gordijnstof die je overweegt. Zo wordt de keuze thuis bij het goede daglicht en de rest van het interieur weloverwogen gemaakt en heb je jarenlang plezier van een warme sfeer in huis!