Op zoek naar nieuwe gordijnen?

 • Max Roodhoed
 • Tips

Van alle raamdecoratie zorgen gordijnen misschien wel voor de meeste sfeer in huis. Ze zijn samen met je vloer en de muren dé basis van je interieur. Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen? Dat kan soms best lastig zijn. Luxaflex® geeft tips voor de juiste keuze.

Van alle raamdecoratie zorgen gordijnen misschien wel voor de meeste sfeer in huis. Ze zijn, samen met vloeren en muren, dé basis van elk interieur. Kies je voor gordijnen met een enkele plooi of een dubbele plooi? Voor gordijnen tot op de grond of tot net boven de verwarming?

De juiste kleur gordijn kiezen

Gordijnen zorgen voor sfeer, laten kleuren in je interieur mooier uitkomen én verbeteren de akoestiek.

Hoe je de juiste kleur gordijnen kiest? Een neutrale kleur is altijd goed, denk dan bijvoorbeeld aan natuurlijke linnentinten. Wil je gordijnen met meer kleur, kijk dan naar de tinten die je al in huis hebt. Je hoeft niet precies dezelfde kleur grijs als de bank te kiezen, maar kies wel een tint die in het verlengde ligt. Zo ontstaat een interieur met verschillende kleurnuances en dat zorgt voor meer eenheid.

Door een muur te behangen of een opvallende tint te geven, breng je nog meer kleur en karakter aan in huis. Vaak heb je al gordijnen hangen, dus dan is dat je uitgangspunt. Heb je bijvoorbeeld groene gordijnen? Laat die kleur dan terugkomen in een behang of een kleur op de muur. Het behang van Roomblush combineert bijvoorbeeld prachtig met donkergroene gordijnen. Zo maak je één geheel van je interieur en zorg je voor een mooie basis.

Gordijnen woonkamer - Gordijnen raam flat

Zo kies je de juiste plooi voor jouw gordijnen

Je zou het misschien niet denken, maar met gordijnplooien kun je jouw woonstijl versterken. In oude huizen staan rijk geplooide stoffen mooi, terwijl rechte gordijnen het goed doen in strakkere nieuwbouw. Onze gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende plooitypen:

 • Enkele plooi
  De meest simpele plooi, die zorgt voor een minimalistische uitstraling. Hoe hoger het gordijn, hoe groter de plooival.
 • Dubbele plooi (vlinderplooi)
  Geeft diepere plooien en daardoor een rijkere uitstraling. Mooi in een landelijk of klassiek interieur of in een oud huis.
 • Enkele of dubbele retour plooi
  Een plooi van ongeveer 0,5 cm aan de achterkant van de stof, tussen de enkele of dubbele plooien in. Zo blijven de plooien mooier in model hangen. Zorgt voor meer body en dus meer plooival.
 • Wave plooi
  Door toepassing van ‘waveband’ valt het gordijn soepel in de plooi en ontstaat er een zogenaamd golfeffect, waarbij het gordijn onder de rail doorloopt. Prachtig in een woonkamer, minder geschikt voor een bv. slaapkamer als je zo veel mogelijk lichtwering wilt.
Gordijnen op maat woonkamer - Pebble op kussen

Gordijnen combineren met een vloer

Het mooiste is om je gordijnen tot op de vloer te laten hangen en niet boven de verwarming of vensterbank ‘af te kappen’. Gordijnen van vloer tot plafond ogen strak en zorgen voor een sfeervolle omlijsting van je interieur. Drapeer ze romantisch over de vloer of laat ze nét erboven hangen. Bij een betonnen vloer of een gietvloer zorgen gordijnen in een warme tint of een stof met structuur voor sfeer. Heb je een houten vloer? Gordijnen in een natuurlijke tint staan prachtig, maar denk ook eens aan effen blauwe gordijnen voor een rijke uitstraling.

Luxaflex® Gordijnen en Luxaflex® Gordijnrail met PowerView® Automation zijn exclusief verkrijgbaar bij Gallery Dealers.

Tip: Luxaflex® gordijnen worden altijd uitgevoerd met een gemotoriseerde rail of roede met het slimme PowerView® Automation systeem. Je kunt de gordijnen met een app of de Pebble® afstandsbediening bedienen en door te koppelen aan bv. je Google Home ook met je stem.