Creëer een stijlvol Scandinavisch interieur

  • Tips

Natuurlijke materialen afgewisseld met lichte kleuren en moderne vormen: een gouden combinatie die zorgt voor een stijlvol Scandinavisch interieur. Lees onze styling tips uit de nieuwste blog voor een vleugje Scandinavië in jouw huis!

Het is een populaire interieurstijl en je ziet het niet voor niets in veel huizen terug: de Scandinavische stijl. Ook wij zijn groot fan, maar wat typeert zo’n interieur eigenlijk? En hoe verwerk je deze kenmerken in jouw huis? Met deze kleine aanpassingen creëer jij een clean Scandinavisch interieur!

Lichte, zachte kleuren

Scandinavische winters zijn donker en duren erg lang; de belangrijkste reden om de huizen zo licht mogelijk in te richten. Scandinaviërs gebruiken daarom veel wit als dé basis voor een minimalistisch interieur. Neutrale kleuren voeren daarbij vaak de boventoon, zoals lichtgrijs, een pastelkleur of een lichte bruintint. Wil je graag wat meer kleur gebruiken? Kies dan voor maximaal twee statementkleuren en hou de rest licht. Combineer bijvoorbeeld pastelroze of transparante gordijnen met kussens in een natuurlijke bruintint, zoals de nieuwe Flexa trendkleur; Brave Ground. Zo voeg je ook gelijk warmte toe aan je huis.

Voorliefde voor natuurlijke materialen

Hoewel het Scandinavisch interieur licht en clean is, geef je je huis met natuurlijke en pure materialen een rustige en warme uitstraling. Of het nu op de vloer, het plafond of juist met decoratie is: hout is onmisbaar. Ook in verschillende ruimtes is een Scandinavische stijl met hout erg geschikt: kies voor houten keukenkastjes of decoreer je badkamerraam met houten jaloezieën in Scandinavisch blankhout. Maak het helemaal af met accessoires gemaakt van duurzaam riet, jute en rotan of een warm vloerkleed van bijvoorbeeld het Deense merk Hay. Vergeet daarbij niet om een paar minimalistische planten toe te voegen: dé manier om de natuur in huis te halen. Liever een industriële en tegelijkertijd natuurlijke look creëren? Een betonnen vloer misstaat in een Scandinavisch interieur ook zeker niet.

Natuurlijk licht

Omdat het een groot deel van het jaar zo donker is in de Scandinavische landen, is natuurlijk licht een belangrijk onderdeel van het interieur. Men geeft daarbij de voorkeur aan grote ramen en lichte, zonlicht-doorlatende raambekleding. De moderne ontwerpen van onze Twist® Rolgordijnen bijvoorbeeld geven middels de reflectie van het daglicht een optisch streepeffect. Ben je meer fan van een opvallende structuur in je raambekleding? Met Plissé Shades creëer je zelf een subtiel spel van licht en schaduw. Een dynamische beleving aan je interieur!

Less is more

Scandinavische interieurs spatten eruit door eenvoud en rust. Sierlijke details of romantische patronen zie je dan ook niet gauw terug in een Scandinavische woonkamer. Beperk decoratie daarom tot een minimum. Een van de kenmerken is het gebruik van strakke, moderne lijnen. Denk hierbij aan een rechte, grijze bank en ronde (bijzet)tafel van bijvoorbeeld het Deense merk Muuto, maar ook door het gebruik van eenvoudige raambekleding als rolgordijnen.