Galm in je huis voorkomen: 3 tips om de akoestiek te verbeteren

  • Tips

Galm in je woonkamer en thuiskantoor kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn hier genoeg oplossingen voor. Daarom geven we je in onze nieuwe blog 3 tips om de akoestiek in huis te verbeteren!

Klinkt het geluid van een telefoongesprek of spelende kinderen al gauw als een kabaal? Een galm in je woonkamer en thuiskantoor kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn hier genoeg oplossingen voor. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips om de akoestiek in huis te verbeteren.

Waar komt galm vandaan?

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen waar die slechte akoestiek vandaan komt. Harde en gladde oppervlakken als grote raampartijen en gladde vloeren zorgen voor weerkaatsing van het geluid, waardoor een ruimte hol klinkt. Het resultaat daarvan is een storende echo. Let dus op met het gebruik van materialen als glas, marmer, beton en steen in open ruimtes, waarbij klanken vrij spel in huis krijgen.

Bedek de vloer

De vloer is heel bepalend voor de look and feel van je woning, maar is daarbij ook een van de belangrijkste onderdelen die je kunt aanpakken om de akoestiek in huis te verbeteren. In een ruim huis kun je dan ook het beste kiezen voor zachte materialen als pvc-vloeren of vloeren van kurk. Een ander manier is het gebruik van vloerkleden, het liefst een hoogpolige variant. Deze dempen niet alleen het geluid, maar zorgen ook voor een sfeervolle en gezellige sfeer in huis. Leg er eentje onder de bank, bij de eettafel of in je werkkamer. Wees hierin niet bescheiden: voor een fijne akoestiek wordt zelfs aangeraden om zo’n 20 procent van de vloeroppervlakte te bekleden met een vloerkleed, zoals dit klassieke hoogpolige of juist kleurrijke kleed van ferm LIVING.

OYOY Living design

Stoffen meubels en accessoires

Als je weerkaatsing van geluid wil verminderen, kun je het beste kiezen voor gestoffeerde meubels. Denk hierbij aan een zachte, stoffen bank met veel kussens, een katoenen lampenkap en gestoffeerde eetkamerstoelen.

Oplossingen die ook steeds vaker worden toegepast zijn akoestische schilderijen, wandkleden en speciale wandpanelen van bijvoorbeeld hout. Op die manier heb je een stijlvolle bekleding voor de wand, maar wordt tegelijkertijd geluid geabsorbeerd. Ga daarnaast aan de slag met andere grote accessoires, zoals planten, vilten opbergdozen of een kast vol boeken.

Kies de juiste raambekleding

Via grote raampartijen komt veel licht binnen, maar ze zorgen tegelijkertijd voor een flinke weerkaatsing van geluid. Om galm te verminderen én je huis beter te isoleren, is het kiezen voor de juiste raamdecoratie essentieel. Gordijnen werken het beste tegen de akoestiek dankzij de grote oppervlakte aan geluidsabsorberend textiel. Voor een maximaal resultaat kun je kiezen voor dubbele lagen, door gordijnen te combineren met vouwgordijnen of plisségordijnen. Wees nog slimmer door te kiezen voor gordijnen met een handig bedieningssysteem als PowerView® Automation, waarmee het mogelijk is om raambekleding automatisch te openen en te sluiten.

Rolgordijnen of Verticale Jaloezieën helpen daarnaast ook goed tegen de akoestiek. De stoffen Riff en Sedna in onze (in april te lanceren) collectie Verticale Jaloezieën zijn speciaal ontworpen om de interieurakoestiek in huis te verbeteren door omgevingsgeluiden en galm te absorberen.