Galm verminderen: tips om de akoestiek te verbeteren

  • 12 juli 2024
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Galm in huis kan vervelend zijn en een goede akoestiek maakt een groot verschil in je dagelijkse wooncomfort. Of je nu geniet van muziek, een film kijkt of een gesprek voert, een goed uitgebalanceerde akoestiek zorgt ervoor dat geluiden helder en prettig klinken. Galm in de woonkamer verminderen doe je met onze tips.

Waar komt galm vandaan?

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen waar die slechte akoestiek vandaan komt. Harde en gladde oppervlakken als grote raampartijen en gladde vloeren zorgen voor weerkaatsing van het geluid, waardoor een ruimte hol klinkt. Het resultaat daarvan is een storende echo. Let dus op met het gebruik van materialen als glas, marmer, beton en steen in open ruimtes, waarbij klanken vrij spel in huis krijgen.

Galm in woonkamer verminderen met vloerkleed Galm in woonkamer verminderen met vloerkleed

Tip 1: Akoestiek verbeteren? Bedek de vloer

De vloer is heel bepalend voor de look and feel van je woning, maar is ook één van de belangrijkste onderdelen die je kunt aanpakken om de akoestiek in huis te verbeteren. In een ruim huis kun je dan ook het beste kiezen voor zachte materialen als pvc-vloeren of vloeren van kurk. Een ander manier is het gebruik van vloerkleden, het liefst een hoogpolige variant. Deze dempen niet alleen het geluid, maar zorgen ook voor een sfeervolle en gezellige sfeer in huis. Leg er eentje onder de bank, bij de eettafel of in je werkkamer. Wees hierin niet bescheiden: voor een fijne akoestiek wordt zelfs aangeraden om zo’n 20 procent van de vloeroppervlakte te bekleden met een vloerkleed.

Tip 2: Plaats meubilair strategisch in de ruimte

Grote, gestoffeerde meubels zoals banken en fauteuils helpen om geluid te absorberen en te verspreiden. Probeer meubels zo te plaatsen dat ze harde oppervlakken breken en echo's verminderen. Ook een boekenkast gevuld met boeken kan dienst doen als een geluiddempende wand​. Zorg dus, ook in een werkkamer of thuiskantoor, voor enkele zachte elementen en combineer schoonheid met functionaliteit. Plaats kussens of een zitje met kussens direct bij de ramen om extra geluidabsorptie te bieden.

Duette® shades zorgen voor een betere akoestiek in huis

Tip 3: Gebruik zachte materialen

Een van de eenvoudigste manieren om de galm in de woonkamer te verminderen is door zachte materialen te gebruiken. Naast meubels, accessoires en vloerkleden, speelt textiele raambekleding hier ook een rol in. Het zorgt ervoor dat geluiden niet hard terugkaatsen, maar juist gedempt worden. De akoestiek verbeteren doe je door gordijnen te plaatsen voor raampartijen. Maar naast gordijnen adviseren we ook;

Pro tip: ook het gebruik van raambekleding in lagen kan aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de akoestiek in een ruimte. Gebruik een combinatie van verschillende stoffen en materialen om de geluiddempende effecten te maximaliseren. Een combinatie van bijvoorbeeld gevoerde gordijnen en Duette® shades kan zeer effectief zijn.

Fun fact: wist je dat we in diverse collecties speciale akoestische stoffen verkopen?

Wil jij de akoestiek in huis ook verbeteren? Ontdek alvast onze gordijnen!

In de digitale brochure die je hier gratis kunt downloaden lees je nog veel meer over onze akoestische gordijnen.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Bedankt voor je aanvraag!

Houd je mailbox in de gaten

Zachte materialen en kamerplanten om de akoestiek verbeteren Zachte materialen en kamerplanten om de akoestiek verbeteren

Tip 4: Breek grote ruimten op

In grote ruimten zul je meer last hebben van een slechte akoestiek, daarom is het goed om deze ruimten in diverse compartimenten te verdelen. Eerder in deze blog hadden we het al over een boekenkast, zo'n gevulde kast dient goed als flexibele scheidingswand om een ruimte op te breken. Wat we tegenwoordig ook veel zien is dat de leefruimte opgedeeld wordt door het plaatsen van houten panelen of een wijnrek. Dit geeft heel veel sfeer, is lekker trendy en heeft een positieve invloed op de akoestiek in huis.

Ook met minder grote of permanente veranderingen in je woning kun je een grote ruimte opbreken. Plaats bijvoorbeeld een aantal grote kamerplanten in je woonkamer. Deze absorberen geluidsgolven en verminderen echo's.

De dealer helpt jou verder

Fun fact: wist je dat wij in diverse collecties speciale akoestische stoffen aanbieden? Namelijk in onze collecties rolgordijnen, verticale jaloezieën en plissé gordijnen. Vraag hiernaar bij jouw lokale Luxaflex® specialist en laat je adviseren over de beste raamdecoratie voor het verminderen van de galm in huis.