Hou je buitenzonwering schoon en in conditie

  • 27 september 2023
  • Max Roodhoed
  • Tips

Buitenzonwering, of het nu een markies, een terrasscherm of een screen is, is een investering voor je huis. Daarom is het van groot belang om je buitenzonwering zo goed mogelijk te onderhouden en daar zijn schoonmaak en onderhoud cruciaal bij.

Stap 1: Schoonhouden

De eerste en meest belangrijke tip: hou je terrasscherm, markies, rolluik, screen of welke vorm van buitenzonwering je ook hebt schoon en stofvrij. Dit geldt met name voor de hardware, zoals de kap, de armen en andere (bewegende en vaste) metalen delen. Met een borstel of (niet te harde) bezem hou je deze stofvrij en schoon. Op deze manier voorkom je dat er zand in de bewegende delen komt, de lak beschadigd raakt of er lelijke strepen ontstaan. Check wel even je weer-app, want je mag dit alleen doen op een dag dat het droog blijft en de zon niet te fel schijnt.

Ook het doek van schermen en screens kan je droog reinigen. Rol om te beginnen het doek volledig uit en maak met een zachte borstel het doek stofvrij. Is het scherm na deze behandeling vuil- en vlekvrij? Klaar is Kees! Zo nee, ga naar de volgende stap.

Stap 2: Hardnekkige vlekken verwijderen in zonweringdoek en screenstof

Een vervuild of verweerd zonweringsdoek schoonmaken doe, op een dag dat er geen direct zonlicht op je scherm valt, volgens de volgende stappen:

  • Kijk op een plek die niet direct in het zicht zit, of je doek kleurecht is.
  • Ga met een spons, microvezeldoek of een zachte borstel en een lauwwarm sopje van water en groene zeep de vlekken te lijf. De bekende ‘groene aanslag’ ga je te lijf met een sopje van water en een scheut schoonmaakazijn. Je kan ook kiezen voor speciale zonneschermreinigingsmiddelen zoals Ultramar of HG. In dat geval is het belangrijk dat je stap 1 zorgvuldig uitvoert.
  • Laat 15 tot 20 minuten inwerken en spoel na met ruim water. Gebruik hiervoor een gieter of emmer, of eventueel de tuinslag, maar nooit een hogedrukreiniger.
  • Laat het doek volledig drogen voor je het oprolt. Dit om schimmelvorming te voorkomen.

Vraag een gratis brochure aan

Kom alles te weten over onze terraszonwering en geniet het hele jaar door van je tuin!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt de brochure in je mailbox.

Markiezen schoonmaken

Markiezen reinigen gaat op dezelfde manier: eerst vuil en vlekken weg borstelen en als dit onvoldoende werkt dan probeer je het met water. Echter… uniek voor het Luxaflex® markiezenprogramma is de gepatenteerde optie, de Markies-In. Deze beschermt en conserveert de markies en houdt deze in de winter optimaal in vorm.

De Markies-In is een op maat gemaakt extra stuk doek in dezelfde kleur als het doek op de Markies en met de juiste pasvorm.

Deze Markies-In is eenvoudig aan te brengen door middel van drukknopen en vouwt zich om de markies. Op deze wijze is het product in het najaar en de winter goed beschermd is tegen weersinvloeden. In het voorjaar verwijder je de Markies-In eenvoudig door de drukknopen los te maken en de markies is weer klaar voor gebruik.

Reinigen van rolluiken, screens en buitenjaloezieën en hardware

Zorg dat de hardware (dus de metalen en kunststof onderdelen, zoals bak en geleiders) `schoon’ zijn. Verwijder dus takjes en bladeren, veeg zand en aanslag weg. Gebruik een zachte borstel of handveger.

Hardnekkige vlekken bewerk je met een sopje met lauw water en allesreiniger. Laat opdrogen en veeg eventueel na met een microvezeldoek. Doe dit twee keer per jaar, bijvoorbeeld begin maart en eind september dan heb je lang plezier van je zonwering. Zorg verder dat de bewegende delen gesmeerd zijn. Natuurlijk kan je ook vragen of je leverancier dit voor je doet.

Zoek je tips om je jaloezieën te reinigen of andere binnenzonwering van Luxaflex® schoon te maken of wil je je horren, plissé hordeur of en horrengaas te reinigen? Kijk dan eens op onze website