Project Malawi – Horren waar ze horen

Luxaflex in Malawi

In Nederland is het ontbreken van een hor een luxe probleem, maar in Malawi maakt een hor het verschil tussen leven en dood. Samen met onze dealers en met elkaar dragen wij ons steentje bij in de strijd tegen malaria.

Wat ooit ontstaan is uit een samenwerking met Cordaid is inmiddels een deel van ons hart en onze bedrijfsvoering. Sinds 2014 werken we samen met Het Nkhoma ziekenhuis aan de bestrijding van Malaria, met extra aandacht voor moeders en jonge kinderen. Waarom? In Nederland is het ontbreken van een hor een luxe probleem, maar in Malawi maakt een hor het verschil tussen leven en dood. Samen met onze dealers en met elkaar dragen wij ons steentje bij in de strijd tegen malaria.

We doen dit door het plaatsen van horren voor de ramen waar deze mensen vaak en lang (ook de nachten, want de malariamug steekt ’s nachts) verblijven. Inmiddels zijn er 6 kraamklinieken volledig voorzien van horren en staan de volgende twee op de planning in 2023. Hoewel we door Covid-19 een paar jaar niet fysiek op reis konden naar ‘onze’ klinieken is onze steun, op andere manieren, onvoorwaardelijk door gegaan.

Behalve de gezondheidszorg heeft ook onderwijs een speciale plek in het hart van Luxaflex®. Daarom steunen we naast de ziekenhuizen nog twee andere, zeer bijzondere doelen.

Bright Vision Orphan Care

Toen de oprichters van deze school er achter kwamen dat wel heel veel kinderen met een leeg maag de lessen bijwoonden, besloten ze hen eten aan te bieden. Want juist in deze jonge, kwetsbare jaren van hun leven hebben ze de juiste voedingsstoffen nodig. Inmiddels krijgen zo’n 700 kinderen hier onderwijs en voedsel. Luxaflex® ondersteunt dit initiatief met goederen en financiële steun, die aangewend wordt voor voedsel.

Verder heeft Bright Vision een uitgebreid agrarisch programma waarin verschillende gewassen worden gekweekt als voedselvoorziener voor de mensen uit de dorpen. Bright Vision is een onmisbare speler geworden in een kwetsbaar Malawi.

School for the Blind

In Malingunde, op een steenworp afstand van het ziekenhuis wat we ondersteunen met horren, is een blindenschool gevestigd. Naast de 46 kinderen die permanent in deze school wonen, krijgen hier maar liefst 3.000 andere kinderen les. De blinde kinderen, waarbij het dagelijks leven elke dag weer een uitdaging is, vormen met elkaar een hechte gemeenschap onder leiding van verzorgenden, maar zij hebben behoefte aan speciale (les) materialen, voedsel en kleding. Ook dit initiatief steunt Luxaflex Nederland van harte.

Meer weten?

Onder meer de tijdschriften Margriet en Marie Claire hebben aandacht besteed aan onze reis en op ons YouTube kanaal vind je een reisverslag.