Kun jij lastig slapen door de hitte? Tips slaapkamer verkoeling

  • Tips

Vind je deze zomernachten ook zo klam en benauwd aanvoelen? Wij delen praktische tips om heerlijk te slapen tijdens warme zomernachten!

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen in Nederland en we weten allemaal dat de Hollandse zomernachten klam en benauwd kunnen aanvoelen. De warme dagen kosten dan al veel energie en daarom is een goede nachtrust extra belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat een grijze of blauwe slaapkamer voor koelte en rust zorgt waardoor je ontspannen in slaap valt? We geven je graag meer tips voor verkoeling van je slaapkamer die ervoor zorgen dat je heerlijk kunt slapen in een frisse slaapkamer.

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen in Nederland en we weten allemaal dat de Hollandse zomernachten klam en benauwd kunnen aanvoelen. De warme dagen kosten dan al veel energie en daarom is een goede nachtrust extra belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat een grijze of blauwe slaapkamer voor verkoeling en rust zorgt waardoor je ontspannen in slaap valt? We geven je graag meer tips die ervoor zorgen dat je heerlijk kunt slapen in een frisse slaapkamer.

Natuurlijke lakens

Als de temperatuur stijgt, is het heel prettig om in een koel bed te stappen. Het slapen onder lakens van natuurlijke materialen zoals katoen of satijn, is daarom een aanrader. Deze stoffen zorgen zomers voor meer verkoeling dan synthetische stoffen zoals polyester, want deze stoffen houden de warmte niet vast. Hiermee wordt voorkomen dat je zwetend wakker wordt, maar toch onder een laken kunt liggen.

Cooling down

Een verkoelend laken werkt het beste als je zelf niet oververhit bent. Om te zorgen dat je lichaamstemperatuur daalt, kun je een lauwwarme douche nemen. Door de juiste temperatuur van het water, warmt de huid op en val je sneller in slaap. Je polsen onder een koude waterstraal houden is daarnaast ook optie om af te koelen. Mocht het dan nog niet lukken om de slaap te vatten, dan kan een koud washandje op je voorhoofd ook een uitkomst bieden.

Ventilator aan, apparaten uit

Om een koele slaapkamer te bevorderen, is het verstandig om alle aanwezige apparaten uit te zetten. Een tv, computer, lamp of radio produceert namelijk warmte en dat is juist wat voorkomen dient te worden. Dat is ook nog eens duurzaam, want op die manier bespaar je stroom. Het apparaat dat wél aan mag staan tijdens een klamme nacht, is de ventilator. Voor nog meer verkoeling kunnen er flessen met bevroren water voor de ventilator geplaatst worden. Hierdoor wordt er extra koude lucht de kamer in geblazen.

Houd ramen en deuren gesloten

Als het buiten warm is, zetten veel mensen het raam open voor frisse lucht. Echter koelt de kamer hier niet van af, want op deze manier wordt de zomerhitte ook naar binnengehaald. Verstandiger is om de raambekleding zoals Luxaflex® Rolgordijnen of Houten Jaloezieën, overdag gesloten te houden. Ook een rolluik, markies of screen weert de zon tijdens mooie zomerdagen. Zo houd je de warmte buiten en blijft het binnen koel. Het openzetten van de slaapkamer ramen biedt pas echt verkoeling als de temperatuur ’s avonds is gedaald.

Insectenvrije nachten

Wanneer het ’s avonds eindelijk een beetje afkoelt en ramen wagenwijd opengezet kunnen worden, is het wel zo prettig als de muggen buiten blijven. Daarom is het aan te raden om een hor in het raamkozijn te plaatsen om er zeker van te zijn dat de slaapkamer insectenvrij blijft en je de volgende ochtend niet lek geprikt wakker wordt. De horren van Luxaflex® zijn duurzaam, op maat gemaakt en verkrijgbaar in verschillende profiel- en gaaskleuren. Je kunt kiezen uit rolhorren, inzethorren, vaste horren en nog veel meer.