Slim besparen met Luxaflex® raambekleding

  • Tips

Wist je dat ramen relatief veel energie kunnen laten lekken? Er gaat ongeveer 20% aan warmte verloren door de ramen en dus is er flink veel te besparen voor het milieu en de portemonnee.

Bespaar comfortabel

Wist je dat ramen relatief veel energie kunnen laten lekken? Ook al heeft het grootste deel van de woningen inmiddels minimaal dubbel glas, toch gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren. Er valt dus flink wat te besparen op de energievraag of stookkosten en te verbeteren voor het milieu en de portemonnee.

Enkel glas kun je sowieso het beste laten vervangen door dubbel- of HR glas. Maar als dat niet kan, kun je met goede gordijnen, binnen- of buitenzonwering ook aardig wat warmte in jouw huis houden.

Het juist gebruik van raambekleding kan je, naast comfort en een beter binnenklimaat, een flinke besparing opleveren.

Warmtelekkage bij een huis Warmtelekkage bij een huis

Tips & trucs

  • Doe 's avonds en 's nachts de gordijnen en/of binnenzonwering dicht.
  • Hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de verwarming: dan gaat er veel warmte verloren.
  • Zorg ervoor dat je ramen en deuren goed bestand zijn tegen het weer.
  • Houd de ramen dicht wanneer je de verwarming of airconditioning hebt ingeschakeld. Maar… frisse lucht is belangrijk: vergeet niet (na zonsondergang) goed door te luchten.
  • Sluit je raambekleding tijdens zomerdagen om de hitte buiten te houden en lucht door na zonsondergang.

Enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding heeft een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas (niet HR), volgens de vereniging Milieucentraal. Zo bespaar je tot wel 270 m3 gas per jaar als je je raambekleding sluit als het donker wordt. Dat is € 220,- per jaar (prijspeil 2021). Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.

Luxaflex® Jaloezieën en Vouwgordijnen

Kies slim!

Natuurlijk is bij de keuze van raambekleding de sfeer heel belangrijk! Ook kies je voor onderhoudsvriendelijk en gebruiksgemak in een slim interieur, maar... je kan het milieu en het besparingspotentieel zeker mee laten tellen.

Luxaflex® biedt je raambekleding in allerlei vormen, kleuren en motieven. De keuze van het type zonwering bepaalt hoeveel je bespaart. De combinatie van enkel glas met Twist® of gewone rolgordijnen, ongevoerde gordijnen en vouwgordijnen, of perfect in het kozijn passende jaloezieën of shutters levert al direct besparing op. Omdat al onze producten op maat gemaakt worden, zit dat sluiten wel goed! De lichtinval van shutters bepaal je helemaal zelf, waardoor je kunt besparen hoe jij dat wil.

Omdat textiel minder snel opwarmt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen, rolgordijnen of vouwgordijnen behaaglijker aan. In de zomer kan je niet alleen besparen op de kosten van koeling maar ook je wooncomfort vergroten!

Goede raambekleding vermindert ook tocht. Wellicht kan je de verwarming daardoor een graadje lager zetten. Dat kan op jaarbasis tot zo'n 6 procent op de verwarmingskosten schelen.

Luxaflex® Gordijnen Luxaflex® Gordijnen

.. kies Duette® Shades

Luxaflex® biedt je raambekleding in allerlei vormen, kleuren en motieven. De keuze van het type zonwering bepaalt hoeveel je bespaart. De combinatie van enkel glas met Twist® of gewone rolgordijnen, ongevoerde gordijnen en vouwgordijnen, of met goed sluitende jaloezieën of shutters levert al direct besparing op. Wil je een stapje extra doen? Kies dan voor gevoerde (vouw-) gordijnen of Rolgordijnen of Plissé Shades met een warmtereflecterende Topar® coating. Met Duette® Shades, en zeker de Architella® of de stoffen met metalen coating, bespaar je optimaal.

Raambekleding zorgt voor een besparing op de stookkosten die (op jaarbasis) varieert van € 10 voor een appartement met dubbelglas en (rol)gordijnen, tot wel € 220 per jaar (prijspeil 2021) voor een vrijstaand huis met enkelglas en Duette® Shades. Let op: de exacte besparing is afhankelijk van veel factoren: de soort raambekleding, het soort glas en het oppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en het sluiten van de raambekleding.

Luxaflex® Duette® Shades Architella®

Buitenzonwering

Natuurlijk helpt ook buitenzonwering mee in je energieverbruik, speciaal de vlakhangende varianten zoals buitenjaloezieën, screens en rolluiken. Meer over de laatste twee lees je in deze blog.

Luxaflex® Buitenjaloezieën Luxaflex® Buitenjaloezieën