Drie stijlvolle raamdecoratietrends voor 2023

  • 17 maart 2023
  • Luxaflex® blog
  • Trends

Wat zijn de raamdecoratietrends voor komend jaar? Interieurontwerpster Souraya Hassan van Binti Home licht ze toe!

Het kiezen van raamdecoratie is heel persoonlijk. Of je nu voor de woonkamer, keuken of slaapkamer een keuze wilt maken voor de juiste raambekleding, het begint bij inspiratie. Wat wil je dat de ruimte uitstraalt? Wat wil je graag ervaren en waar heb je behoefte aan? Naast dat raambekleding ontzettend decoratief is, is het natuurlijk ook functioneel. Wil je dat de kamer volledig donker is als je de gordijnen dichtdoet? Wil je een smart home creëren? Of vind je de combinatie van daglicht en privacy erg belangrijk? Allemaal elementen om over na te denken bij het kiezen van raamdecoratie. In deze blog geeft interieurontwerpster Souraya Hassan van Binti Home tips .

Beeld: Luxaflex® Gordijnen Zamora 9873 en Horizontale Jaloezieën Pure Sense 8764 Beeld: Luxaflex® Gordijnen Zamora 9873 en Horizontale Jaloezieën Pure Sense 8764

Raamdecoratie met een natuurlijke uitstraling

We zien dit jaar steeds meer rust en zachtheid in interieurs verschijnen. De Japandi woonstijl en de vele invloeden uit de natuur zijn hiervan mooie voorbeelden. Het toepassen van raamdecoratie met een natuurlijke uitstraling zorgt dan ook voor rust én warmte in huis. Combineer bijvoorbeeld linnen look gordijnen met horizontale aluminium jaloezieën uit de Pure Sense collectie van Luxaflex®. Deze horizontale jaloezieën zijn verkrijgbaar in trendy subtiele kleuren met een prachtige, volledig matte of zacht glanzende afwerking. Een mooi en natuurlijk kenmerk van de Pure Sense finish is dat het minder stof aantrekt. Handig!

Natuurlijke materialen zorgen voor rust in de ruimte, maar brengen ook veel warmte. Zo ook de duurzame bamboe jaloezieën. Raamdecoratie met een natuurlijke uitstraling brengt in ieder interieur iets warms - of je dit nou wil combineren met een neutraal, licht interieur of als verbindende factor in een kleurrijk interieur. Mijn favoriet? De combinatie met groentinten zoals ik het hierboven in de eethoek heb toegepast. Deze horizontale jaloezieën uit de Pure Sense collectie zijn gemaakt van 95% gerecycled aluminium en door de lamellen te draaien ontstaat er een prachtige lichtinval. De lichte gordijnen hebben een subtiele, warme draad in de stof welke verbindt met de warme beige tint van de horizontale jaloezieën. Zo ontstaat er weer balans. Het groen in de eetkamer zorgt tot slot voor een frisse en fijne sfeer. Een oase van rust met inspiratie uit de natuur!

Raamdecoratie in kleur: durven en combineren

Als tegenhanger van de rustige basis zien we ook steeds meer dat er juist wel met kleur wordt gespeeld. Denk aan kleurrijke accenten en toffe prints die samen veel warmte en plezier brengen. Want plezier mag ook zeker in het interieur! Kijk eens wat er allemaal mogelijk is met Duette® Shades. De meest prachtige kleuren, maar ook prints, zijn nu een ware eyecatcher in de collectie. Voor mijn workshopruimte koos ik voor Duette® Shades in een groentint, wat een fijne tegenhanger is met de warme kleuren in de ruimte én tevens verbinden met de eetkamerstoelen. Maar ook raak ik geïnspireerd door de Duette® Shades in Elan Terrazzo, een gaaf terrazzo effect met verschillende tinten waarmee je perfect met meerdere kleuren in een ruimte kan werken. Ga dus altijd op zoek naar de verbinding met andere elementen in de ruimte, zodat er harmonie en balans ontstaat. Het mooie is dat Duette® Shades voor verschillende type ramen mogelijk zijn, ze energiebesparend werken door de honingraatstructuur én zorgen voor een fijne akoestiek. Ik ben al jaren fan van Duette® Shades en dat ze nu ook in de meest uitlopende kleuren verkrijgbaar zijn (zowel naturel als kleurrijk met prints), maakt dat dit écht een mooie toevoeging is voor ieder interieur.

Layering: meerdere raamdecoratie met elkaar combineren

Als ik voor mijn klanten aan de slag ga met raamdecoratie, adviseer ik voor grote ramen vaak om met twee soorten raambekleding te werken. Deze layering trend zien we nog steeds veel voorbijkomen. Het combineren met gordijnen staat niet alleen ontzettend sfeervol, maar werkt ook energiebesparend. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de combinatie van Duette® Shades en een overgordijn. Zo blijft de warmte binnen en de kou buiten. Persoonlijk vind ik het altijd ontzettend sfeervol staan voor bijvoorbeeld een schuifpui of een groot raam. Zoals hieronder; de Duette® Shades Batiste Soria 0528 staan prachtig met de gordijnstof Segovia 9867. Dezelfde kleur, maar door het verschil in materiaal en print ontzettend stijlvol. Maar ook Duette® Shades Elan Metallic Duo Tone 0504 gecombineerd met overgordijn Zamora 9873 zorgt voor een rijke en stijlvolle uitstraling. De geweven stof zorgt dat het metallic weer wat zachter wordt; mooi in balans dus. Het werken met verschillende lagen in de raamdecoratie werkt trouwens ook goed voor de akoestiek!

Wil jij nou ook werken met verschillende lagen in raamdecoratie? Ga dan eerst op zoek naar verbinding met de rest van de ruimte. Bijvoorbeeld de kleur van de muur, eetkamerstoelen of een favoriete kleur in jouw vloerkleed. Hierdoor krijgt de raamdecoratie niet alleen een functionele, maar ook sfeervolle rol en brengt dit veel warmte en harmonie in de ruimte. Ik ben benieuwd welke combinatie jij kiest!