Nostalgie - Uit grootmoeders tijd

Trendwatcher Monique van der Reijden ziet dit najaar een opkomst van het nieuwe folklore gevoel in huis.

Nostalgie - Uit grootmoeders tijd

Met het najaar in aantocht maken we ons op voor een nostalgische reis door de interieursferen van vroeger. Van bloemenbehang en borduursels tot handbeschilderd servies. De opkomst van het nieuwe folkloregevoel in huis zet aankomend seizoen door met een duidelijke knipoog naar grootmoeders tijd, vertaald naar nu!

Foto: servies en kussens van &klevering, Modebeeld Preen Thorn Bragazzi en Plissé Shades van Luxaflex® Foto: servies en kussens van &klevering, Modebeeld Preen Thorn Bragazzi en Plissé Shades van Luxaflex®

Van catwalk naar raamdecoratie

De modetrends kondigen een nieuwe romantische periode aan met verfijnde stoffen en bonte dessins die een ultra-vrouwelijke look geven. Ook in het interieur signaleren we deze verfijning in materialen en decoraties. Florale patronen en gebladerde motieven versieren de moderne collectie Plissé Shades van Luxaflex®.

Foto: kussens van Projekti Tyyny en houten jaloezieën van Luxaflex®

Zelf gemaakt

Patchwork plaids en handgemaakte en geborduurde sierkussens zijn de musthaves voor deze winter. Speel daarbij met actuele trendkleuren zoals lila en cognac; zo worden de ouderwetse borduursels weer als nieuw. Het landelijke sfeertje wordt versterkt door raamdecoratie te kiezen in lichtere houtsoorten uit de collectie Houten Jaloezieën van Luxaflex®.

Foto: sprei van Projekti Tyyny Foto: sprei van Projekti Tyyny

Patchwork is groen!

Vroeger werd – vaak uit armoede - oude kleding hergebruikt om patchwork spreien en kussens te maken. In deze nieuwe tijd waarin recyclen centraal staat krijgt deze ouderwetse handwerktechniek de volle aandacht van een nieuwe generatie textiele vormgevers die groen denken en doen!

Foto: Erdem pre-fall 21 en rolgordijn van Luxaflex®

Klassiek met een twist

Het effect van het zonlicht dat door het bladermotief in dit rolgordijn heen schijnt is wonderschoon. De moderne raamdecoratie krijgt subtiel toch iets romantisch.

Op modegebied zijn de ouderwetse jurken met hooggesloten kraagjes, hoeden en voiles en vogue. Dat belooft op interieurgebied een nog veel grotere terugkeer naar een 100% klassiek gedecoreerde sfeer. Met zachte materialen zullen de bekende moderne, strakke vormen en lijnen in huis worden verzacht.

Foto: slaapkamer Sage and Clare en behang Little Greene Lower George Street

Stylingtip - In the groove

Mix ouderwetse bloemetjespatronen in behang en bedspreien met vintage meubelen uit de fifties en sixties voor een ‘in the groove’ look. De retro-sfeer breng je zo op een hedendaagse manier tot leven. Kies voor de raamdecoratie dan weer voor strakke blinds of horizontale jaloezieën om de balans weer naar de moderne kant toe te trekken.

Foto: tegels van clickntile.com en verticale jaloezieën van Luxaflex®

Verticaal gaat voor

Voor de echte trendsetters is er voor raamdecoratie maar één optie. Verticale jaloezieën zijn de hit uit Milaan Design Week 2021 en decoreren niet alleen raampartijen, maar worden ook als wanddecoratie en ruimteverdelers toegepast. Het zijn de coole nieuwe kleuren en de matte optieken van nieuwe materialen waardoor deze vorm van raamdecoratie nu zo sfeervol is in het nieuwe interieur.

Foto: rolgordijnen van Luxaflex® en traditionele lamp van Pooky

Modern klassiek

Deze klassieke woonkamer voelt meteen modern aan dankzij de rolgordijnen in twee kleuren. Je ziet dat je heel mooi een combinatie kunt maken van een uni-kleurige en gedessineerde stof. Het romantische bloempatroon op dit rolgordijn van Luxaflex® gemixt met moderne designmeubelen doet fris en zomers aan. Door een fauteuil in een rode stof te bekleden creëer je een nostalgische én hippe leeshoek.