Koud in huis? Zo krijg je het warmer!

  • 24 november 2023
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Heb jij last van kou in huis? Koude vloeren en tocht zijn verleden tijd met deze handige en energiebesparende tips. Zo kom jij de donkere, koude dagen toch warm én gezellig door!

Thuiskomen in een warm en sfeervol huis is in de winter wel zo fijn. Toch gaat er jaarlijks aardig wat warmte verloren, waardoor de energierekening hoger uitvalt dan nodig. Zonde! Wist je dat je veel warmte kunt vasthouden als je je ramen optimaal benut? Wij hebben drie handige én besparende tips voor je op een rijtje gezet, waardoor het een stuk aangenamer in huis wordt.

1. Het zonnetje in huis

Ook in de herfst, winter en het vroege voorjaar schijnt de zon. Benut deze dan ook optimaal, want dit is gratis verwarming. Van warmte uit zonlicht profiteer je het meest als je de gordijnen of jaloezieën opent, zodat de warme zonnestralen je huis kunnen binnendringen. Sluit ‘s avonds en zodra het bewolkt wordt je raambekleding, zodat de warmte in huis goed wordt vastgehouden.

Naast het feit dat de zon ons gratis gratis warmte geeft, knapt ons humeur er vaak ook van op zodra we zonlicht zien. Een extra reden om het zonnetje in huis te halen!

Luxaflex® horizontale jaloezieën | LPN 8755 en eigen sfeerbeeld

2. Houd radiatoren vrij

Als je radiatoren onder het raam hebt zitten, is het belangrijk dat raambekleding de radiator niet helemaal afsluiten. Je wilt namelijk niet onnodig stoken, doordat de warme lucht hierachter blijft hangen. Hetzelfde geldt voor grote meubels zoals een zitbank: haal deze weg van de verwarming, zodat het niet de warmte absorbeert die je huis juist zou moeten opwarmen. Zo haal jij het meest uit je warmtebron en stook je niet voor de vogeltjes.

3. Warme accessoires

Ben je niet gezegend met dubbel, maar met enkel glas? Geen paniek, zonder veel te investeren of de hele dag met de raambekleding dicht te zitten, kun je ook met enkel glas een hoop doen om de kou buiten te houden. Kleed je vensterbank aan met bijvoorbeeld een aantal grote vazen en planten. Hierdoor bedek je delen van het raam, wat niet alleen voor een deel de kou tegenhoudt, maar er ook nog eens gezellig uitziet.

Letterlijk en figuurlijk een warm gevoel in huis? Steek een aantal kaarsen aan, zodat de kamer lekker kan opwarmen en heb je een openhaard, dan is dát natuurlijk het antwoord op de kou in huis!

Luxaflex® Duette® shades | LPN 0523 en eigen sfeerbeeld

4. Isolerende raambekleding

Tot wel 50 procent van de verwarmings- en koelenergie van een huis kan via de ramen ontsnappen, zelfs met dubbel glas. Bedek daarom in de avond en op bewolkte dagen je raam met de juiste isolerende raambekleding, zodat je minder warmteverlies creëert en je je energierekening laag houdt. Een mooi voorbeeld zijn onze Duette® shades die met haar unieke honingraatstructuur een isolerende barrière voor je raam vormt. De Duette® Architella® shades werken het meest energiebesparend, door de aluminium coating aan de binnenkant.

Een andere goede oplossing zijn gordijnen. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnenshuis met gesloten gordijnen prettiger aan. Ook tocht het een stuk minder met een goed gordijn langs de kozijnen. Onze gordijnen worden geleverd met het slimme bedieningssysteem PowerView® Automation, waarmee het mogelijk is om ze vanaf de bank automatisch te openen en te sluiten. Kopje thee erbij en genieten maar!

Luxaflex® gordijnen en plissé shades | layering Luxaflex® gordijnen en plissé shades | layering

Gordijnen hebben een bijkomend voordeel als het gaat om het isoleren van je huis, ze zijn namelijk goed te combineren met veel andere typen raambekleding. 'Layering' noemen we dat. Zo kun je gordijnen onder andere goed combineren met rolgordijnen, Duette® shades of onze nieuwe collectie plissé shades die sinds oktober verkrijgbaar is bij jouw lokale Luxaflex® specialist.

Vraag de digitale brochure aan

Lees alles over onze energiebesparende raamdecoratie in de gratis digitale brochure. Je vraagt hem hieronder gemakkelijk aan!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

5. Versier de vloer

Tegels of houten vloeren opwarmen hoeft niet per se met vloerverwarming, maar kan al gemakkelijk met een groot, zacht kleed. Dit isoleert je huis een beetje meer, omdat de warmte niet verloren gaat door de vloer, zo ga je de kou in huis tegen. Ga daarnaast op zoek naar de tochtgaten bij je raam- en deurkozijnen en breng daar tochtstrips aan.

Tip: Weet je niet waar de tochtende kieren precies zitten? Houd dan een aangestoken kaars kort bij de kozijnen. Buigt of flikkert de vlam? Dan tocht het op de betreffende plek.

Luxaflex® plissé shades | LPN 6157 Luxaflex® plissé shades | LPN 6157