De kracht van de zon!

Wanneer je op Google ‘de kracht van de zon’ intikt word je onmiddellijk verrast door een scala van antwoorden. Naast artikelen over uv-straling, het belang van jezelf goed insmeren, yoga en vitamine D, is er nog een belangrijke factor: zonne-energie!

De kracht van de zon!

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Meestal bedoelen we er de energie mee die mensen zelf met hun technologie opwekken, uit de zonnestralen. Daar zijn grofweg twee methodes voor.

De eerste is thermische zonne-energie. Hierbij wordt zonlicht direct omgezet in warmte. Dit gebeurt door zonneboilers, oftewel zonnecollectoren. Echter, de meest gebruikte toepassing is door middel van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen genoemd). Die zetten het licht direct om in elektriciteit: zonnestroom.

Deze fotovoltaïsche cellen kun je inzetten in de grootschalige velden met zonnecollectoren, maar ook heel kleinschalig, bijvoorbeeld voor de aandrijving van je buitenzonwering.

Luxaflex® Outdoor Solar Rolluik

Wist je dat wij een aantal producten hebben die worden aangedreven op deze manier? Zo is er het Rolluik LO 38 Solar.

Door een zonnepaneel op de kap van het rolluik wordt een accu opgeladen die zorgt voor de energie die nodig is om het rolluik elektrisch te kunnen bedienen. Naast de evidente voordelen, duurzaam door het gebruik van de zon en het beste van alles is er geen aparte stroomaansluiting nodig is. Zo kan het rolluik geplaatst worden op met kabels lastig bereikbare plekken, zoals bv. tuinhuisjes en kan montage plaatsvinden, zonder dat men binnen hoeft te zijn of zonder dat de gebruiker thuis hoeft te zijn.

Enige voorwaarde: er moet licht op fotovoltaïsche cellen kunnen vallen, maar ook op een noordgevel wordt de accu voldoende opgeladen om het rolluik te bedienen. Het rolluik mag echter, logischerwijze, niet onder een overkapping of iets dergelijks worden geplaatst omdat dan onvoldoende licht op het zonnepaneel valt.

Het LO38 Solar Rolluik wordt geleverd met een Oximo IO DC motor, waarbij steeds duidelijk te zien is hoe vol de accu is.

Beaufort® Solar

Ook is het mogelijk om onze populaire Screens Beaufort® 100R en 125R te bestellen met Somfy® RTS Solar en de aandrijving is dus ‘stekkerloos’ te maken.

Het zonnepaneel wordt rechts of links op de bak van het screen aangebracht, afhankelijk van de positie waar het meeste zon op valt. Zo heb je een uitermate energie-efficiënte vorm van zonwering en wordt je interieur beschermd tegen zon en warmte. Bij daglicht kun je met onze screens zonwering goed naar buiten kijken, terwijl de zon geweerd wordt. Hinderlijke schitteringen worden voorkomen, net als inkijk van buitenaf naar binnen.