Duurzaam en slim wonen? The future is now!

  • 21 februari 2024
  • Max Roodhoed
  • Trends, Nieuws

Raamdecoratie en zonwering zijn essentieel voor je woongenot. Richelle den Hartog, interieurarchitect bij Luxaflex® Nederland, en Silvia Jagtenberg, verantwoordelijk voor communicatie, geven je inzicht in het nut, het doel en de toekomst van raamdecoratie.

Meer dan mooi – het belang van daglicht en privacy

Raamdecoratie is anno nu veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je interieur; het speelt een cruciale rol in het creëren van een comfortabele, duurzame woonomgeving.

Silvia: “Daglicht is essentieel voor ons welzijn. Het verbetert onze stemming, helpt ons concentreren en is nodig voor de productie van vitamine D. Maar een overvloed aan licht kan ook voor irritatie zorgen. Daar komt het belang van raamdecoratie om de hoek kijken. Producten zoals Silhouette® shades combineren elegantie met functionaliteit door licht te filteren en privacy te bieden.”

Uit onderzoek blijkt dat meer dan een derde van de Nederlanders graag naar binnen gluurt bij anderen. Ook privacy is daarom ook een belangrijk aspect bij de keuze van raamdecoratie. Richelle: “Privacy biedt gemoedsrust en veiligheid. Essentieel voor je welzijn en de rust die je thuis hoopt te vinden”.

Silvia Jagtenberg over het belang van daglicht en Luxaflex® Silhouette® shades | LPN 9628

Isolerend en comfortverhogend

Een andere belangrijke functie van raamdecoratie is isolatie. Nu de energieprijzen hoog zijn (en lijken te blijven), belangrijker dan ooit.

Silvia vertelt: ”Raamdecoratie kan een cruciale rol spelen bij het isoleren van je huis. De meeste warmte verdwijnt namelijk door de ramen. Een uitstekende keuze voor isolatie zijn Duette® shades, die door de honingraatstructuur stilstaande luchtlagen creëren. Dit houdt de warmte in de winter binnen en de hitte in de zomer buiten. Duette® Architella® shades gaan nog een stap verder met hun dubbele cel en verduisterende coating voor extra energiebesparing.” Richelle vult aan: “Een andere energiebesparende trend die we momenteel zien is 'layering'. Dit houdt in dat er meerdere lagen raamdecoratie worden toegepast, zoals combinaties van Duette® shades of jaloezieën met gordijnen. Dit verhoogt niet alleen de sfeer in huis, maar zorgt ook voor betere isolatie, waardoor warmte binnen blijft en kou buiten.”

Vraag de digitale brochure aan

Kom alles te weten over energie besparen met raamdecoratie.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Luxaflex® - duurzame raamdecoratie Luxaflex® - duurzame raamdecoratie

Duurzaam in gebruik en materiaal

Besparen en isoleren door goed gebruik van raamdecoratie is stap één, maar duurzaamheid gaat ook over de materialen die worden gebruikt. Silvia: “Luxaflex® kent diverse duurzame oplossingen. Zo bieden we een groot aantal producten van GreenScreen Sea-Tex®. Deze stof wordt gemaakt van 'ocean-bound plastic' (OBP): plastic afval van oceaan kustgebieden wordt tot garen verwerkt en dat is weer (deels of helemaal) de basis voor dit doek. We hebben de re-life stoffen voor verschillende collecties, die voor 50% of meer bestaan uit garen gesponnen uit gerecyclede petflessen. Ook dragen onze houten jaloezieën en shutters het FSC®-keurmerk, of ze zijn gemaakt van het snelgroeiende bamboe uit verantwoord bosbeheer. Het zit in onze vezels, want onze vertrouwde en iconische aluminium jaloezieën worden al sinds jaar en dag gemaakt van 98% gerecycled aluminium.”

Slimme raamdecoratie: de toekomst

Richelle filosofeert nog even door: “Slimme raamdecoratie biedt niet alleen gemak, maar laat je ook aanzienlijke energiebesparingen realiseren. Hiermee kun je de binnentemperatuur immers steeds beter regelen, waardoor je minder hoeft te verwarmen in de winter en minder airconditioning nodig hebt in de zomer. Het Luxaflex® PowerView® automation systeem maakt raamdecoratie op afstand bedienbaar via een app of afstandsbediening. Het past zich aan veranderende weersomstandigheden aan en kan zelfs worden gekoppeld aan een slimme thermostaat. Zo blijft je huis altijd comfortabel en bespaar je op energiekosten. Met één druk op de knop verander je je huis in een warme, uitnodigende oase. Het idee is dat handmatige bediening snel tot het verleden zal behoren, terwijl comfort en duurzaamheid toenemen.”

Luxaflex® PowerView® automation afstandsbediening en Richelle den Hartog over slimme raamdecoratie

Silvia sluit af: “Je kunt als fabrikant veel bedenken om je productieprocessen zo verantwoord mogelijk vorm te geven. Daar ligt ook een zeer grote verantwoordelijkheid. Maar uiteindelijk is het ook aan onszelf, als consument, om verstandige keuzes te maken. Zo dragen horren in grote mate bij aan een groenere wereld. Horren voor je ramen en deuren zijn onmisbaar en zorgen ervoor dat jij je huis altijd lekker door kunt luchten, zonder dat er ongevraagd insecten binnen komen, maar ze leveren ook een belangrijke bijdrage aan de natuur. Insecten zijn hard nodig voor de biodiversiteit. Neem bijvoorbeeld de bij, een klein insect dat van enorm belang is voor natuur, dier en mens, maar hij dreigt helaas uit te sterven. Als je huis voorzien is van goede horren, komen insecten zoals de belangrijke bij niet binnen, maar blijven ze lekker buiten in de natuur, waar ze horen. Zo raak je niet gefrustreerd, hoef je ze niet te doden en draag je bij aan het intact houden en vergroten van de biodiversiteit. Want we hebben al die soorten insecten keihard nodig”.