Vijf effectieve manieren om schaduw en koelte te creëren in je huis!

  • Tips

De zomer heeft voor de meeste mensen weinig nadelen, maar het is wel vervelend als de hitte in je huis blijft hangen. Je kan natuurlijk een airco installeren, maar wist je dat je jouw huis ook koel kan houden met simpele oplossingen. Hier lees je alle tips om je huis koel te houden zónder airco.

Preventie

De focus is om de hitte uit huis te houden, in plaats van uit je huis te krijgen als het al binnen is. Ook al is isolatie waarschijnlijk niet het allereerste waar je aan denkt bij koelen, maar dit is één van de meest effectieve manieren om je huis koel te houden in de zomer. In de winter zorgt isolatie ervoor dat de warmte in huis blijft en in de zomer dat de warmte juist buitenshuis blijft. Zo zorgt isolatie het hele jaar door voor een comfortabel huis!

1. … met groen

Een boom planten in je tuin is een duurzame oplossing om je huis koel te houden. Het kan zo simpel zijn. In de zomer geeft de boom schaduw door de vele blaadjes en in de winter schijnt de zon wel gewoon naar binnen om het lekker te verwarmen. Je moet de boom natuurlijk wel op een goede plek planten. Uit onderzoek blijkt dat bomen die binnen een straal van 12 meter aan de zuidkant of 18 meter aan de westkant van het huis staan allebei voor ongeveer evenveel besparing zorgen, door de manier waarop de schaduw valt gedurende de dag. Maar.. goed advies van een hovenier is in deze natuurlijk het beste.

En hoewel veel mensen klimop zien als onkruid, is het ook een verrassend effectieve manier om je huis koel te houden. Door muren uit de zon te houden en het isolerende effect kan klimop de maximale temperatuur van een gebouw drastisch reduceren. Het beeld dat klimop voegen of hout kan beschadigen kan waar zijn, maar dat ligt aan het type klimop en gebouw. Laat je ook hier dus goed adviseren.

2. … zonwering voor je raam

Zoals gezegd is de beste manier om te zorgen dat je huis niet opwarmt, de hitte überhaupt geen kans te geven naar binnen te komen. Rolluiken zijn hiervoor een goede oplossing, evenals buitenjaloezieën. Luxaflex® Rolluiken zorgen voor totale afsluiting. Geluiden worden gedempt en zonlicht blijft buiten.

Met Buitenjaloezieën kan je, door het kantelen van de lamellen, volledig zelf de hoeveelheid lichtinval in een kamer bepalen. Waar een rolluik 100% afsluit, zijn buitenjaloezieën de optie als je natuurlijke lichtinval wilt hebben in een ruimte en toch de zon en de warmte wil weren. Buitenjaloezieën werken warmte-isolerend en weren zonlicht en kou. Ze zijn daarom ook energiebesparend, omdat de airco of verwarming minder snel aan hoeft.

3. … zonwering boven je raam.

Zonneschermen zijn een effectieve manier om de temperatuurstijging door inschijn van de zon te reduceren. Het Amerikaanse Department of Energy berekende dat bij ramen op het zuiden met luifels de temperatuurstijging met 65 procent afneemt en op het westen zelfs met 77 procent. Een handige bijkomstigheid is dat je meubels ook minder snel verkleuren. In gematigde klimaten (waaronder ons klimaat in Nederland) kan het gebruik van zonneschermen tot 33 procent energiebesparing opleveren en een airconditioning overbodig maken.

Een zonnescherm, zoals vensterzonwering, een terrasscherm of markiezen, dekken je terras en balkon af en bieden schaduw. Daardoor voorkomen ze ook dat de zon rechtstreeks op je ramen valt en het zonlicht dus wordt verminderd en gedempt. Alles over deze schermen lees je in deze blog!

Ben je benieuwd naar de gehele outdoor collectie van Luxaflex®? Bekijk alle mogelijke buitenzonwering typen bij een Luxaflex® specialist.

4. ...met ventilatie

De ramen in je huis zijn meer dan vensters die je opent of sluit, ze zijn onderdeel van een natuurlijk ventilatiesysteem. Immers: warme lucht stijgt op, dus als je hoge ramen hebt kan de hitte je huis uit door deze te openen. Als je de ramen beneden en boven opent wordt je hele huis geventileerd.

5. ...met binnenzonwering

Ook binnenzonwering en raamdecoratie leveren een belangrijke bijdrage aan het beheersen van de binnentemperatuur en de hoeveelheid licht in je huis. In deze blog vertellen we je er alles over.