Transparanties in raambekleding – reguleer licht en privacy

  • 26 januari 2024
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Onze biologische klok wordt geregeld door het daglicht. Het is daarom van belang dat je voldoende daglicht ziet. Dat betekent: ga naar buiten, maar laat ook licht binnen in je huis. We laten je verschillende producten en mogelijkheden zien om licht en privacy te reguleren.

Breng daglicht in huis

We kennen het allemaal: grijze, grauwe dagen. We voelen ons dan over het algemeen sneller moe en minder alert. We gaan liever niet naar buiten en het daglicht is minder fel dan normaal. Te weinig daglicht kan leiden tot een verstoord dagritme met alle gevolgen van dien, onder andere voor je stemming en humeur.

Tip: neem elke dag, ook in de winter, de tijd om ten minste een kwartiertje de deur uit te gaan. Zet een leuke podcast op en je zal zien dat je je na het blokje om een stuk beter voelt!

Natuurlijk wil je ook overdag genieten van voldoende daglicht. Het juiste type raambekleding is dan van groot belang, en de keuze van de juiste stof nog meer. Je wilt namelijk wél voldoende daglicht toelaten in je huis, maar geen continu gegluur naar binnen. We nemen je mee in onze stoftransparanties en laten je zien hoe je profiteert van de perfecte balans tussen licht en privacy.

Kies je transparantie

Niet alleen het materiaal, het patroon en de kleur, maar ook de dikte en licht doorlatendheid van het materiaal is een belangrijke eigenschap. Bij de meeste raambekleding in onze collecties heb je de keuze uit drie typen doek: transparant, semi-transparant en verduisterend. Bij onze plissé shades en rolgordijnen kun je kiezen uit maar liefst vier transparantie-opties (transparant, semi-transparant, licht doorlatend of verduisterend) en bij onze productgroepen vouwgordijnen en gordijnen is er de keuze uit dicht geweven stoffen, voiles, vitrages of gevoerde verduisterende stoffen.

Gordijnen in het Binti Home inspiratiehuis Gordijnen in het Binti Home inspiratiehuis

Meer daglicht met transparante gordijnen

Als je woonkamer, keuken of eetkamer zich in een kamer bevindt die direct zonlicht ontvangt, kan het een goed idee zijn om transparante gordijnen te kiezen die fel licht filteren zonder het daglicht te dimmen. Het maakt de ruimte aangenaam en zorgt voor beter daglicht.

Wist je dat het soort daglicht afhankelijk is van uit welke richting het komt en welk seizoen het is?

In kamers op het noorden is het daglicht gedempt en blauw, afkomstig van het licht van de lucht en eventueel gereflecteerd licht van de omgeving. Als het licht uit het westen of oosten komt, is het meestal geel of oranje, terwijl het licht in kamers op het zuiden warm en geel is.

Vraag de digitale brochure aan

Ontdek de gehele gordijnen en vouwgordijnen collectie in de digitale brochure

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt de brochure zo snel mogelijk in je mailbox.

Silhouette® shades Silhouette® shades

Geniet van zacht gefilterd licht

Hoewel het belangrijk is om het daglicht binnen te laten, is het ook belangrijk om fel daglicht tegen te houden. Zowel voor de transparantie, maar ook om meubels en vloeren te beschermen tegen zonnestralen en om te voorkomen dat het te warm wordt in huis. Vooral direct en gereflecteerd licht kan irriterend zijn omdat het verblindt.

Luxaflex® Silhouette® shades zorgen voor aangenaam daglicht in huis. De gordijnen bestaan ​​uit transparante en zachte stoffen lamellen die het harde licht filteren en zacht en diffuus maken. Ze verminderen de intensiteit van de zonnestralen en bieden in geopende toestand tot 78% UV-bescherming, wat meubels, tapijten en vloeren beschermt.

Het effect van LightLine® rolgordijnen

Luxaflex LightLine® Rolgordijnen zijn gemaakt van een semi-transparant doek: een mix van 35% polyester en 65% polypropyleen. Het doek zorgt dat daglicht gedempt wordt en inkijk wordt voorkomen. Het materiaal is bestand tegen vocht en is daardoor ideaal voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers – waarbij zeker in de badkamer privacy van groot belang is.

Een van de unieke eigenschappen van deze collectie zijn de aantrekkelijke lichteffecten die ontstaan als het licht gedurende de dag verandert. Zo ontstaat een prachtige diffuse lichtinval die door de dag varieert.

Fijn voor smarthome-liefhebbers: de rolgordijnen zijn op afstand te besturen met PowerView® automation, zodat je lichtinval en privacy ook op afstand kan reguleren.

Luxaflex LightLine® rolgordijnen Luxaflex LightLine® rolgordijnen

Bedien van beneden naar boven en andersom!

Als je in een drukke straat woont is het fijn om zelf te kunnen bepalen wanneer je je raambekleding volledig opent voor zonlicht of juist gesloten houdt voor privacy. Soms zijn langslopende mensen gezellig, maar je wilt ook jezelf terug kunnen trekken wanneer jij daar behoefte aan hebt. Met de Top Down / Bottom Up bediening kun je je raambekleding openen vanaf de bovenkant en onderkant. Zo vind jij de perfecte balans tussen privacy, licht en uitzicht.

Duette® shades met Top Down / Bottom Up Duette® shades met Top Down / Bottom Up

Overdag transparant , 's nachts verduisterend

Bij Plisse Shades en Duette® Shades (ook wel Dupli gordijnen genoemd), kan je ook voor de combinatie Dag & Nacht gaan. Hierbij combineer je twee doeken in een product. Overdag kies je voor transparante raambekledi ng en ’s nachts voor de verduisterende variant.

Een donkere slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Te veel licht in de slaapkamer verstoort het slaapritme en is nadelig voor de slaapkwaliteit, zo blijkt uit onderzoek: we vallen minder snel in slaap, slapen minder lang en slapen minder diep. Zelfs een beetje (kunst)licht of (zoals bv. een berichtwaarschuwing op je mobiel of het controleren van je telefoon), kunnen een negatief effect hebben. Dat heeft onder andere te maken met het slaaphormoon melatonine dat vrijkomt zodra het donker wordt. Hoe meer licht, hoe minder melatonine wordt geproduceerd.

Goede verduisterende zonwering houdt een kamer voor tenminste 90% donker. Kies voor een verduisterend doek, of een gevoerd gordijn met blackout voering en houdt ook rekening met keuze van kleuren in je slaapkamerinterieur.

Slaap lekker!

Plissé shades en Duette® shades in Dag & Nacht uitvoering Plissé shades en Duette® shades in Dag & Nacht uitvoering