Zolder inrichten? Zo creëer je een fijne én praktische plek.

  • 21 oktober 2023
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

De zolder is vaak een plek waar onuitgepakte verhuisdozen of overbodige dingen worden bewaard. Jammer! Een zolder biedt veel mogelijkheden om op een leuke manier gebruik te maken van deze extra ruimte.

De zolder inrichten is een lastige opdracht, want het is vaak een plek waar onuitgepakte verhuisdozen, oude spullen of andere overbodige dingen worden bewaard waar je nog geen afstand van wilt doen. Dat is zonde, want de zolder biedt veel mogelijkheden om op een leuke manier gebruik te maken van de extra ruimte. Denk aan een slaapkamer, werkplek of een chillplek. Om je te helpen bij de inrichting van de zolder, geven we tips en inspiratie voor een praktische, maar ook stijlvolle inrichting en van de zolderkamer.

De zolder inrichten als slaapplek

Wil je graag een extra slaapkamer creëren op je zolder? Denk dan goed na over de indeling. Een zolder kan enige uitdaging met zich meebrengen, aangezien er vaak schuine wanden en weinig ramen aanwezig zijn. Daarom is een dakkapel of groot kiepraam zeker het overwegen waard. Voldoende daglicht is namelijk essentieel in een slaapkamer en maakt de kamer ruimtelijker. Kies qua raamdecoratie voor de zolder voor Duette® shades. Deze raambekleding is elegant, energie-efficiënt en zeer geschikt voor niet-doorsnee ramen of voor een andere raambekleding, speciaal voor dakramen.

Kies voor lichte kleuren en combineer dit met houten accenten voor een Scandinavische stijl. Plaats het bed in het midden van de slaapkamer, zodat de kamer groter oogt. Wil je gebruikmaken van de hoogte en heb je budget? Maak een vide of plaats houten balken voor een extra ruimtelijk effect. Mooi, stijlvol en zeer praktisch! Wil je het hout laten schitteren in je dakraam? Ook dat kan: kies dan voor shutters in de speciale dakraam uitvoering.

Raamdecoratie draaikiepraam - Duette® shades en Shutters voor een draaikiepraam

De zolder inrichten als opbergplek

Om optimaal gebruik te maken van de zolder, kun je de mogelijkheden van de schuine wanden benutten door hier praktische opbergkasten en -lades te maken. Op die manier kun je spullen die je niet vaak of alleen in een bepaald seizoen nodig hebt fatsoenlijk en stofvrij opbergen, waardoor je zolder niet rommelig oogt. Laat bijvoorbeeld een inbouwkast op maat maken zodat deze precies in de vorm van het dak past.

Heb je veel kleding? Dan kun je er ook voor kiezen om een open kast te plaatsen, maar let er dan wel op dat je deze netjes indeelt, bijvoorbeeld door middel van design opbergdozen. Ben je geen kei in ordenen, hang dan een paneel- of glasdeur voor de kasten. Opgeruimd staat netjes!

Dakraam Raamdecoratie - Luxaflex® dag en nacht oplossing. Verduisterende, isolerende Duette® shades met een transparant plissé gordijn

De zolder inrichten als hobby- en chill plek

Als je de zolderruimte graag wil gebruiken als hobby-, tv-, of kinderkamer, dan zijn ook hier tal van mogelijkheden voor. Om de hoogte van de ruimte extra te benadrukken, kun je een schommel- of hangstoel ophangen om hier fijn in weg te dromen met een goed boek. Ook hier geldt; kies voor lichte tinten zoals wit of grijs en maak gebruik van hout om rust te creëren in de ruimte. Zorg ervoor dat je voldoende daglicht hebt om je hobby's uit te oefenen, maar ook (deels) kan verduisteren, bv. voor een filmpje, een dutje of als je op de PC werkt. Dit doe je door te kiezen voor een dag-nacht-oplossing, waarbij je verduisterende en (semi)transparante Duette® of plissé shades kan combineren.

De zolder inrichten als werkplek

Als je regelmatig thuis werkt, is het heel fijn om dit op een rustige plaats te doen waar je niet gestoord wordt. De zolder biedt daarvoor de ideale uitkomst! Maak er een mooi zolderkantoor van met veel daglicht – dat is namelijk goed voor je gezondheid. Ga voor een industriële uitstraling door hout en zwart metaal te gebruiken of breng rust door middel van een wit en strak interieur. Wil je iets meer kleur toevoegen aan je kantoor aan huis? Kies dan voor blauw en groen, deze kleuren hebben namelijk een positieve invloed op je concentratie.

Dakraamrolgordijnen Dakraamrolgordijnen

Op zolder is het fijn als er goede ventilatie is. Met een draai-kiepraam is dit extra eenvoudig. Horren helpen met het ventileren van de lucht door insecten en pollen tegen te houden. Er zijn verschillende soorten horren beschikbaar die gemakkelijk te monteren zijn op jouw raam. Laat je daarom adviseren door onze specialisten en ontdek hier alles wat je moet weten over horren voor draai-kiepramen.