Zo verwerk je zwart in het interieur

Heb jij wel eens nagedacht over een zwart interieur, zwarte muren of zwarte raambekleding? In deze blog delen we tips en tricks over hoe jij deze populaire trendkleur in jouw interieur kan verwerken!

Zo verwerk je zwart in het interieur

Zwart is niet meer weg te denken uit het interieur. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel iets van zwart in huis terugkomen: in het deurbeslag, de lampen, de accessoires, de kozijnen of zelf in de raambekleding. Dit komt mede door de veelzijdigheid van de kleur. Zwart is een zeer stijlvolle kleur en is toe te passen in zowel een stoer als chique interieur. Dit is helemaal afhankelijk van hoe jij de kleur gebruikt. In deze blog delen we tips en tricks over hoe jij deze populaire kleur in jouw interieur kan verwerken.

Beeldmateriaal: Luxaflex® Horizontale Jaloezieën

Zwart in het interieur

Zwart is een makkelijke kleur om terug te laten komen in je interieur. Er bestaan van elke kleur vaak meerdere tinten, maar van zwart is er maar een. Het is hierdoor makkelijk om alles met elkaar te laten matchen, zonder dat het vloekt of net niet bij elkaar past. Zwart is best aanwezig en kan dominant en zwaar aanvoelen. Hoe kun je de kleur zwart dan het beste combineren? Zorg er ten eerste voor dat je een balans aanbrengt door enkele contrasterende of lichtere kleuren toe te voegen, zodat je diepte creëert in je interieur. Kies bijvoorbeeld voor een lichte bank of lichte raambekleding. Afhankelijk van hoe je de rest van het interieur styled, kan het een heel stoere kleur zijn, maar ook een erg chique. Voor een stoere look kun je meubels en accessoires van hout of beton(look) toevoegen. Vooral warm hout staat prachtig bij zwart. Voor een chique look kun je rijke stoffen en glanzende accessoires gebruiken. Combineer zwart bijvoorbeeld met gouden accenten.

Beeldmateriaal: Flexa

Zwart op de muur

Een goede manier om zwart in je interieur te verwerken, is door te kiezen voor zwart op de muren. Dit straalt warmte uit en geeft je interieur een boost door de extra dimensie die het toevoegt aan je meubels en accessoires. De keuze voor een zwarte muur wordt echter door velen (vaak onterecht) als een gewaagde keuze gezien. En alhoewel het misschien meer voor de hand ligt om voor een witte muur te kiezen staat zwart voor lef, mysterie en rebelsheid. Let er wel goed op dat zwarte muren een ruimte donkerder kunnen maken en optisch kleiner. Zwart is daarom niet per sé geschikt voor elke ruimte. Een kleinere ruimte, zoals de hal, heeft vaak weinig lichtinval, waardoor dit optische effect wordt vergroot. Kies daarom voor een zwarte muur in een ruimte waar wel veel lichtinval is, zodat je hier minder last van hebt. Wil je toch zwart in een kleine ruimte toepassen? Zorg er dan voor dat er voldoende verlichting is.

Zwarte raambekleding

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat lichtinval een echte sfeerbepaler is in huis. Het creëren van de juiste lichtinval is daarom een belangrijk aandachtspunt in jouw interieur en het kiezen voor de juiste raambekleding is daarom heel belangrijk. Waar er voorheen vooral gekozen werd voor neutrale raambekleding, wordt er tegenwoordig vaker gekozen voor donkere raambekleding. Zo zorg je met bijvoorbeeld de zwarte Luxaflex® Horizontale Jaloezieën, of bijvoorbeeld de Luxaflex® Duette® Shades voor een exclusieve look die rust en orde uitstraalt, maar ook de ramen benadrukt.

Zwart kan een harde kleur lijken, maar zwarte raamdecoratie kan juist ook zorgen voor een warme uitstraling. Een ruimte die door lichte muren en voldoende lichtinval erg licht is, wordt met donkere Luxaflex® Gordijnen dan ook direct een stuk knusser. De donkere kleur geeft warmte af aan de ruimte en dat zorg voor een prettige sfeer. Zoals we al eerder noemden, maken lichte kleuren de ruimte optisch groter en donkere kleuren kunnen de ruimte kleiner laten lijken. Met donkere raambekleding creëer je gemakkelijk privacy, terwijl lichte raambekleding juist zorgt voor vrijer zicht naar buiten.