Langer genieten van je eigen huis – veilig en comfortabel ouder worden

  • 18 augustus 2023
  • Max Roodhoed
  • Tips, Nieuws

Wie zegt dat ouder worden beperkend moet zijn? Niets is minder waar! Met een paar slimme aanpassingen aan je interieur, zoals Luxaflex® PowerView Automation, kun je nog jarenlang volop van je eigen huis genieten. In deze blog delen we tips om langer zelfstandig en stijlvol te leven.

Step collectie van Forbo Step collectie van Forbo

Voorkom vallen

Een van de grootste zorgen als we ouder worden, is het risico op vallen. Gelukkig zijn er tal van aanpassingen die je kunt doen om je huis veiliger te maken zonder in te leveren op stijl. Zorg voor goede verlichting. Deze is is essentieel om obstakels te zien en te vermijden. Kies voor lampen met helder licht en plaats ze op strategische plekken, zoals in gangen, trappen en badkamers. Lopers, karpetten en kleden? Allemaal mooi maar gevaarlijk. Voorkom struikelen, haal losse kleden weg en fixeer karpetten en deurmatten met daarvoor speciaal geschikt tape, coating of ondertapijt. 

Kies in veel belopen ruimtes voor een vloerbedekking met een anti sliplaag, bv. vinyl of laminaat. In keuken en douche kan je zelfs overwegen een anti-slip vinyl te gebruiken, zoals de Step collectie van Forbo: een uitgebreide serie antislip vloeren die voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. 

Wees kritisch op je interieur

Je eigen huis, je eigen meubels! Toch verdient het aanbeveling om even een goed rondje te maken en objectief te kijken naar de functionaliteit. Is die linnenkast met hoge planken nog wel zo handig? Zijn die fauteuils met lage zit nog wel zo geschikt? 

Door niet te verhuizen bespaar je, dus kun je investeren in andere meubels en aanpassingen in bijvoorbeeld de badkamer (een inloopdouche i.p.v. een bad) en keuken. Want wat dacht je van die hoge kasten die je zelfs met een keukentrap nauwelijks kunt bereiken? Het is tijd om te investeren in slimme opbergruimte. Ladekasten met uittrekbare planken kunnen een wereld van verschil maken en zorgen ervoor dat je je favoriete keukengerei en ingrediënten altijd binnen handbereik hebt.

Hoe dan ook, kijk kritisch naar functionaliteit en indeling. Zorg voor voldoende ruimte tussen meubels om struikelgevaar te verminderen. Een nieuwe, ruimtelijke opstelling geeft je ook de kans opnieuw te genieten van je interieur.

Luxaflex® Plissé shades met PowerView® Automation Luxaflex® Plissé shades met PowerView® Automation

Houvast, letterlijk en figuurlijk

Installeer stevige handgrepen en leuningen bij trappen, de voordeur, in de douche en rondom het toilet. Deze functionele aanpassingen kunnen ook een moderne uitstraling hebben.  Zorg ook voor goed, veilig en licht bedienbaar hang- en sluitwerk. Een veilig gevoel en vaak eenvoudiger (lichter) in het gebruik dan de sloten van ‘vroeger’.

Verwijder of verminder drempels tussen kamers om soepele overgangen mogelijk te maken. Handig als je goed ter been bent, cruciaal als dat wat minder wordt.

Zorg, zeker als je alleen woont, ook voor sociaal houvast. Laat een familielid, vriend, kennis of buur je één of twee keer per week even bellen (op een vast tijdstip), of doe dat met een ander. Zo weet je van elkaar of je okay bent, of dat een extra check nodig is.

Technologie: jouw bondgenoot

Door de voortdurende ontwikkeling van technologie hoef je niet achter te blijven als het gaat om veilig ouder worden. Laat bv. bewegingssensoren en deursensoren installeren om automatisch de verlichting te activeren wanneer je een kamer binnenkomt, waardoor je struikelgevaar vermindert. Ben je minder ter been? Met een valdetectie-apparaat ben je safe. Deze apparaten detecteren of je gevallen bent en zullen dan een waarschuwing sturen naar een contactpersoon.

Voor je raambekleding kies je voor Luxaflex® PowerView®  Automation aangedreven gordijnen of binnenzonwering. PowerView® Automation maakt wonen mooier en comfortabeler. Dankzij het slimme elektrische systeem worden de instellingen en opties van je raambekleding automatisch aangepast op jouw licht- en privacy-behoefte.  PowerView® Automation is een draadloos systeem waarmee je raamdecoratie bedient via een afstandsbediening of app. Ook die hoge ramen of die lastig te bereiken ramen boven bv. het aanrecht, bedien je met één druk op de knop.

Tip: Koppel je PowerView® aangedeven raambekleding aan andere Domotica-systemen, zoals de thermostaat, verlichting en een eventueel beveiligingssysteem. Dit zal je leven gemakkelijker maken en je energie helpen te besparen.

Luxaflex® raamdecoratie met PowerView® Automation
Luxaflex® Duette® shades met PowerView® Automation Luxaflex® Duette® shades met PowerView® Automation

Veilig voor jong en oud

Een belangrijk ander voordeel: je raambekleding heeft geen loshangende koorden. Dat oogt niet alleen frisser, maar is ook geheel volgens Europese normen voor kindveiligheid in huis, hartstikke goed als de kleinkinderen langskomen of komen logeren. Maar ook wanneer je ouder wordt zorgt dit voor een veiligere leefomgeving.

Behoud en vernieuw

Er zijn veel pluspunten te noemen van van ouder worden in je eigen huis. Je zelfstandigheid behouden is van onschatbare waarde. Je eigen huis herbergt daarnaast herinneringen en comfort. Het is de plek waar je je op je gemak voelt en jezelf kunt zijn.

Door in je vertrouwde omgeving te blijven, kun je blijven genieten van je sociale leven en banden met buren en vrienden behouden.

Maar… zorg ook voor voldoende nieuwe prikkels. Voor jezelf, maar ook voor je interieur. Af en toe een nieuw kunstwerk of een frisse woonaccessoire houdt je huis fris en je woongenot op peil.  Blijf je persoonlijke stijl en smaak tot uiting brengen in je huis en bedenk: veiligheid hoeft niet ten koste te gaan van je esthetische voorkeuren.