Kleine woning? Interieurtips voor als je een tiny house hebt!

Duurzaam en in alle vrijheid wonen? Dat doe je anno 2018 in een tiny house. Wij laten je zien hoe je zo’n minihuisje optimaal inricht.

Kleine woning? Interieurtips voor als je een tiny house hebt!

Over de opkomst van tiny houses is al veel gezegd en geschreven in de media. Ook in Nederland krijgt deze trend steeds meer voet aan de grond. Hoewel het bouwen van zo’n kleine en overzichtelijke woning nogal wat uitdagingen met zich mee kan brengen, lijken steeds meer gemeenten open te staan voor dit nieuwe fenomeen.

De meeste tiny house bewoners kiezen niet alleen voor deze woonvorm om praktische redenen, zoals de relatief lage kosten in aanschaf en maandlasten. Vaak gaat het gepaard met een duurzame levensstijl en streven bewoners naar een minimale impact op het milieu/klimaat. Zo hebben de meeste minihuisjes zonnepanelen, eco-toiletten en andere zelfvoorzienende vernuftigheden. Ook een eigen moestuin hoort er natuurlijk bij! In deze blogpost laten we zien hoe je zo’n kleine ruimte zo duurzaam en praktisch mogelijk in kunt richten en geven we vier interieurtips voor toekomstige tiny house bewoners.

Go minimal

De beperkte ruimte in een tiny house dwingt je tot het maken van bewuste keuzes over je bezittingen. Het leven met zo weinig mogelijk spullen, tegen zo laag mogelijke kosten, daar krijg je meer vrijheid en vrije tijd voor terug. Hierdoor is er in een tiny house natuurlijk ook weinig ruimte voor meubels. De truc is om zoveel mogelijk meubels te laten inbouwen, zodat je ieder hoekje en gaatje van je miniwoning optimaal kan benutten. Bovendien kun je dan meteen opbergruimte laten inbouwen, denk aan de loze ruimte onder het bed, de bank en onder de trap (als je die hebt). Een opklapbare eettafel is ook heel handig in deze knusse ruimte!

Houd het licht

Donkere kleuren in huis kunnen heel sfeervol zijn, maar in een tiny house is dat geen goed idee omdat een kleine ruimte nu eenmaal groter oogt dan deze daadwerkelijk is door lichte kleuren te gebruiken. Kies daarom ook voor een lichte vloer en leg deze in de lengte van je huisje. Ook een stijlvolle lichtgrenen visgraatvloer oogt ruimtelijk!

Verticaal groen

Ben je ook zo’n fan van groen in huis? Veel planten in je woning is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel hip. Hoewel je in je minihuis natuurlijk weinig ruimte hebt, kun je ruimte besparen door je planten verticaal op te hangen. Denk aan het bevestigen van kippengaas aan een leeg stukje muur en daar plantenbakken en potten met haken aan te hangen. Of hang meerdere smalle planken onder elkaar aan een muur en zet die vol met kleine stijlvolle potten met kamerplanten. Bij Plantsome vind je de perfecte kamerplanten met pot voor jouw huis.

Raambekleding

Raambekleding tot op de grond zijn vanwege de beperkte ruimte niet praktisch in een tiny house. Het handigst is een alternatief dat alleen de ramen zelf in beslag neemt, zoals onze duurzame Rolgordijnen, welke in allerlei modieuze dessins verkrijgbaar zijn. Ondanks dat je een kleine woning hebt in de warmere periodes van het jaar waarschijnlijk het liefst grotendeels buiten leeft, wil je natuurlijk wel ’s nachts in bed met rust gelaten worden door muggen en ander ongedierte. Dus overweeg naast raambekleding ook te investeren in op maat gemaakte horren. Zo kan jij ongestoord van je welverdiende nachtrust genieten.