Doe Het Zelf-thuisproject: creatieve fotowand

  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Heb jij nog veel foto’s in de kast liggen waar je nog iets mee moet doen? Presenteer jouw favoriete herinneringen op een fotowand! Laat je in deze blog inspireren met de vele creatieve soorten!

Een gemakkelijke en effectieve manier om een ruimte in huis een persoonlijk tintje te geven, is het creëren van een fotomuur. Prestenteer hierop je favoriete kunst en fotomomenten en maak van jouw wand een echte eyecatcher! Hoe? Wij inspireren je in deze blog met tips en tricks.

Collage van fotolijsten

Creëer een fotocollage met foto’s en verander je muren in een heuse mini-kunstgalerij. Daarbij is een goede voorbereiding het halve werk. Knip papier in de vorm van de lijsten uit en plak deze in de compositie die je wilt op de muur. Zo krijg je een goed beeld van het uiteindelijke resultaat. Vervolgens kunnen de papieren vervangen worden door de lijsten. Kies voor fotolijsten in verschillende groottes, of zelfs verschillende kleuren en materialen. Kleuren van de foto’s kun je er echt uit laten springen door je fotocollage te maken op een witte muur. Om juist meer rust te creëren kies je voor dezelfde lijsten en pas je je kleurenfoto’s op elkaar aan door er zwart-wit varianten van te maken. Hou je meer van symmetrie? Ga dan voor een gallery grid. Hierbij hang je de foto’s precies boven en naast elkaar, waardoor je een rustig overzicht creëert. Spijkeren maar!

Wil je liever geen gaatjes in de muur? Niet getreurd, het is nog steeds mogelijk om een fotowand te maken. De zelfklevende strips van tesa zijn namelijk sterk genoeg om zelfs de grootste lijsten mee op te hangen!

Plakken en prikken

Een andere manier om een fotowand te creëren zonder dat er spijkers aan te pas komen, is door gebruik te maken van washi tape. Dit laat geen vieze plakrestjes achter en kun je makkelijk verwisselen. Durf creatief te zijn! Je kunt ervoor kiezen om alleen de hoekjes vast te plakken of juist een lijstje ter grootte van jouw foto te tapen. Tip: als je meerdere afbeeldingen aan de muur hangt met washi tape, houd de tape zelf dan rustig. Een wand vol foto’s met zwarte of grijze washi tape creëert veel meer rust dan een wand waarbij allerlei kleurtjes en patroontjes de aandacht opeisen.

All-in: fotobehang

Geldt de uitspraak less is more niet voor jou? Overweeg dan eens een fotobehang als alternatief voor je eigen foto’s, zoals een behang van KEK Amsterdam. Uitgestrekte landschappen, een botanische print of juist prints van unieke ornamenten: de keuze is reuze. De prints zijn verkrijgbaar in muurstickers, posters en zelfs op hout. De ultieme sfeermakers voor een gedurfd interieur!

Op de plank

Als je het leuk vindt om de compositie van je fotowand om te kunnen gooien, is een wandplank, schouw of kastje ideaal. Op deze oppervlakken kun je jouw foto’s neerzetten en veranderen hoe jij wilt, maar ook laten overlappen. Kies er bijvoorbeeld voor om meerdere planken boven elkaar te hangen en er niet alleen fotolijstjes op te zetten, maar ook plantjes en kaarsen. Bij een wandplank is het wel handig als deze een opstaande rand heeft. Op deze manier kunnen de lijsten er niet afschuiven, zoals op deze WOOOD fotolijst wandplank.

Vertel een verhaal met een fotoserie

Waarom zou je maar één foto kiezen als je een hele serie kunt maken? Bij een verjaardag of bruiloft worden vaak veel foto’s gemaakt, waardoor het lastig kan zijn om te kiezen welke je in de spotlight wilt zetten. Kies meerdere foto’s van een gebeurtenis en vertel met die foto’s een verhaal. Lijst ze in in een mooie fotolijst, et voilà!