5 tips om raamdecoratie te kiezen voor je nieuwbouwhuis

  • 17 juni 2023
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Een verhuizing kost veel tijd en er moeten veel keuzes gemaakt worden voor materialen en het interieur. Het kiezen van raamdecoratie is daar één van. Waar moet je bij een nieuwbouwhuis specifiek op letten? In deze blog vertellen we er alles over.

Denk na over lichtinval en akoestiek

Een nieuwbouwhuis is een schoon canvas waar nog van alles mee kan, maar waar ook over extra dingen nagedacht moet worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de lichtinval? Bekijk bij het kiezen van raamdecoratie goed aan welke kant het raam zich bevindt. Een raam op het noorden zorgt voor minder licht in je huis dan een raam op het zuiden en dat heeft een belangrijke uitwerking op het effect van de raambekleding. Voor een raam op het zuiden is zonwerende raambekleding een goede optie. Heb je een raam op het noorden? Overweeg dan om licht doorlatende gordijnen op te hangen, zodat er genoeg lichtinval vanuit die kant van het huis komt.

Daarnaast zal de akoestiek in een nieuwbouwhuis in het begin nog niet optimaal zijn. Naarmate je langer in het huis woont en de inboedel zich uitbreidt met stoffen items als vloerkleden en grote meubels zal dit in huis ook verbeteren. Maar wist je dat raambekleding hier ook een grote bijdrage aan levert? Vooral (rol)gordijnen, verticale jaloezieën en onze Duette® Shades hebben een goede geluidsabsorptie en helpen tegen het galmen.

Aluminium Horizontale Jaloezieën en bamboe Horizontale Jaloezieën van Luxaflex®

Neem het mee in de stijl van je interieur

Stel het kiezen van raamdecoratie niet uit tot het laatste moment en neem het vanaf het begin van je stylingproces mee. Het is namelijk een belangrijker onderdeel van je interieur dan je denkt. Het bepaalt de sfeer binnenshuis, maar draagt ook bij aan het woongemak en de uitstraling van je interieur. Zorg dus dat raambekleding één is met de rest van de ruimte en kies niet automatisch voor een basiskleur als antraciet of taupe, maar durf te kiezen voor een tint die echt matcht bij je kleurenpalet. Combineer tot slot verschillende soorten raambekleding zodat er gelaagdheid ontstaat, ook wel layering genoemd. Denk bijvoorbeeld aan horizontale jaloezieën, die zorgen voor privacy, in combinatie met gordijnen, die een fijne sfeer in de ruimte creëren.

Benieuwd naar meer praktische stijl-tips? Bekijk dan deze video van interieurontwerpster Souraya Hassan van Binti Home.

Let op kozijnen

De kans is groot dat je nieuwbouwhuis aluminium of kunststof kozijnen heeft, wat van groot belang is bij de keuze voor jouw raamdecoratie. In aluminium en kunststof kozijnen kun en mag je vaak niet boren en schroeven. Voor deze ramen zijn oplossingen als FrameFix™ en TruFit™ ideaal in combinatie met plisségordijnen, Duette® Shades en horizontale jaloezieën.

Gordijnen, LightLine® Rolgordijnen en Duette® Shades van Luxaflex®

Vergeet de kleinere ruimtes en het exterieur niet

Logischerwijs kijken de meeste mensen eerst naar raamdecoratie voor de woonkamer en slaapkamers, maar vergeet ruimtes als een keuken en badkamer ook niet. Juist in deze ruimtes is het belangrijk dat de raambekleding bestendig is tegen vocht en vlekken. Onze LightLine® Rolgordijnen zijn hiervoor erg geschikt.

Nieuwbouwwoningen zijn vaak erg goed geïsoleerd. Dat heeft veel voordelen, maar ook zo zijn nadelen. In de winter hoef je minder te stoken, maar in de zomer kan de hitte moeilijk ontsnappen. Buitenzonwering, zoals screens en rolluiken, helpen bij het weerkaatsen van het zonlicht zodat het ’s zomers niet zo warm wordt in huis.

LightLine® Rolgordijnen en screens van Luxaflex®

Maak je huis nog duurzamer en slimmer

Nieuwbouwhuizen worden vaak voorzien van goede isolatie en zijn daarmee vaak een stuk milieuvriendelijker dan oudere huizen. Wil je deze duurzame trend verder doorzetten? Denk dan ook aan duurzame raambekleding die op een milieuvriendelijke manier geproduceerd is, zoals Greenscreen SeaTex®, Cradle to Cradle, FSC® keurmerken en Re-Life stoffen.

Om je woning nog energiezuiniger te maken, kun je Luxaflex® raamdecoratie laten leveren met PowerView® Automation: een draadloos smarthome-systeem waarmee je alle raamdecoratie bedient via een Pebble® afstandsbediening, spraakbesturing, Bluetooth of de gebruiksvriendelijke app. Sluit de gordijnen via de app wanneer je niet thuis bent, maar merkt dat de temperatuur daalt en je in een warme woonkamer wil thuiskomen. Of sluit PowerView® Automation aan op je slimme thermostaat om je rolgordijnen automatisch te laten sluiten wanneer de temperatuur onder een bepaalde graad zakt. Handig en comfortabel!