De woontrends van 2023 volgens Luxaflex®

  • 7 december 2022
  • Eline van Dijk
  • Trends

We bezochten beurzen en trendwatchers, lazen de bladen, deden inspiratie op in mode- en interieurwinkels en verzamelden zo de beste woontrends voor 2023. Natuurlijk hebben we bij iedere trend ook passende suggesties voor raambekleding.

1. Comfortabel, warm en knus

Buiten is het al hectisch genoeg. Meningen, feiten, fake en echt nieuws: het kan allemaal niet hard genoeg verkondigd worden. Het huis is daarom de veilige plek, waar naast rust ook comfort en duurzaamheid centraal staan. Woonbranche-vereniging InRetail heeft deze trend ‘Sustainable Hedonism’ gedoopt.

Moodboard Sustainable Hedonism © Inretail Moodboard Sustainable Hedonism © Inretail

Kort gezegd een luxueuze, maar rustige binnenruimte, waarbij het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren centraal staat. Bruintinten hebben de overhand, daarnaast spelen de vergrijsde pasteltinten een belangrijke rol voor accessoires. In dit interieur worden zowel organische als strakke vormen gebruikt. De vormen zijn elegant, kwalitatief en overwegend afgerond.

Natuurlijk denk je bij deze trend al gauw aan Houten Jaloezieën. Luxaflex® biedt houten jaloezieën uit duurzame bronnen met het FSC®-keurmerk, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor jouw woning en de natuur. Ook Shutters passen prima bij deze woontrend. Het hout van de shutters wordt op een speciale manier gezaagd, waardoor kwalitatieve hoogwaardige shutters met stabiele lamellen gegarandeerd worden. De houtsoorten die hiervoor gebruikt worden ondergaan een drogingsproces van ongeveer zes maanden om te zorgen dat ze vorm- en krimpvast worden en bv. luchtvochtigheid in een huiselijke omgeving aan kunnen. Ook zijn Luxaflex® Shutters voorzien van uv-remmers, zodat de kleur minder snel vervaagt.

Extra luxe en comfort? Kies dan voor de nieuwste trend op het gebied van raambekleding: Layering, oftewel het combineren van jaloezieën en gordijnen in een gelaagde stijl. De interieurtrend is populair, omdat het combineren van de twee soorten raambekleding in een gelaagde stijl rust en warmte, maar ook extra diepte en dimensie toevoegt aan de ruimte. Hierdoor ontstaan er vele extra mogelijkheden op het gebied van flexibele licht- en privacy controle en creëer je een extra warme wolk!

Luxaflex® Shutters Luxaflex® Shutters

2. Tweede kans, eerste keus

Ook in 2023 speelt duurzaamheid een hele grote rol. Dat uit zich door het kiezen van kwalitatief hoogwaardige producten maar ook de behoefte aan een functionele woonruimte en ademruimte.

Mensen kopen liever geen massaproducten meer, maar zoeken naar duurzame unieke items, design klassiekers en spullen met een verhaal. Vintage, kringloop, antiek, tweede kans? Geef het een label, maar hergebruik is here to stay… en gelukkig maar. Daardoor wordt kwaliteit belangrijk, interieurartikelen moeten meerdere levensfases mee kunnen gaan. In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd is vintage niet perse goedkoop in de aanschaf, alhoewel er bij met name kringloopwinkels nog wel eens pareltjes te vinden zijn. Maar in het algemeen geldt: goedkoop is duurkoop. Geen probleem: als je jaren met een item doet is het uiteindelijk beter voor milieu en portemonnee.

Interieur meisjeskamer, architect: J. Castens © Het Nieuwe Instituut / Wikimedia Commons Interieur meisjeskamer, architect: J. Castens © Het Nieuwe Instituut / Wikimedia Commons

Ander, veel gehoord, misverstand: vintage hoeft niet perse van “ grote ontwerpers” te zijn. Ook industrieel is er in de jaren ’60 tot ‘ 90 van de vorige eeuw veel moois geproduceerd, dat nu opduikt bij boedelveilingen en in kringloop winkels.

De raambekleding bij deze trend is een echte design klassieker: de Luxaflex® Horizontale aluminium jaloezie. De originele Luxaflex® aluminium jaloezieën, zijn leverbaar in vijf lamelbreedtes, 16, 25, 35, 50 en 70 mm. Fun fact: al sinds de jaren 70 produceert Luxaflex® deze jaloezieën van gerecycled aluminium, met tot wel 98% gerecycled materiaal. Daarom heeft deze productgroep het Cradle to Cradle Certified™ label op Bronze-niveau, wat betekent dat de gebruikte componenten en coatings geen stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens of milieu. Dit certificaat omvat ook het verantwoord omgaan met water en energie, met respect voor mens en planeet.

Luxaflex® Horizontale Jaloezieën Luxaflex® Horizontale Jaloezieën

3. Natuurlijk – linnen binnen

Deze woontrend combineert het ‘knusse’ van woontrend een , met het duurzame van woontrend twee. Zachte, natuurlijke materialen zoals riet, bamboe, linnen, jute en katoen. Vaak wordt deze woontrend aangeduid als ‘Scandinavisch’, omdat lichte tinten en natuurlijke materialen in die contreien veel worden toegepast.

Neutrale kleuren voeren in dit interieur de boventoon, zoals lichtgrijs, een pastelkleur of een lichte bruintint. Wil je graag wat meer kleur gebruiken? Kies dan voor maximaal twee statementkleuren en hou de rest licht. En: in dit interieur is (blank vuren- of grenen)- hout onmisbaar.

Scandinavische interieurs spatten eruit door eenvoud en rust. Sierlijke details of romantische patronen zie je niet snel in een woonkamer in Scandinavische dan wel natuurlijke stijl. Decoratie in het algemeen is beperkt tot een paar stijlvolle (kunst) items.

Omdat het een groot deel van het jaar zo donker is in de Scandinavische landen, is natuurlijk licht een belangrijk onderdeel van het interieur. Men geeft daarbij de voorkeur aan grote ramen en lichte, zonlicht-doorlatende raambekleding, zonder fratsen en kiest voor eenvoudige raambekleding, bv. vouw- of rolgordijnen, met een natuurlijke stof of een stof van hergebruikte materialen. In onze rolgordijncollectie vindt je een aantal prachtige stoffen met he Re-Life label. Deze weefsels zijn gemaakt met gerecycled polyester van PET-flessen en zijn verkrijgbaar in een prachtige reeks kleuren.

Luxaflex® Rolgordijnen Luxaflex® Rolgordijnen

Ook een goede keuze: de prachtige transparantie van Slhouette® Shades, ook verkrijgbaar in linnen look.

Luxaflex® Silhouette® Shades – Foto met dank aan Luxaflex Scandinavia Luxaflex® Silhouette® Shades – Foto met dank aan Luxaflex Scandinavia

4. Techno trance

Gemak dient de mens. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een smart home niet perse voor jonge gadget freaks, maar zorgt het ervoor dat ouderen langer thuis kunnen wonen en het leven voor iedereen comfortabeler en functioneler kan worden.

De meest bekende optie in een smart home is slimme verlichting. Deze is te dimmen, op tijd in te stellen en reageert op beweging, zodat je de indruk kunt wekken dat er iemand thuis is, ook als je zelf niet thuis bent. Je verlichting kan zich qua kleur en warmte aanpassen aan je stemming, de muziek van het moment of je (gemeten) bioritme.

Met een slimme thermostaat, zoals bijvoorbeeld Toon®, kun je (natuurlijk) automatisch en op afstand je verwarming regelen via een app. Stel je weekprogramma in en pas deze aan vanaf iedere locatie, zodat je huis lekker warm is wanneer jij dat wilt. Ook als je weekritme varieert, omdat je bijvoorbeeld deels thuiswerkt is dit mogelijk. Ook kun je de verwarming nog even uit laten als je later thuis bent dan verwacht en voorkom je onnodig stoken.

Luxaflex® Gordijnen aangedreven met PowerView® Automation Luxaflex® Gordijnen aangedreven met PowerView® Automation

Een andere slimme, veilige innovatie voor in huis is ons automatische bedieningssysteem voor je raambekleding: PowerView® Automation. Hiermee kun je met je smartphone, tablet of met de Pebble®-afstandsbediening je raambekleding bedienen en aanpassen op licht- en privacybehoefte. Dit kan op elk gewenst moment van de dag en vanaf iedere locatie – zelfs in het buitenland! Via bepaalde protocollen (bv. IFTTT) kan je je slimme verlichting, raambekleding en thermostaat samen laten werken en maak je je huis een comfortabele, energiezuinige en veilige haven.

Moodboard Layerd Spaces © Inretail Moodboard Layerd Spaces © Inretail

5. Minimalistisch functioneel

InRetail noemt het ‘Layerd Spaces’, het huis waar plaats, tijd, functie en realiteit door elkaar lopen.

Je bureau is na de meeting weer je keukentafel, pub quizzen met je vrienden doe je de ene keer in de kroeg en de andere keer online, je slaapkamer is ook je fitnessplek en er steeds minder verschil tussen de echte en de onlinewereld. Dit geeft mensen de mogelijkheid om meer dimensies toe te voegen aan hun leven. (Tijdelijk) leven en werken in bv. Zuid-Spanje? Kan, meer dan een laptop, een telefoon en een paar slim ingerichte vierkante meter heb je niet nodig. En soms heb je die keuze niet.. want probeer maar eens (betaalbare) woonruimte te vinden in de grote stad. Alle ‘ Tiny House’ tips die je leest gelden net zo goed voor een kamer van 30m2 in de binnenstad:

  • Hou het opgeruimd en overzichtelijk
  • Kies voor lichte tinten en laat zoveel mogelijk licht binnen
  • Multifunctionele meubelen zijn je redding
  • Denk creatief en in oplossingen

De ultieme raambekleding bij deze trend: Duette® Shades (eventueel in een dag en nacht uitvoering): warmte- en geluid isolerend, verduisterend mogelijk voor een goede nachtrust, keuze uit meer dan 300 stoffen en geschikt voor speciale ramen (zoals dakramen, draai-/kiepramen en dergelijke).

Luxaflex® Duette® Shades 64 mm Luxaflex® Duette® Shades 64 mm