Tips voor het inrichten van een kleine tuin

  • 12 april 2024
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Het zonnetje schijnt weer! Tijd om te genieten in de tuin. Ook in een kleine tuin kan het heerlijk vertoeven zijn. Wij delen 5 ideeën waarmee jij jouw kleine tuin zo efficiënt en gezellig mogelijk inricht.

Een kleine tuin inrichten

Met deze zonnige dagen is er niks lekkerder dan het leven van binnen naar buiten halen. Veel mensen doen dit ‘s ochtends met een koffietje in de tuin of door ’s avonds lekker buiten te eten. Heb jij geen grote tuin, bijvoorbeeld omdat je in een stadscentrum woont? Of heb je alleen een balkon? Lees dan snel verder, want wij laten je zien hoe je, ook van een kleinere buitenruimte, een gezellige zomerse plek maakt.

Tip 1: Accentueer de diepte of breedte van je tuin

Kleine achtertuinen zijn vaak smal of niet zo heel diep. Dus hoe krijg je diepte in een kleine tuin? Alhoewel er natuurlijk geen ruimte bijkomt, kan je de tuin wel groter doen lijken door te spelen met het beeld van de tuin. De manier waarop je de tuin bestraat of hoe je lange planken in de tuin legt, heeft namelijk een groot effect op de ruimtelijkheid van de tuin. Zo creëer je extra ruimte door rechthoekige tegels in de breedte te leggen en benadruk je de lengte van de tuin met planken die in de lengte liggen.

Markiezen van Luxaflex® Markiezen van Luxaflex®

Tip 2: Tuinier de hoogte in

Niet elke tuin heeft ruimte voor een uitgebreid bloemenbed, een moestuin en vaste plantenbakken. Als je daarom niet in de breedte kan werken, kan de tuinliefhebber ook de hoogte in door verticaal te tuinieren. In een verticale tuin groeien planten omhoog via de muur, schutting of plantenwand. Op deze manier haal je toch groen in de tuin, zonder dat dit ten koste gaat van de vierkante meters. Populaire klimmers zijn klimplanten, zoals clematis of klimroos, blauweregen of bijvoorbeeld een druiventak.

Zonnescherm Smart choice NXT van Luxaflex® Zonnescherm Smart choice NXT van Luxaflex®

Tip 3: Kies de juiste buitenzonwering

Een zonnige tuin is fijn, maar het is ook wel handig om een plekje te hebben waar je even in de schaduw kunt afkoelen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een parasol of pergola, in een kleine tuin is een zonnescherm voor buiten ook heel geschikt. Vaak zijn standaard zonneschermen te groot van formaat, waardoor deze veel ruimte innemen. Een op maat gemaakt zonnescherm geeft sfeer en biedt zowel binnen als op het terras zonwering. Hiermee creëer je schaduw én gezelligheid.

Grenst jouw woonkamer of thuiskantoor aan de tuin? Dan is het ook belangrijk dat je overdag geen last hebt van het licht dat naar binnenkomt. Voor mensen met een kleine tuin zijn de screens dan een goede optie! Screens op maat zijn verticale zonfilters die aan de buitenkant van het huis worden gemonteerd. Bij daglicht bieden screens zicht naar buiten, terwijl de zon geweerd wordt. Ideaal voor een thuiskantoor, waar hinderlijk licht en nieuwsgierige blikken van buiten geweerd moeten worden. Omdat het hier om vlak hangende zonwering gaat, nemen de screens aan de buitenkant van je woning nauwelijks plek in.

Ontdek onze terraszonwering

Vraag hier de digitale brochure aan.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Bedankt voor je aanvraag!

Houd je mailbox in de gaten

Tip 4: Kies de juiste kleuren in de tuin

Voor een tuin geldt eigenlijk hetzelfde als voor een huis: je kan de tuin ruimtelijker doen aanvoelen door gebruik te maken van neutrale kleuren. Welke planten zijn er dan geschikt voor een kleine tuin? In het geval van een tuin zijn planten met veel groene bladeren, struiken en kleine bloemen in kleuren die niet te veel de aandacht vragen, zoals wit of lichtroze, heel geschikt. Minder fan van groen in de tuin? Denk hierbij dan aan tegels in neutrale kleuren, zoals zand of beton en een witte of lichtgrijze schutting.

Sfeerbeeld en zonnescherm Smart choice NXT van Luxaflex®

Tip 5: Bomen in de tuin

Goed nieuws voor bomenliefhebbers: ook in een kleine tuin is er plek voor bomen. Niet elke boom is echter geschikt om te planten. Het is bij het kiezen van bomen voor een kleine tuin belangrijk rekening te houden met hoe breed en hoe hoog de boom kan groeien. Bomen die goed groeien in kleine tuinen zijn bijvoorbeeld de varianten van de Acer campestre.