Van tapijt tot gordijn: zo bespaar jij honderden euro’s met je interieur

  • Sophie de Keijzer
  • Tips

De gasprijs rijst de pan uit en dus is het belangrijker dan ooit om te besparen. Wist je bijvoorbeeld dat je met isolerende raambekleding honderden euro’s kan besparen op je energierekening?

Bespaartip 1: Voetjes van de vloer

Tegels of houten vloeren warmer laten aanvoelen hoeft niet per se met vloerverwarming, maar kan al gemakkelijk met een groot, hoogpolig kleed. Dit isoleert je huis een beetje meer, omdat de warmte niet verloren gaat door de vloer. Bovendien creëer je met een stijlvol kleed meteen een warme sfeer in huis; win-win!

Roze Duette® Shades woonkamer - Roze Duette® Shades en kleed

Bespaartip 2: Winterklaar met isolerende raambekleding

Richelle den Hartog, interieurarchitect bij Luxaflex Nederland vertelt: “Tot 50 procent van de verwarmingsenergie van een huis kan via de ramen ontsnappen, zelfs met dubbel glas. Investeren in de juiste raambekleding levert dus veel op. Wist je dat je met de juiste energiebesparende raambekleding in een vrijstaand huis al snel minimaal 300 euro per jaar kunt besparen**? Denk aan isolerende gordijnen. Gordijnstof wordt warmer dan glas waardoor het minder tocht. Ook Duette® Shades, ofwel dubbele plisségordijnen, isoleren goed. Deze hebben stilstaande luchtlagen in de cellen, waardoor er een soort isolatiedeken ontstaat en de kamertemperatuur gereguleerd wordt. De variant met (aluminium) gecoate binnencellen (Duette® Architella® Shades) gaat zelfs tot een A++ energielabel***.”

Duette® Shades - Duette® Architella Shades

Bespaartip 3: Houd de radiatoren vrij

Als de verwarming in huis aan staat, is het belangrijk dat de warmte goed wordt verspreid. Zorg er dus voor dat de radiatoren niet zijn geblokkeerd door gordijnen, meubels of planten. Houd daarnaast je raamdecoratie overdag open, want zonlicht is een natuurlijke gratis verwarmer. Sluit ’s avonds de raamdecoratie om zo de warmte vast te houden. Ben je niet thuis? Geen probleem. Veel raambekleding kan gekoppeld worden aan een slim bedieningssysteem, zoals PowerView® Automation, en vervolgens verbonden worden met een slimme thermostaat. Zo kun je instellen dat de verwarming uit gaat en de raamdecoratie sluit als de thermostaat een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Handig!

Duette® Shades met print

Bespaartip 4: Gezellige accessoires tegen de kou

Zonder veel te investeren, kun je ook een hoop doen om de kou buiten te houden. Kleed je vensterbank aan met grote vazen en planten. Hierdoor bedek je delen van het raam, wat niet alleen voor een deel de kou tegenhoudt, maar er ook nog eens gezellig uitziet. Letterlijk en figuurlijk een warm gevoel in huis? Steek kaarsen aan en verwarm jezelf in plaats van de hele ruimte met bijvoorbeeld een warme pittenzak, fleece plaid of warmtekussen.

Sfeerbeeld van Luxaflex® en Vouwgordijnen en Gordijnen van Luxaflex®

Bespaartip 5: Laagjes, laagjes, laagjes

De nieuwste interieurtrend is layering, waarbij diverse raambekleding met elkaar gecombineerd wordt. Gordijnen zijn bijvoorbeeld goed te combineren met andere raamdecoratie, zoals vouwgordijnen in dezelfde stof, wat de isolatie nog meer versterkt. Richelle den Hartog tipt: “Combineer ton-sur-ton of contrasterende kleuren en patronen om een unieke look te creëren. Zo zijn er stoffen die bestaan uit verfijnd linnen, luxueus fluweel en op de natuur geïnspireerde structuren en patronen.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze collecties? Bekijk dan onze productpagina of bezoek een van onze dealers.

*Bron: Business Insider

**Bron: Milieucentraal , bedrag afhankelijk van contract

***Volgens EN14501