Zo houd je jouw huis koel tijdens de zomerdagen

  • 31 mei 2023
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Eindelijk zomer! Tijd om te genieten van het lekkere weer: buiten én binnen. Een (te) warm huis is echter niet comfortabel. In deze blog delen we slimme én gemakkelijke manieren om de hitte buiten de deur te houden, zonder airco. Comfortabel en groen.

Houd ramen en deuren gesloten

Het voelt misschien een beetje gek, omdat je hartje zomer juist behoefte hebt aan frisse lucht. Toch is het beter om op een warme dag de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Als deze namelijk dicht blijven, heeft de warme lucht van buiten geen kans om binnen te komen. Zet ’s avonds, wanneer de buitentemperatuur is afgekoeld, de ramen en deuren juist zoveel mogelijk tegen elkaar open. Hierdoor waait alle warme lucht die toch binnen is gekomen, lekker door.

Beeld: Bruine Fiora Grande van Luxaflex® en sfeerbeeld van Luxaflex®

Trek de stekker eruit

Apparatuur waarvan de stekker in het stopcontact zit, geleidt stroom en produceert daarom warmte. Ook als deze dus niet in gebruik is. Mocht het kwik binnenshuis stijgen tot boven de 23 graden, is het daarom verstandig om de apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Probeer ook apparaten die veel warmte afgeven zoveel mogelijk uit te laten, zoals lampen, kaarsen en het fornuis. Extra fijn: dit scheelt ook veel "sluipstroom" dus is nog goed voor je portemonnee ook.

Rol de luiken omlaag

Geef hitte geen kans om binnen te komen. Rolluiken zijn hiervoor een goede oplossing, net als buitenjaloezieën. Rolluiken zorgen namelijk voor totale afsluiting, waardoor de zon niet naar binnen kan schijnen.

Wil je niet volledig in het donker zitten? Dan zijn de onze buitenjaloezieën een koele optie. Doordat je bij de buitenjaloezieën de lamellen kunt tuimelen, bepaal je zelf hoeveel licht er naar binnen komt. Ze zijn dan ook energiebesparend, omdat de airco of verwarming minder snel aan hoeft.

Beeld: Zwarte horizontale jaloezieën van Luxaflex® en sfeerbeeld van Luxaflex®

Kies voor een groene tuin

Nog een tip: creëer schaduw door het groener maken van de tuin. Laat een klimplant langs de buitenmuur van je woning groeien. Door muren uit de zon te houden en het isolerende effect kan een klimop de maximale temperatuur van het huis drastisch reduceren. Of plant een boom ten zuiden of zuidwesten van je huis. Zo blokkeer je de zon en creëer je schaduw.

Kies de juiste raambekleding

Tot slot is ook de raambekleding voor binnen belangrijk. Duette® Shades houden niet alleen het zonlicht tegen, maar hebben ook een ‘dubbele’ structuur, waar lucht in zit welke warmte tegen kan houden. Hierdoor zijn ze extra geschikt om het huis koel te houden. Daarnaast zijn verduisterende gordijnen een goede optie, het liefst in een lichte kleur. De lichte kleur stoot de warmte die binnenkomt namelijk af, wat voor een koele ruimte zorgt.

Laat de zomer maar komen!

Beeld: Duette® Shades  met de Top-Down Bottom Up optie, voor pefecte lichtbeheersing en isolatie Beeld: Duette® Shades met de Top-Down Bottom Up optie, voor pefecte lichtbeheersing en isolatie