Upcycling: geef oude spullen een nieuw leven

Wat doe je dan met spullen die niet meer in het nieuwe interieur passen? Weggooien? Nee, natuurlijk niet! Een veel betere, en vooral duurzamere, oplossing is het upcyclen van je oude spullen

Upcycling: geef oude spullen een nieuw leven

Tijdens de eerste lockdown begon heel Nederland massaal in en om het huis te klussen. Hele kamers werden verbouwd of er werd een nieuw interieur aangeschaft. Maar wat doe je dan met spullen die niet meer in het nieuwe interieur passen? Weggooien? Nee, natuurlijk niet! Een veel betere, en vooral duurzamere, oplossing is het upcyclen van je oude spullen. Upcyclen is het op een creatieve manier opknappen van een product zodat je het weer opnieuw kunt gebruiken. Zo steek je spullen die je anders misschien had weggegooid in een nieuw jasje en krijgen ze een tweede leven. Wij delen een aantal voorbeelden waarmee iedereen zo mee aan de slag kan.

Oud servies

Passen de oude kopjes, schoteltjes en theepot niet meer bij de nieuwe keuken? Niet weggooien! Met een beetje lijm en eventueel een spuitbus maak je van jouw oude servies prachtige kandelaars. Lijm bijvoorbeeld een oud koffiekopje tussen twee schoteltjes met een stompkaars erop en klaar is je kandelaar. Maak de kandelaar zo hoog als je wil door meer verschillende stukken servies te gebruiken. Is het servies niet helemaal meer de kleur van je nieuwe interieur? Gebruik een spuitbus om de kleur van je nieuwe kandelaar te matchen met de raamdecoratie in de keuken of de kussens op de bank. Meer inspiratie haal je uit de DIY-tips op Woonruimtelijk.nl.

Sfeerbeeld Luxaflex®

Lege schoonmaakflessen

Heb jij een aantal lege flessen over? Met een leuk kleurtje tover je deze saaie oude flessen om tot prachtige fleurige vazen die perfect passen in jouw nieuwe interieur. Kies bijvoorbeeld voor een kleurrijke matte kleur waardoor de flessen een porselein-look krijgen. Is een vaas niet helemaal jouw ding? Geen probleem: verf de dop mee, prik er een aantal gaatjes in en jouw gieter is klaar voor gebruik. Kijk voor meer tips en een uitgebreide uitleg op Happymondayblog.nl.

Meer tips op Happy Monday Blog

Conservenblikken

Ook conservenblikken hoef je niet weg te gooien. De plantjes in de tuin of in de vensterbank kunnen zich hier prima in thuis voelen. Je hoeft enkel het etiket te verwijderen en de bus in jouw gewenste kleur te spuiten. Zet er bijvoorbeeld jouw eigen kruidenplantjes in. Zo heb je op een duurzame manier een voorraad kruiden én een mooi potje om ze in te zetten. Maar niet alleen conservenblikken doen het goed, ook lege wijn- en olijfolieflessen zijn zonder etiket een mooie manier om jouw favoriete bloemen te laten zien.

Zelfgemaakte borrelplanken

We begrijpen dat niet iedereen zomaar een stuk keukenblad heeft liggen waar je niks meer mee doet, maar deze upcycle-tip kan eigenlijk met elk stuk hout wat je over hebt. Zaag het stuk hout in elke gewenste vorm of formaat. Zorg daarna dat je alles goed geschuurd hebt zodat je straks geen last meer hebt van ongewenste splinters. Extra leuk is om met krijtbordverf een kleine strook van je borrelplank te verven zoals de woonboX leuk laat zien. Zo krijg je nooit meer vragen wat er precies op de plank ligt en het staat natuurlijk heel leuk.

Oude gordijnen

Met deze laatste tip kun je zelfs jouw oude raamdecoratie upcyclen. Heb jij pasgeleden jouw oude exemplaren vervangen voor mooie nieuwe gordijnen? De oude gordijnen hoef je niet weg te gooien. Aangezien gordijnstof vaak heel stevig en slijtvast is, kun je de stof voor veel dingen gebruiken. Naai er bijvoorbeeld nieuwe kussenslopen van of geef de oude stoelbekleding een nieuw jasje.