Zo maak jij van je huis een smart home

Gemakt dient de mens, vind je niet? Een smart home is vandaag de dag dan ook erg populair. Van automatische verlichting tot bestuurbare raambekleding en een digitale deurbel; heb jij al slimme producten in huis?

Hoe heerlijk is het als je vanaf de bank je verlichting, thermostaat of raambekleding kan bedienen? Anno 2020 is dit niets nieuws en is de term smart home een bekend begrip geworden. Hierbij zijn in huis verschillende handige apparaten en voorzieningen aanwezig die je slim kunt bedienen vanaf bijvoorbeeld je smartphone of met je stem. Lees in deze blog hoe jij jouw huis met een paar slimme producten future proof maakt.

Wat is een smart home?

Gemak dient de mens gaat bij een smart home perfect op. In een smart home worden apparaten namelijk aangestuurd via wifi vanuit huis, ongeacht de kamer waar je je op dat moment in bevindt. Zelfs als jij niet thuis bent, kun je per apparaat voor bepaalde tijdsschema’s zorgen of vanaf je vakantiebestemming je huisapparaten bedienen. Een belangrijk onderdeel van het netwerk van apparaten is een smart home hub: een apparaat dat ervoor zorgt dat je alle apparatuur kunt bedienen met smartphone, computer of tablet. Het doel van een smart home is dus gemak, maar wist je dat je er ook geld, tijd én energie mee kunt besparen? Win-win!

Slimme stekkers

Om te bekijken of een smart home iets voor jou is, kun je het beste beginnen in een ruimte waar je het meeste tijd besteedt, zoals de woonkamer. Begin klein met bijvoorbeeld een slimme stekker in het stopcontact achter de bank, waaraan een staande lamp is aangesloten. Met zo’n slimme stekker kun je tijdschema's instellen. Je bepaalt dan van tevoren op welke momenten een apparaat in- of uitschakelt. Ook kun je timerfuncties installeren waarmee brandgevaarlijke apparaten automatisch uitschakelen na een bepaalde tijd. Op deze manier is een slimme stekker niet alleen gemakkelijk, maar ook veilig. Toch houdt het niet op bij veiligheid, want met een slimme stekker kun je ook flink geld besparen op je jaarlijkse energierekening, doordat je apparaten naar wens kunt uitschakelen en de controle houdt op je energieverbruik. Goed voor je huis, maar ook voor je portemonnee dus.

Verlichting op afstand bedienen

Iets wat niet in een slim huis mag ontbreken, is slimme verlichting. Maak het jezelf lekker gemakkelijk door in te stellen hoe fel een specifieke lamp in huis moet branden. Of stel in wanneer een bepaalde lamp in de avond aan gaat; een handige optie om te gebruiken als je voor langere tijd van huis bent en potentiële inbrekers het idee wilt geven dat er in je huis geleefd wordt. Een voorbeeld van een goede slimme lamp en stekker is de Philips Hue.

Op afstand praten met de postbode

Handige tip voor de winter: schaf een slimme deurbel aan. Natuurlijk werkt de klassieke deurbel prima, maar wist je dat de slimme deurbel met je kan communiceren door een berichtje op je smartphone of door je slimme speaker? Je hoeft hiervoor niet eens thuis te zijn; verbind simpelweg je deurbel met je smartphone en videobel met de persoon bij je voordeur. Staat de postbode voor een dichte deur? Dan kun je hem dus laten weten dat hij het pakketje bij de buren kan afleveren. Handig! Bekende, slimme deurbellen zijn de Nest Hello van Google en Ring van Amazon.

Raambekleding automatisch openen

Droom je ervan om de gordijnen automatisch te laten openen als je wakker wordt en automatisch weer te laten sluiten zodra je naar bed gaat? Ook hiervoor is een slimme oplossing beschikbaar: PowerView® Automation, een draadloos en kindvriendelijk systeem waarmee je alle raambekleding bedient via een Pebble® Remote of een app. Veel soorten raambekleding zijn hiervoor geschikt. Denk aan onze Plissé Shades en Verticale Jaloezieën, maar ook onze Duette® Shades en Rolgordijnen. PowerView® Automation is bovendien aan te sluiten op verschillende smart home systemen, zoals Google Assistant, Apple Homekit en Amazon Alexa. Net als slimme verlichting is het automatisch bedienen van je raambekleding een goede manier om inbrekers te weren als jij van huis bent. Waar wacht je nog op?