Vervolg reisverslag: bevallen met… Luxaflex

Silvia Jagtenberg

Silvia Jagtenberg, Projectcoördinator PR, Communicatie & Media

 Luxaflex Nederland en Cordaid werken samen in Malawi om malaria te voorkomen. Wij plaatsen horren tegen de malariamug in gezondheidscentra en kraamklinieken. Dat is nodig, want malaria eist per jaar ongeveer 438.000 levens, waarvan het merendeel kinderen. Elke minuut bezwijkt er ergens ter wereld een kind aan malaria. En dat terwijl de ziekte inmiddels te behandelen en -nog beter- te voorkomen is. Daarnaast leveren we financiële steun aan scholen in Malawi, zodat kinderen goed onderwijs kunnen krijgen.

Silvia Jagtenberg, Projectcoördinator PR, Communicatie & Media van Luxaflex Nederland had het voorrecht om voor de vierde keer op rij mee te gaan op deze bijzondere missie. Zo mocht ze bijvoorbeeld ook bij een bevalling zijn in een van de ziekenhuizen. Een bijzondere ervaring die inspiratie biedt -TLC maakt er zelfs het programma ‘Bevallen met…’ over. Silvia schreef een blog.  

Luxaflex-guardians
We wachten in een kleine kraamkliniek in het dorpje Malingunde in Malawi. Eerst moet er nog iemand bevallen, daarna kunnen we de horren plaatsen. “Nursie, nursie!” Dit blijft de dame in de verloskamer maar roepen, terwijl haar weeën in kracht toenemen. In Malawi komen mannen over het algemeen niet mee als een vrouw naar het ziekenhuis gaat om te bevallen. Vaak is er wel een moeder of schoonmoeder en/of een vriendin, een zogenoemde guardian, om voor de patiënt te zorgen. Bijvoorbeeld om eten te koken en te wassen. In dit geval zijn Jacqueline Bal, onze contactpersoon van Cordaid, en ik uitgenodigd om bij de bevalling te zijn.

Risicobevallingen

Verloskundige Elita vertelt ons dat risicobevallingen worden doorgestuurd naar de grotere ziekenhuizen, vanwege het gebrek aan materiaal hier. Bevallingen van hele jonge moeders of juist de wat oudere moeders worden vaak aangemerkt als risicobevalling. Hierbij wordt meestal een keizersnede uitgevoerd om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Het werken in Malingunde bevalt haar, maar ze baalt ervan dat er vaak een tekort is aan materialen. Gelukkig kunnen we met deze missie de kwaliteit van kraamklinieken flink verbeteren, door horren te plaatsen voor de ramen van de verloskamers tegen de malariamug. 

Hallo zonnetje!

De moeder mag gaan persen. En in nog geen vijf minuten is het kindje er. Het is een prachtig meisje. Hallo zonnetje! Het meisje wordt gewogen, ze weegt 3200 gram, en hierna direct in doeken gewikkeld en op een ander bed neergelegd. Ik vraag de moeder of ze haar kindje bij zich wil hebben, maar daar heeft ze op dit moment geen behoefte aan, want ze is uitgeput.

Your name!

Ik houd het kindje vast en blijf dicht bij moeder in de buurt. Ik vraag haar hoe het kindje heet. Ze trekt aan mijn shirt en roept wat naar Elita, die het voor me vertaalt: “Ze wilt dat ze naar jou wordt vernoemd”. Ik kijk haar verbaasd aan: “Is she serious?” Wat een eer dat ik hier bij mag zijn. Dit kleine mensje krijgt mijn naam, omdat ik toevallig hier in Malingunde bij haar geboorte mag zijn en ik wil haar het liefst niet meer loslaten. Wat uniek, wat ongekend mooi om dit mee te maken en dat we écht iets kunnen betekenen voor de vrouwen die hier bevallen.

Share

Twitter Facebook Pin it Email to a friend

Onze producten

Luxaflex® biedt een uitgebreid en compleet assortiment op maat gemaakte raambekleding. Hier vind je een selectie van onze mooiste producten.

Meer over

Vind jouw showroom

Geïnspireerd? Vraag een brochure aan of bezoek een showroom bij jouw dichtstbijzijnde dealer.

Meer over
Kom in onze wereld

Kom in onze wereld

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van alle interieurdesign tips and tricks. Je vindt ons op…

Facebook   Pinterest

Volg ons op het notebook

Meld je aan voor alle laatste nieuwtjes over producten, trends en aanbiedingen van Luxaflex® en ontvang het direct in je inbox.

Eindeloze Mogelijkheden