Project Malawi: we zien dat het werkt

Silvia Jagtenberg

Silvia Jagtenberg, Projectcoördinator PR, Communicatie & Media

Luxaflex Nederland en Cordaid werken samen in Malawi om malaria te voorkomen. Wij plaatsen horren tegen de malariamug in gezondheidscentra en kraamklinieken. Dat is nodig, want malaria eist per jaar ongeveer 438.000 levens, waarvan het merendeel kinderen. Elke minuut bezwijkt er ergens ter wereld een kind aan malaria. En dat terwijl de ziekte inmiddels te behandelen en -nog beter- te voorkomen is. Daarnaast leveren we financiële steun aan scholen in Malawi, zodat kinderen goed onderwijs kunnen krijgen.

Silvia Jagtenberg, projectcoördinator PR, Communicatie & Media van Luxaflex Nederland had het voorrecht om voor de vierde keer op rij mee te gaan op deze bijzondere missie. Zij hield een dagboek bij van haar reis, met deze week een verslag van de laatste dag in Malawi. 

Ongedierte in het ziekenhuis

We komen aan bij de laatste kliniek waar we horren zullen plaatsen, vlakbij Lake Malawi. Juist daar zijn de horren van groot belang, aangezien er veel muggen zijn. Het aanzicht van dit laatste ziekenhuis is erbarmelijk. Behalve horren heeft het ziekenhuis nog veel meer nodig, want de gehele inrichting is verouderd. Het is een triest gezicht. Voordat Luxaflex®-collega Eric en dealer Scott met de montage beginnen, vragen ze onze chauffeur Happy om te komen kijken naar alle insectennesten die voor de ramen zitten. Hij legt uit dat het bijennesten zijn, maar dat ze geen kwaad meer kunnen. Behalve bijen hebben we nog meer dierlijk gezelschap, vooral in de vorm van vleermuizen. De hoeveelheid ongedierte is een van de oorzaken van de viezigheid die we aantreffen. We troosten ons met de gedachte dat het effect van het plaatsen van onze horren in deze kliniek direct merkbaar zal zijn.

Naast dit horrenprogramma, werkt Luxaflex® ook mee aan Cordaids onderwijsprogramma. Op basisscholen moeten leerlingen en leerkrachten het vaak doen met beperkte middelen. Behalve het geven van financiële steun, geven we vandaag een nieuw schoolbord aan deze school. Het basisprincipe van het RBF onderwijsprogramma is het belonen van het onderwijs dat op de scholen gegeven wordt, afhankelijk van de prestaties. De lokale Cordaid-partner Gideon brengt ons in het Mangochi-district naar de Nakundu school, om te laten zien wat hij als trotse coördinator van dit programma doet. De vooraf bepaalde doelen zijn onder andere het bijscholen van leraren, het verhogen van het slagingspercentage van leerlingen en het plaatsen van toiletten voor meisjes.

Inhaalslag voor meisjes

Dat laatste lijkt misschien onbelangrijk, maar in Malawi is het nog steeds zo dat meisjes tijdens hun menstruatie vaak niet naar school komen vanwege de onhygiënische toiletten aldaar. Dankzij het programma is op deze school het percentage vrouwelijke leerlingen en het slagingspercentage toegenomen, terwijl het aantal vroegtijdige schoolverlaters is verminderd. “Drop-outs zijn vaak tienermoeders”, vertelt Sarah Siyaba, woordvoerster van de oudercommissie. “Wij vertellen hen dat na het krijgen van een baby het leven niet stopt. Ze moeten weer terug naar school en een rol spelen in de toekomst.” Zelf heeft Sarah hier ook haar onderwijs genoten en werd ze in 2006 geselecteerd voor de middelbare school. Nu zit ze in verschillende commissies en werkgroepen en is het de beurt aan haar eigen kinderen Wongani en Hamida om naar school te gaan. Wat een mooi vooruitzicht en fijn om te zien dat het programma echt nut heeft.

Adembenemend Malawi

Malawi is adembenemend mooi, zeker in het regenseizoen. Maar onder al deze pracht zitten de vele uitdagingen die iedereen elke dag weer tegenkomt. Ondanks het regenseizoen daalt de waterstand in rivieren, waardoor stroomuitval een dagelijks terugkerend ritueel wordt. Voortgezet onderwijs is zeer schaars, waardoor veel kinderen na de basisschool geen vervolgopleiding kunnen volgen. Kansen op een baan zijn alleen weggelegd voor de lucky few. In ziekenhuizen worden patiënten nog steeds besmet met de gevaarlijke malariamug, en dat terwijl dit juist een plaats moet zijn waar je veilig bent. Luxaflex® heeft inmiddels in 5 ziekenhuizen horren geplaatst om de malariamug te weren. We zijn ongelooflijk dankbaar dat we een kleine bijdrage mochten leveren aan de bescherming van deze mensen die, ondanks al deze uitdagingen, ongekend vriendelijk, dankbaar en trots zijn op hun land.

 

Share

Twitter Facebook Pin it Email to a friend

Onze producten

Luxaflex® biedt een uitgebreid en compleet assortiment op maat gemaakte raambekleding. Hier vind je een selectie van onze mooiste producten.

Meer over

Vind jouw showroom

Geïnspireerd? Vraag een brochure aan of bezoek een showroom bij jouw dichtstbijzijnde dealer.

Meer over
Kom in onze wereld

Kom in onze wereld

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van alle interieurdesign tips and tricks. Je vindt ons op…

Facebook   Pinterest

Volg ons op het notebook

Meld je aan voor alle laatste nieuwtjes over producten, trends en aanbiedingen van Luxaflex® en ontvang het direct in je inbox.

Eindeloze Mogelijkheden