Milaan Design Week: de nieuwste interieurtrends

Tijdens de Salon del Mobile in Milaan lagen de nieuwste interieurtrends voor het oprapen. Hoe zien de nieuwste meubels eruit en welke raambekleding past hierbij? Trendwatcher Monique van der Reijden deelt haar inzichten en geeft je stylingtips.

Milaan Design Week: de nieuwste interieurtrends

De Salon del Mobile, oftewel de Milaan Design week, is jaarlijks het hoogtepunt van wat er gaat komen op interieurgebied. Van minimalisme tot extravagantie en kleurrijk meubilair: de trends liggen er voor het oprapen! Wij hebben op de beurs de leukste en nieuwste stylingtips van dit jaar voor je geselecteerd. Uiteraard dienen dit soort trends puur als inspiratie voor het vormgeven van je eigen smaak. Kies wat bij je past; zo ontstaat een persoonlijke woonstijl waar je jarenlang plezier van hebt.

Zoete toffeekleuren

Lang leve het nieuwe naturelle interieur! De internationale meubelbeurs in Milaan verraste met dit natuurlijke kleurenpalet dat doet denken aan de zoete smaak van butterscotch, karamel en toffee. Deze bruintinten zien we toon-op-toon terug, verwerkt in zachte stoffen, donkere houtsoorten en natuursteen optieken. In combinatie met ronde vormen ontstaat een ingetogen en warme luxe. Voor een verfrissende touch voeg je elementen in zand, crème en krijtwit toe.

Hout voor het raam

In Milaan was het mixen en matchen van verschillende leer- en houtkleuren een duidelijk signalement. Zo werd 1 stoel wel in 9 variaties getoond. De Houten Horizontale Jaloezieën van Luxaflex worden duurzaam geproduceerd in een uitgebreide reeks van de mooiste houtsoorten. Een nieuwe trend is het mixen van verschillende kleuren houten raamdecoratie in één interieur; in de zitkamer kies je bijvoorbeeld voor kamerhoge jaloezieën in wengé en in de keuken voor een lichte beukensoort.

Stylingtip: hout op hout

We krijgen geen genoeg van hout. Net als in een traditioneel bergchalet gebruiken we in dit trendsignalement hout op de vloer en wanden, voor het raam én in de meubels. Het hout lijkt onbewerkt dankzij nieuwe matte lakken en de kleuren variëren, net zoals het leer dat niet in één, maar in meerdere naturelle kleuren terugkomt in één interieur.

Moderne kunst: colorblocks

Een andere interieurtrend die we signaleerden is het spelen met kleur op een kunstzinnige manier. Vooral met gekleurd glas creëer je spectaculaire effecten, zoals de glazen wand en ruimteverdeler van Glas Italia dat als een modern kunstwerk de ruimte verrijkt. Het beroemde designmerk Vitra presenteerde op de beurs in Milaan nieuw meubilair met designklassiekers in een kleurenpalet afgestemd op een modern kunstwerk. Coördinatie is zó terug van weggeweest!

Wil je op een snelle en gemakkelijke manier inhaken op deze trend? Met gekleurde Horizontale Jaloezieën ontstaat ook een subtiel kleurvlak dat dankzij het daglicht extra sfeer creëert.

Stylingtip: kleur je rijk

Vrolijk je interieur op met een mix van kleuren, maar voorkom dat het een te ‘wild’ beeld wordt. De truc is om te coördineren: laat het groen, geel en rood op meerdere plekken in de ruimte terugkomen. Houd de basis óf helemaal licht óf juist helemaal donker, als rustig decor voor de felle kleuren.

Haal de natuur naar binnen

Het is gezond om dagelijks de buitenlucht naar binnen te halen. Zet je raam open en schuif die terrasdeur opzij voor een portie frisse lucht. De insecten houd je buiten met kwalitatieve horren – daarmee voorkom je dat insecten via kleine kiertjes naar binnen kunnen komen. In Milaan werd de botanische trend voor binnen bevestigd met wandvullende groendecoraties vol tropische planten en bloemen. Zo breng je dat heerlijke zomergevoel in huis.