Jaloezieën en gordijnen in de slaapkamer – een slimme keuze!

Goed slapen zorgt ervoor dat je je uitgerust bent. Dat helpt je beter te functioneren overdag, alert te reageren en dat vergroot weer je geluksgevoel. Toch kan in slaap vallen soms best lastig zijn, vooral als je gestrest bent, gaat piekeren voordat je gaat slapen of er verstoringen in je omgeving optreden. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, zowel mentaal als praktisch.

Tips

  • Adem diep in en adem uit. Zo help je het lichaam tot rust te komen. Zorg er ook voor dat je frisse lucht inademt. Je kunt bijvoorbeeld je verwarming in de slaapkamer uitdoen. Zorg ook voor voldoende ventilatie en frisse lucht in je slaapkamer. Zet een raampje open of, als je een draai- en kiepraam hebt, zet dit op een kier. Dan zorgen wij voor de juiste raambekleding. Kies je voor aluminium jaloezieën dan is de ventilatie optimaal, maar komt er misschien nog licht je slaapkamer binnen. Dat los je op door te kiezen voor verduisterende gordijnen, in een prachtige kleur. Daarover later meer.
  • Ga relaxed naar bed in plaats van te Netflixen is het beter om iets te doen, daarbij kun je denken aan een wandeling. Een kort blokje om maakt je weer helemaal Zen.
  • Geen schermen. Een serie kijken of even appen voor het slapen gaan: Leuk, maar het doet je nachtrust geen goed! Door het blauwe licht in schermen is het lastiger om in slaap te vallen. Probeer dit dus te voorkomen en kijk daarom bij voorkeur een uur voor je gaat slapen niet meer op je mobiel of je laptop, of kies voor bv. een e-reader met aangepast licht. Dat geeft je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk rust.
  • Niet snacken. Op een lege maag slaap je beter. Toch trek? Kies voor iets kleins, lichts en plantaardigs. In slaap vallen en tegelijk een vette of machtige maaltijd verteren is niet de beste combi.
  • (Geen) koffietijd! Na het eten een kopje koffie of thee, het is lastig om daar nee tegen te zeggen. Maar 's avonds kun je beter geen koffie, thee, of andere drankjes met cafeïne erin, drinken. De cafeïne houdt je langer wakker. Ben je echt een koffie- of theeleut? Kies dan zeker in de avond decafé (koffie zonder cafeïne) of bijvoorbeeld kamillethee.
  • Slaap is geen “verloren tijd”. Word je iedere morgen moe wakker? Dat kan toch echt liggen aan de hoeveelheid uren die je slaapt. Van te kort slapen blijf je moe, maar van te lang slapen wordt je moe. Vind je eigen mis, die voor een volwassene meestal tussen de 7 en 9 uur ligt en die als je ouder wordt meestal afneemt.
  • Hou het koel. Voor veel mensen geldt dat ze beter slapen wanneer de kamer niet te warm is. Misschien werkt dit dus ook voor jou. Toch te warm? Steek dan je voeten even onder het dekbed vandaan. Hou je raam ook op een kiertje, dat zorgt niet alleen voor frisse lucht maar ook voor verfrissing.
  • De duisternis is je vriend. Dikke, gevoerde, donkere gordijnen, zoals bijvoorbeeld velours houden inderdaad veel licht tegen, maar niet iedereen vindt dat mooi. Door slim je raamdecoratie te kiezen reguleer je het licht en kun je kiezen voor een prachtige kleur, die bij jou smaak past. Bij Duette® Shades, ook wel dupli gordijnen genoemd, kun je bv kiezen voor de dag en nacht uitvoering, een combinatie van 2 weefsels. Kies voor een mooie lichtdoorlatende stof voor overdag en een verduisterende stof in een harmoniërende of contrasterende kleur in een verduisterende stof. Dat kan ook met Plissé Shades. Heb je liever aluminium of houten jaloezieën? Combineer die dan met (over)gordijnen voor het beste resultaat.
  • Relax. De meest effectieve en gelijk ook de meest lastige tip. Probeer je dagelijkse gedachten niet mee te nemen naar de slaapkamer en er zeker niet over te piekeren. Soms helpt het om dingen op te schrijven voor je gaat slapen en dan met jezelf af te spreken er de volgende dag pas weer aan te denken.

Slaap lekker!